1 Octombrie – zi de slavă și recunoștință pentru Sfânta Fecioară Maria

0
3655

       Creștinii ortodocși de pretutindeni au prăznuit  astăzi Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Prima zi a lunii octombrie este una de referință în Calendarul Ortodox, fiind importantă pentru toții creștinii contemporani, dar și pentru aceia care odinioară se rugau, cu recunoștință, în Biserica din Vlaherne din Turcia, orașul Istanbul de astăzi și Constantinopolul de odinioară. Credincioșii contemporani cu împăratul Leon al VI-lea veniseră în număr impresionant să ÎI mulțumească Maicii Domnului pentru toate binecuvântările, pe care cu generozitate, macuța Domnului le revărsa asupra lor. Și craiovenii au fost astăzi la biserică, unii pentru recunoștință, alții pentru a se ruga să li se îndeplinească anumite dorințe, iar alții pentru a fi feriți de momentele neplăcute ale vieții de azi și pentru ferirea de rele.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului se ține în fiecare an, la 1 octombrie, fiind o ocazie prin care Biserica Ortodoxă Română celebrează  amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Acoperământul Maicii Domnului  are și o denumire populară: Pocrovul, fiind un termen pe filieră slavo-rusă.  Este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 – 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram. Între acestea se numără și Mănăstirea Sfantul Mucenic Gheorghe din Craiova (lângă Aeroport) cu hramul Acoperământul Maicii Domnului (paraclis). Din predica Ieromonahului Grigorie Sandu, starețul acestei Mănăstirii aflăm cât de mare însemnătate are pentru noi, creștinii această imensă sărbătoare, cât de mult se roagă pentru noi, Sfânta Fecioară Maria și cât de mult iubește fapta bună, sufletul omului iubitor de Iisus Hristos, pocăința, modestia, stăruința pe calea binelui, recunoștința și milostenia.

Minunea a fost văzută de Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și de ucenicul sau, Epifanie

“La 1 octombrie 911, în biserica din Vlaherne se facea privegherea pentru salvarea cetății care era asediată. Maica Domnului s-a arătat la ora patru dimineața, apărând în văzduh și rugându-se cu lacrimi în ochi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. Atunci, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său, Epifanie: “O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: “O văd, Părinte, și mă minunez!”, precizează site-ul crestinortodox.ro. Prima prăznuire a Cinstitului Acoperământ al Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă Rusă cunoscută datează din secolul al XII-lea. Prăznuirea minunatei ocrotiri a Maicii Domnului începe cu o priveghere în care sunt prezente elemente similare cu cele ale praznicelor mari ale Maicii Domnului. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu care se încheie cele două luni ale anului, august și septembrie, în care este cinstită Maica Domnului nostru, Iisus Hristos.

CASETĂ :

Ce spun craiovenii, prezenți la Hramul Mănăstirii Sfantul Mucenic Gheorghe din Craiova:

Andreea (Craiova, 40 ani): „Nici nu puteam concepe astăzi să nu fiu prezentă la Biserică fiind o atât de mare sărbătoare a creștinilor ortodocși. Și asta în primul rând pentru că este dedicată Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioarei Maria și în al doilea rând pentru că, în general, cu ajutorul și binecuvântarea Lui Dumnezeu, sunt prezentă, ori de câte ori îmi permite timpul, la Liturghiile ținute de Biserica ortodoxă și la Sfântul Maslu. Maica Domnului este cea mai bună mijlocitoare către Dumnezeu, iar rugăciunile noastre sunt duse de către Ea, în ceruri”.

Liliana (Craiova, 50 ani) „Măicuța Domnului nostru Iisus Hristos ne-a adunat astăzi pe toți sub Sfânt Acoperământul Său, să prăznuim această mare Sărbătoare împreună rugători, să ne îngrijim mai mult de suflet pentru veșnicia ce ne așteaptă, ci nu de 70-80 de ani, ci de cât ne-au fost rânduiți în viața aceasta . Binecuvântări, Har, Pace și Mântuire să avem.”

DANIELA MIRELA DRAGOTĂ