Tihan Matasarevici, timoceanul din Kladovo care vrea să intre în istorie

0
453

Iniţiativa Românilor din Serbia (IRS) şi Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” (ATCR) au finalizat lista celor 23 de candidaţi pentru alegerea membrilor Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS). La alegerile din data de 26 octombrie 2014 IRS şi ATCR propun o listă comună ce conţine atât români din Valea Timocului cât și români din Voivodina şi îşi doresc să obţină cât mai multe locuri în viitoarea structură de conducere a minorității româneşti din Serbia.

Tihan Matasarevici : „A venit momentul ca noi românii din Serbia să nu mai fim dezbinați și manipulați, să nu mai se facă diferența între românii din Valea Timocului și cei din Voivodina și împreună să învingem. Sper că această listă va convinge românii înscriși pe lista electorală să aleagă în componenta viitorului Consiliu Românesc oameni care să îi reprezinte mai bine şi mai eficient!"

Lista denumită „IRS – Boian Barbucić” va avea 23 de candidaţi, pe primele trei locuri situându-se în ordine Boian Bărbuță, Tihan Matasarevici şi Zvetlana Nikolin. Lista finală a fost deja depusă la Comisia Electorală Centrală. Cei doi lideri au ajuns la un consens şi în ceea ce priveşte performanţa şi capacităţile de lucru din campania electorală, dar şi în privinţa rezultatelor înregistrate în capacitarea românilor de a părăsi lista minorității vlahe şi a se înscrie pe lista adevăratei lor apartenenţe etnice, cea a românilor. Lista conţine candidaţi de bună calitate, distribuiţi proporţional din Valea Timocului şi Voivodina, oameni cu diverse profesii şi oameni bine ancoraţi în realitatea situaţiei cu care se confruntă în prezent minoritatea românească din Serbia. Ideea acestei liste a fost, în opinia iniţiatorului ei – Boian Bărbuță, „consemnarea unui moment istoric al unirii tuturor fraţilor români din Serbia şi eliminarea dureroasei diferenţe care s-a făcut mereu între românii din Valea Timocului şi cei din Voivodina (Banatul Sârbesc)”.

Centru Cultural Românesc cu finanţare de la DRP

La 1 august 2014 s-a deschis CENTRUL CULTURAL ROMÂNESC DIN KLADOVO, un proiect al Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). Aici va funcţiona o bibliotecă de carte românească pentru copii şi se vor susţine cursuri de limba română cu elemente de cultură naţională. Primii tineri etnici români din Kladovo au început să frecventeze cursurile noului centru cultural românesc. Deja s-au purtat discuţii cu conducerea Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Arista Aman în vederea înfiinţării unei filiale a acestei biblioteci la Centrul Cultural Kladova, unde tinerii şi nu numai vor găsi peste 1000 de volume de literatură română, universală, carte pentru elevi, etc.

„Directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, românul cu suflet mare”

Realizarea unui centru cultural românesc a pornit ca o idee a Asociaţiei româneţti din Kladovo, conduse de Tihan Matasarevici. Ideea s-a transformat într-un proiect ce a fost depus la DPRRP pe programul EDUCAŢIE – „Nicolae Iorga” şi a fost acceptat pentru a primi finanţare. Centrul Cultural Românesc din Kladovo va avea pe lângă bibliotecă şi o sală de curs în care copiilor să le poată fi predată limba română cu elemente de cultură naţională şi în care să poată realiza activități cultural artistice, să vizioneze filme şi să înveţe jucându-se despre valorile și cultura poporului român. Copiii vor fi asistaţi de un profesor de limba și literatura română, cu care vor face şi lecţii informative de istorie a României. Pe parcursul proiectului vor avea loc şi manifestări cultural-artistice cu copiii, precum serbările şi cenaclurile literare. „Copiii, dar şi părinţii lor, au nevoie de o bibliotecă de carte românească, în care să fie educaţi în spiritul culturii şi tradiţiilor poporului român şi în care să efectueze cursuri suplimentare de limba română cu elemente de cultură românească. Dacă aceşti muguri ai sufletului românesc, aceşti copii ai românilor din Valea Timocului ar avea un loc al lor unde să pășească nestingheriţi în lumea poveştilor, unde să învețe să scrie românește și unde să asculte minunatele basme ale lui Petre Ispirescu, amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă. Am găsit la Craiova, la Biblioteca Judeţeană un om cu suflet mare, un român adevărat. Mă refer la domnul Lucian Dindirică, directorul bibliotecii, care ne-a primit cu o deschidere extraordinară, care ne-a oferit tot sprijinul său şi îi mulţumim pe această cale”, a precizat Tihan Matasarevici.