Centrul istoric al Craiovei este gata pe jumătate

0
352

Lucrările la centrul istoric al Craiovei au ajuns la 50%, un procent bun dat fiind faptul că șantierul ar trebui să fie terminat abia în luna aprilie 2015. Cu excepția unei singure străzi pe care nu s-a intervenit deloc, toate celelalte artere care fac parte din zona veche a orașului se află în diferite stadii de execuție cu montarea granitului. Constructorii au reușit însă să se achite cu partea de infrastructură care a fost înlocuită pe majoritatea străzilor.

De altfel, lucrările de infrastructură au ajuns la stadiul de 80%, rețelele de apă și canalizare fiind schimbate deja pe toate străzile din centrul vechi. Mai există o singură stradă, „Nicolăescu-Plopșor”, care va fi atacată ultima pentru că este cea mai aglomerată dintre toate. „Pe Nicolăescu-Plopșor vom interveni după ce vom termina toate celelalte străzi și vom lucra pe ea până în luna decembrie. Pentru că va trebui să schimbăm și aici toate conductele, lucrarea va fi de durată și va trebui să cerem obligatoriu închiderea traficului. Este o stradă aglomerată și ne-am gândit să o lăsăm ultima din această cauză”, a precizat Marian Petcu, directorul Recon, firma care se ocupă de refacerea centrului istoric. În faza zero se mai află și o porțiune din strada „Romain Rolland”, pe care nu s-a efectuat nici o lucrare.

Toate cablurile aeriene sunt așezate în subteran

Pe restul străzilor, intervențiile la infrastructură s-au încheiat și, de câteva luni, s-a început să se monteze plăcile de granit. Cu toate acestea însă, directorul Recon a spus însă că nici o stradă nu a putut să fie finalizată până acum. „Nici o stradă nu este realizată integral deoarece mai sunt mici lucrări de făcut. Și, din păcate, aceste lucrări nu depind de noi. Sunt niște proprietari de cabluri aeriene, cum ar fi CEZ, RDS și Romtelecom, care trebuie să-și îndepărteze rețelele de pe fațade și, cu ajutorul nostru, să le relocheze pe traseul subteran. După ce vor termina ei, noi vom demonta stâlpii de beton și vom trece pe iluminatul arhitectural de tip nou”, a mai spus Marian Petcu. În această situație se află două străzi, și anume strada „Dreptății” – unde mai trebuie să fie schimbate niște cămine la hotelul „Helin”, și strada „Olteț” – unde CEZ-ul trebuie să schimbe rețelele.

Lipscaniul va fi terminat în această vară

Alături de străzile „Dreptății”, „Olteț”, „România Muncitoare” și „Traian Demetrescu”, se lucrează la montarea granitului pe „Panait Moșoiu” și „Frații Buzești”. În privința ultimelor două, constructorii spun că montarea granitului ar trebui să fie încheiată până la sfârșitul lunii iulie. „După ce vom termina aceste străzi, vom începe să lucrăm pe Lipscani și Theodor Aman. Și aici lucrările necesită un timp mai îndelungat pentru că, pe de o parte CEZ-ul trebuie să-și termine lucrările cu relocarea cablurilor, iar pe de altă parte străzile sunt mai mari ca suprafețe”, a mai spus directorul Marian Petcu. Lucrările la „Lipscani” și „Theodor Aman” ar trebui să fie încheiate, conform graficului, la sfârșitul lunii august. Imediat după aceea, șantierul se va muta pe strada „Nicolăescu-Plopșor”.

Mobilierul va fi adus la ultima comandă

Abia după ce montarea pavajului va ajunge la final, vor fi aduse și băncuțele cu care se va mobila centrul vechi al Craiovei. Directorul Recon, Marian Petcu, spune că nu se va face o comandă de mobilier decât atunci când lucrarea se va apropia de recepție. „Mobilierul nu l-am comandat pentru că, deocamdată, ne-am concentrat finanțele pentru granit. El va fi adus înainte de recepție ca să nu fie vreo problemă să fie sustras de pe șantier și să trebuiască să îl păzim”. Primele obiecte de decor sunt stâlpii de iluminat, în stilul anilor 1900, cu stema Craiovei, care au apărut deja în peisaj pe unele străzi. Tot în partea a doua a lucrării sunt lăsate și WC-urile publice din English Park care vor fi și ele reabilitate în cadrul aceleiași lucrări.

Se caută proprietar pentru casa cu copaci

În paralel cu reabilitarea infrastructurii, se refac și fațadele caselor. O problemă o ridică însă imobilul de pe strada „Olteț”, la nr. 23. Clădirea a avut cândva o arhitectură deosebită, cu ornamente de început de secol XX, dar acum a ajuns o ruină. Deși este destul de încăpător, cu etaj și parter, imobilului i se mai păstrează doar conturul. Mai grav este că imobilul este în pericol să se prăbușească după ce mai mulți copaci au crescut în interiorul său și presează pereții. Autoritățile spun că a ajuns în această situație deoarece nu i se cunoaște proprietarul. Într-o vreme, Primăria Craiova a propus Ordinului Arhitecților să o preia și să o recondiționeze pentru sediu, dar propunerea a fost refuzată, arhitecții motivând că nu au bani pentru o așa lucrare. Acum imobilul nu mai poate fi lăsat în acest stadiu și Primăria Craiova caută o soluție accesibilă pentru salvarea ei. Se pare că imobilul va fi vândut prin licitație, iar cel care îl va adjudeca trebuie să-l refacă după stilul inițial. Pe strada „Olteț”, acolo unde se află această casă, a fost montat deja granitul de culoare gri și peisajul s-a schimbat foarte mult. O casă din vecinătate a fost și ea refăcută, iar la cealaltă a început să se intervină la fațadă.