Patron de şcoală de şoferi, la judecată pentru trafic de influenţă

0
375

Liviu Bană, instructor auto şi director al şcolii de şoferi “Drivetest Liviu Bană” SRL din Craiova, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru trafic de influenţă. Acesta a fost reţinut pe 29 martie a.c., după ce a primit 400 de lei de la un denunţător căruia îi promisese că-i va aranja promovarea examenului practic la permisul de conducere, ulterior procurorul de caz luând faţă de bărbat măsura obligării de a nu părăsi localitatea Craiova pe o perioadă de 30 de zile. Primul termen al procesului, care se judecă la Tribunalul Dolj, a fost stabilit pentru 14 mai a.c.

Cercetarea directorului şcolii de şoferi “Drivetest Liviu Bană” SRL din Craiova a început, de fapt, încă de anul trecut, de la primul denunţ primit de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) împotriva sa. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urmă cu un an, pe 16 mai 2011, un bărbat a sesizat organele judiciare că, în timp ce efectua cursurile şcolii de şoferi SC Drivetest Liviu Bană SRL, pentru obţinerea permisului de conducere categoriile C, C+E şi D, a discutat cu un instructor auto de acolo care i-a spus că, pentru a fi sigur de promovarea probei practice a examenelor de obţinere a permisului, va trebui să dea câte 100 de euro pentru fiecare categorie. Denunţătorul a mai declarat că instructorul cu pricina i-a spus că va afla mai multe detalii despre acest lucru de la şeful şcolii de şoferi. În baza acestui denunţ, s-a constituit un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a obţinut de la instanţă autorizare de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui Liviu Bană şi ale instructorului care îl informase despre preţuri, iar denunţătorul, din discuţiile purtate cu alţi elevi ai şcolii de şoferi, a aflat că e o practică să “cotizeze” înainte de examen.

Pe 25 mai 2011 denunţătorul s-a prezentat la proba practică a examenului, însă a fost declarat respins, iar Bană nu i-a mai cerut banii pentru că aflase deja de denunţ, după cum rezultă dintr-o convorbire purtată în aceeaşi zi, cu soţia sa şi consemnată de procurori în rechizitoriu: Inculpatul Bană Liviu: „Să-ţi spun o chestie: îl avusei pe unul… astăzi…  unde fusei eu… cu cameră pe el”. Soţia: „A, pe naiba”. Bană Liviu: „Da, mă, da… mi-l dădu un coleg de-al lui în primire şi ne spuse… de-al lu’… adus de cunoştinţele de-al lu’ Mitu”. Soţia: „Îhî! Şarpe ăla”. Bană Liviu: „Ai de mine, vai vai vai…, noroc că ăla ştiu şi îl pică, hai că îţi spun eu, pa, pa”.

Flagrant reuşit la al doilea denunţ

Pentru că n-a mai luat banii de la denunţător, anchetatorii n-au mai avut ce să facă, însă n-au renunţat la dosar, iar anul acesta, pe 27 martie, un alt elev al aceleiaşi şcoli de şoferi, Florentin Popa, a depus o plângere în care declara că Liviu Bană i-a spus că va trebui să-i dea suma de 3-400 de lei sau 100 de euro ca să “aranjeze” cu poliţistul examinator, pentru a fi sigur că promovează proba practică a examenului de permis, în condiţiile în care luase deja “sala”. Ca să-l convingă, Liviu Bană i-a oferit şi un exemplu: „Să vedem mâine la faţa locului, ce să îţi spun eu ţie? … Îţi iei bani la tine să…, 3 milioane să ai la tine dacă iei…, asta este… 100 de euro ca să vedem la faţa locului dacă e… Vezi să nu te iei cu el în gură, să îl contrazici… Eşti la mâna lui… Am avut un prieten şi mie mi-a fost jenă să îi zic… hai să dăm şi noi ceva ăstora, că ne fac ăştia… şi el: du-te bă, mă fac ăştia pe mine după 20-25 de ani? Şi l-a făcut, mânca-ţi-aş gura. Păi vezi mă, mânca-ţi-aş? Şi a dat sala a doua oară”. “Din conţinutul acestei discuţii rezultă că inculpatul a pretins bani de la denunţător, lăsându-l să creadă că, în situaţia în care nu va da această sumă, nu va promova proba practică, exemplificând această stare de lucruri cu situaţia prietenului inculpatului, care avea o vechime de conducător auto de 20-25 de ani şi care, refuzând să dea banii, a fost respins la proba practică”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

La două zile după plângerea depusă împotriva lui Bană, denunţătorul s-a prezentat, conform programării, la locul stabilit, având asupra sa 400 de lei şi 100 de euro, toate bancnotele fiind marcate criminalistic. După examen, Bană l-a luat cu maşina pe denunţător, oferindu-se să-l ducă acasă, iar pe drum i-a cerut banii, 400 de lei, sumă găsită de anchetatorii care l-au oprit imediat, într-un locaş de sub bordul autoturismului. Bărbatul a declarat că banii cu pricina reprezintă diferenţa pe care denunţătorul o mai avea de achitat la taxa de şcolarizare. Nu i-a convins pe anchetatori, astfel că acum va fi judecat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.