Recoltatul s-a încheiat cu veşti bune / Doljul, ca niciodată: producţie record la grâu!

0
688

Doljul trage linie şi adună la capitolul recoltarea cerealelor. Producţia medie obţinută la grâu este de 4.600 kg/ha. Una dintre cele mai mari din istoria locului, având în vedere că, raportat la perioade ante 1990, suprafaţa cultivată acum cu grâu s-a înjumătăţit. Aşadar, de pe cele 160.525 ha cu cea mai importantă plantă cerealieră s-au strâns aproape 740.000 de tone! Judeţul nostru stă foarte bine şi la rapiţa pentru ulei, fiind recoltate de pe cele 29.057 ha, peste 85.000 de tone. Randamentul cel mai ridicat s-a obţinut la orz – 5.583 kg/ha.

 grau 4 Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj a centralizat datele din teritoriu referitoare la stadiul recoltărilor cerealelor păioase. Astfel că, acum, poate să prezinte o centralizare completă a producţiilor obţinute. Avem o producţie totală record de 738.415 tone de grâu, de pe o suprafaţă totală cultivată de 160.525 ha. Este, de departe, unul dintre cei mai buni ani agricoli la acest capitol. Dacă facem o scurtă comparaţie cu producţiile obţinute la grâu imediat după 1989, când şi suprafeţele totale cultivate erau mult mai mari, observăm că 2017 este un an de succes. De pildă, potrivit datelor INS, în 1990, Doljul a raportat 509.763 tone recoltate la culturile grâu şi secară. Pentru ca, imediat, în 1991, producţia să scadă drastic la 394.336 tone, iar în 1992 să ajungă la 219.116 tone!

Randamente uimitoare şi la celelalte culturi

grau 3Pe lângă cultura de grâu, a cărei pondere în balanţa cerealieră a Doljului şi a României, în ansamblu, este foarte importantă, rezultate bune s-au obţinut şi la celelalte culturi cerealiere şi de plante tehnice. Astfel, la secară, de pe cele 2.097 ha s-a reuşit o producţie medie de 2.700 kg/ha. La triticale, Doljul aduce aproximativ 30.000 de tone. S-a încheiat campania de recoltare şi la orz. Suprafaţa totală a fost de 20.987 ha şi s-au obţinut 117.170 tone. Orzoaica de toamnă s-a stabilizat la un total de 9.856 to, cu o producţie medie bună, de 4.000 kg/ha. Alte 3683 tone au fost obţinute la orzoiaca de primăvară, de pe cele 1450 ha.

Rapiţa pentru ulei, una dintre culturile cu cea mai mare creştere a suprafeţelor cultivate în ultimii ani, a dat producţii medii de aproape 3.000 kg/ha. Astfel, Doljul a strâns de pe câmpurile sale 85.718 tone de rapiţă! Aici merită să arătăm că, producţia medie, în Dolj, în urmă cu doi ani nu depăşea potrivit datelor INS, 2.336 kg/ha. În timp ce, în 1990, era de doar… 507 kg/ha! Recoltele obţinute începând cu 1990 sunt publice pe INS, la modulul AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe.

Este meritul marilor fermieri

grauAstfel de producţii care ne avantajează ca judeţ în ecuaţia agricolă generală au fost posibile, trebuie să o recunoaştem, în cea mai mare parte ca urmare a investiţiilor pe care câteva mari societăţi agricole le-au făcut în activitatea lor curentă. Pornind de la înnoirea parcului de maşini agricole, continuând cu extinderea procesului de comasare a terenurilor agricole şi bazându-se pe aplicarea noilor tehnologii de lucrări agricole, şi pe folosirea materialului semincer cu randamente ridicate, toate marile societăţi agricole doljene – Cervina SA, Oltyre SA, Agroexpert Industry SRL, Agrifram SRL, Isolde SRL, Rodesco Agriculture  SRL – au transformat în realitate un potenţial extraordinar al Doljului.

Subvenţiilor vor veni la timp

APIA s-a mişcat foarte bine în acest an. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă în urmă cu două luni, mai exact la 15 mai 2017, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017. „A fost un efort deosebit al tuturor celor implicaţi în acest proces – fermieri, preşedinţi ai asociaţiilor de crescători de animale şi ai celor de producători agricoli, APIA, MADR, ANZ, ANSVSA, primării şi prefecturi. Doresc să le mulţumesc tuturor pe această cale şi îi anunţ că faţă de anul trecut suprafaţa aferentă cererilor depuse de către beneficiari este mai mare cu 214.524,58 hectare”, a declarat la acea dată ministrul Petre Daea.

grau 1Astfel, în anul 2016 au depus cereri 901.335 fermieri pentru 9.326.864, 87 hectare, iar în 2017, 884.397 fermieri au depus cereri pentru 9.541.389,45 hectare. „Scăderea numărului de cereri depuse şi creşterea suprafeţei aferente demonstrează că exploataţiile s-au unit, asocierea fermierilor fiind din ce in ce mai necesară în vederea consolidării rolului acestora pe piaţă”, a subliniat ministrul Agriculturii. Precizăm că sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este şi motivul pentru care, recent, premierul Mihai Tudose la gratulat pe Petre Daea. „Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienţi miniştri, de departe. Este primul an în care toate fondurile europene dedicate agriculturii au fost luate, luate urgent. Apoi, au fost date toate subvenţiile pentru agricultură cu mult înainte de cele mai optimiste termene, spre deosebire de acum un an, când ştiţi foarte bine că venea subvenţia pentru însămânţările din primăvară undeva pe la sfârşitul lui noiembrie”, a spus premierul Tudose, chestionat asupra problematicii atragerii fondurilor europene în agricultura românească.