Viitorii ingineri au început anul universitar

0
396

Deschiderea anului universitar 2015/2016 a continuat, şi ieri, cu manifestările de la sediile Facultăţii de Inginerie Electrică şi Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică. Cele mai performante Facultăţi din domeniul tehnic, din cadrul Universităţii din Craiova, au ţinut să celebreze începerea noului an universitar, separat, chiar dacă, până de curând, au făcut parte dintr-un „trunchi comun”.

Învăţământul tehnic superior a intrat, imediat după 1989, într-o degringoladă continuă. Nimeni nu mai vedea „luminiţa de la capătul tunelului”. Au fost ani întregi în care această formă de învăţământ se apropia de colaps. Încet-încet, lucrurile au intrat pe făgaşul normal. În prezent, Facultatea de Inginerie Electrică şi Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, poate cele mai importante reprezentante ale ştiinţei, din cadrul Universităţii din Craiova, se pot mândri că au depăşit criza şi că asigură, pe piaţa muncii, prin pregătirea acordată, cele mai multe cadre cu competenţe în domeniu şi, de ce nu, academice. Ieri, deschiderea anului universitar, la cele două entităţi, a scos la iveală aceste adevăruri.

„Vrem să avem cei mai buni profesori şi cei mai buni studenţi”

Prima acţiune a avut loc în Aula „Marius Preda” a Facultăţii de Inginerie Electrică. Câteva zeci de studenţi au ţinut să asiste, alături de cadre didactice, la deschiderea noului an universitar. «Anul viitor, vom sărbători 50 de ani de la revitalizarea învăţământului tehnic superior, în ceea ce priveşte ingineria electrică, şi 65 de ani de la debutul acestei forme de educaţie tehnică. A fost, după 1989,  o perioadă mai dificilă. Ne-am revenit şi, acum, ne putem bucura de rezultate. Cei care vin în primul an trebuie să înveţe şi-i îndrumăm să se ţină de învăţătură. Au ales, din punctul nostru de vedere, cea mai bună facultate, cea în care îşi pot desăvârşi pregătirea. Se spune că zeii, atunci când au urât anumite persoane, le-au făcut profesori. Nimic mai neadevărat, deoarece, atunci când s-a vorbit despre aşa ceva, nu se ştia despre plăcerea de a educa. Chiar Cicero spunea, la un moment dat, că „nimeni nu poate face mai mult pentru Stat decât să educe tinerii”. Vrem să avem cei mai buni profesori şi cei mai buni studenţi. Personal, vă sfătuiesc, mai ales pe cei care păşiţi în primul an, să alegeţi cariera, în detrimentul unor câştiguri materiale temporare. În voi, dragii noştri, este baza. De aceea, vă urez un an nou universitar plin de împliniri! », a declarat prof. univ.dr.ing. Marin Ciontu, decan al Facultăţii de Inginerie Electrică.

În spate istoria, în faţă speranţa

Manifestările au continuat în Aula „Constantin Belea”, a Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică , precum şi în Sala AK1, a aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. «Suntem, după foarte mulţi ani, în frunte. În acest an universitar, am avut, la admiterea în primul an, 550 de candidaţi şi am înmatriculat 369 dintre ei, după ce a fost susţinut examenul. Le urez „bobocilor” bun venit şi ţin să spun că au ales ceea ce este mai bine pentru ei, dar, de aici înainte, depinde numai de domniile lor să-şi desăvârşească pregătirea, şi nu spun lucruri mari. Acum 49 de ani, s-a înfiinţat, la Universitatea din Craiova, prima secţie de automatică, în cadrul Facultăţii de Electrotehnică, iar în 1971 a apărut prima Promoţie de „automatişti”. În 1990, s-a înfiinţat Facultatea de Automatică şi Calculatoare, completată, în anii următori, şi cu Electronica, iar, de atunci, avem peste 4.300 de absolvenţi. Avem parteneriate cu instituţii similare din Europa şi mare parte dintre absolvenţii noştri au fost angajaţi în companii multinaţionale, cu pondere mare în mediul economic. Nu vă pot spune, la acest moment festiv, decât să aveţi suficientă dăruire şi putere de muncă, pentru a ajunge reprezentanţi de seamă ai Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică, iar pentru cadrele didactice nu pot decât să le urez să aibă putere să vă înveţe», a precizat prof. univ.dr.ing. Eugen Bobaşu, decanul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică.