Caravana Unirii a poposit la Craiova

0
626

Trei autobuze-tricolor care se plimbă dintr-un oraș în altul cu o expoziție itinerantă a ajuns, ieri, și la Craiova. Pe parcursul întregii zile, organizatorii – Alianța pentru Centenar – le-au oferit craiovenilor mărturii istorice imprimate pe hârtia fotografică, dar și documente sau hărți care vorbesc despre Unirea Basabiei cu România, considerată actul istoric care a deschis drumul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

O expoziție inedită, prezentată pe lateralele a trei autobuze, colorate în roșu, galben și albastru, a atras atenția craiovenilor aflați ieri, în trecere prin Piața „Mihai Viteazul”. Fotografii vechi reprezentând clădiri istorici din Chișinău, printre care primăria orașului de peste Prut, documente însoțite de informații explicative, printre care chiar o fotocopie a actului Unirii Basarabiei cu România, semnat la 27 martie 2018, alături de o hartă a României întregite au fost prezentate celor care au dorit să cunoască detalii prețioase din istoria înfăptuirii Marii Uniri. „Expoziția cuprinde fotografii din perioada Unirii de la Chișinău, cât și despre Marea Unire în sine. Este expusă harta cu personalitățile care au fost implicate în acest act istoric, precum și toate părticelele care au ajutat la acest mare eveniment”, a precizat Patricia Iercoșan, coordonatorul proiectului.

«1.000.000 pentru Unire»

În paralel, pe lângă latura sa educativă, caravana Unirii militează și pentru unirea Basarabiei cu România. Din fiecare oraș pe care îl vizitează, organizatorii – Alianța pentru Centenar – strâng semnături pentru promovarea unei astfel de inițiative cetățenești. „Campania noastră se intitulează «1.000.000 pentru Unire», numărul de semnături pe care ne-am propus să îl strângem pentru a putea demara o inițiativă cetățenească de introducere a unui preambul în Constituția României cu privire la unirea țării cu Basarabia”, a explicat Patricia Iercoșan, reprezentantul Alianței pentru Centenar, care este, în fapt, un demers comun a unui număr de 130 de ong-uri care activează pe ambele maluri ale Prutului.

Buni români, în Anul Centenarului

Caravana Unirii a poposit la Craiova, după ce a străbătut orașe precum Bistrița, Reghin, Petroșani și Târgu-Jiu, intenția organizatorilor fiind să nu rateze nici un oraș din România, fie el reședință de județ sau municipiu mai micuț. „Este o atitudine destul de pozitivă, la care nu ne-am așteptat. Am fost puțin reticenți la început, pentru că fiecare are o părere, pe care noi o respectăm, dar am constatat că oamenii, chiar și autoritățile rezonează foarte bine cu cauza noastră. Nu știu dacă se datorează faptului că ne aflăm în Anul Centenarului sau că sunt buni români. Tind să cred că sunt buni români și, de aceea, ne primesc cu brațele deschise”, au mai spus organizatorii, care au adăugat că s-au bucurat de aceeași deschidere și la Craiova, un oraș pe care l-au descris în cuvinte foarte frumoase. „Craiova este un oraș extraordinar de frumos, nu ne așteptam să găsim aici atâtea clădiri istorice. Am avut ocazia să vizităm și Muzeul de Artă, care adăpostește niște colecții extraordinare. Este un oraș extraordinar de frumos, care merită vizitat”.

De la Alba-Iulia la Chișinău: 1.600 kilometri, pe jos

Potrivit organizatorilor, caravana Unirii este un proiect complex, care se desfășoară în două etape. Strângerea de semnături va fi urmată de un marș pe jos, ce va porni pe data de 1 iulie, de la Alba-Iulia și se va încheia la 1 septembrie, la Chișinău. „Vom merge pe jos o distanță de aproximativ 1.600 de kilometri, pentru a atrage atenția asupra acestei cauze a reîntregirii țării. Ne-am propus să parcurgem cam 40 de kilometri pe zi, în funcție de porțiunea pe care o vom străbate, dar și de vreme. De obicei, continuăm și pe ploaie, nu ne vom lăsa speriați de o ploaie de vară și sperăm că ni se vor alătura tot mai mulți voluntari, ca și noi, care își doresc acest lucru, ca Basarabia și România să bată într-o singură inimă”, a mai spus coordonatorul proiectului, Patricia Iercoșan.