Medicii psihiatri preferă voluntariatul la Căminul de bătrâni

0
533

Conducerea Căminului de bătrâni a fost nevoită să retragă postul de medic psihiatru din organigrama sa, după ce nici un specialist nu s-a prezentat la concursul pe post. Pentru ca, totuşi, serviciile medicale să fie asigurate celor 320 de vârstnici, s-a apelat la bunăvoinţa specialiştilor din sistemul privat.

Situaţia a ieşit la iveală în ultima şedinţă a CLM Craiova, de săptămâna trecută. Pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre prin care s-a propus să se păstreze acelaşi număr de posturi – 160 de angajaţi, incluzând şi funcţiile de conducere – dar dintre care să se renunţe la funcţia de medic primar psihiatru şi să se transforme în funcţia de asistent medical. La proiect, a fost ataşată decizia luată în acest sens de consiliul de administraţie al căminului, decizie care a fost însuşită mai apoi de autorităţile locale şi transformată în respectivul proiect de hotărâre.

Un consilier PNL a cerut explicaţii

Înainte să fie supusă la vot, propunerea a fost criticată de consilierul liberal, Adriana Ungureanu. Pornind strict de la textul proiectului de hotărâre, care nu cuprindea nici o informaţie ajutătoare, alesul local a cerut explicaţii referitoare la lipsa acestor specialişti dintr-o unitate care, în realitate, are mare nevoie de ajutorul medicilor psihiatri, aşa cum este căminul de bătrâni: „Nu este posibil să transformi un post de medic psihiatru într-unul de asistent medical. Acei bătrâni au mare nevoie de serviciile unui psihiatru. Vă rog frumos să luaţi în calcul păstrarea acestui post, aşa cum este, nu să fie transformat”, a cerut consilierul PNL. 

Medicii nu sunt interesaţi de acest post

Aflat în sală, directorul căminului de bătrâni, Vali Giurcă, a precizat că situaţia stă tocmai invers, în sensul că postul de medic psihiatru a existat multă vreme în organigrama instituţiei de pe Tabaci, dar că, din păcate, specialiştii respectivi nu s-au arătat deloc interesaţi de această posibilitate de angajare în sistemul de îngrijiri publice. „Acest post este greu să se ocupe. S-a dovedit acest lucru de-a lungul timpului. La concurs, nu s-a prezentat nimeni, pentru că nu pot funcţiona şi la stat şi la privat, ştiind că mulţi au cabinete particulare. Ei nu au acelaşi regim ca ceilalţi medici”, a explicat directorul Vali Giurcă de unde provine, de fapt, dezinteresul medicilor specialişti, şi anume dintr-o constrângere a regulamentului lor intern.

Serviciile medicale sunt, totuşi, asigurate

Cu toate acestea, conducerea căminului susţine că s-au căutat soluţii pentru acoperirea acestori îngrijiri de care au nevoie bătrânii, soluţii care au şi fost găsite. În cele din urmă, văzând că postul în sine nu se ocupă, s-a apelat la medicii specialişti din oraş, solicitându-le ajutorul în baza unui protocol de colaborare. Directorul Vali Giurcă a spus că a rămas uimit să constate că această propunere, deşi nu presupunea nici un câştig material pentru aceştia, s-a bucurat de succes. „Am discutat cu foarte mulţi medici din acest oraş şi am avut norocul să încheiem un parteneriat gratuit cu mai mulţi dintre aceştia, unii chiar renumiţi, aşa că bătrânii beneficiază de astfel de servicii”, a precizat directorul instituţiei. Potrivit autorităţilor, căminul de bătrâni funcţionează, la această oră, la capacitate maximă, cu 320 de beneficiari.