Consolidarea şi reabilitarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în linie dreaptă

0
276

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, ieri după-amiază, la evenimentul de lansare a investiţiei privind serviciile de proiectare aferente lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Contractul, în valoare de  peste 400.000 de lei, a fost atribuit Institutului de Studii şi Proiectări Energetice S.A. Bucureşti. Conform contractului, lucrările constau în elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, inclusiv analiza cost-beneficiu, precum şi a documentaţiei pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor.

Alături de preşedintele CJ Dolj şi de vicepreşedinţii Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan, la evenimentul au mai participat directorul Direcţiei Tehnice, Aurelia Dărac, arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dr. Ludmila Prunariu, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ şi ai firmei care va realiza proiectarea.

Ion Prioteasa le-a precizat de la începutul discuţiei că un procent semnificativ din bugetul de investiţii al Consiliului Judeţean Dolj este alocat domeniului sănătăţii, un sector cu o importanţă aparte, date fiind şi problemele deosebite cu care se confruntă această zonă de sud a României. „În acest context, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care se leagă şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie, joacă un rol cu totul special, nu doar pentru Dolj, ci pentru întreaga regiune. Sunt peste 160.000 de persoane care trec pragul acestui spital în fiecare an. Este şi un motiv pentru care ne-am aplecat asupra acestui obiectiv cu toată atenţia, iar ceea ce urmează să faceţi dumneavoastră, proiectantul, este vital pentru viitor. Ne dorim ca această proiectare, care ne va oferi o «radiografie» a spitalului şi ne va spune, în final, ce presupune demersul de consolidare şi reabilitare a acestei unităţi, să constituie baza unei investiţii pe care CJ Dolj s-o realizeze cu fonduri europene”, a spus preşedintele CJ Dolj.

„Suntem în plină derulare cu lucrările de construire a Clinicii de Cardiologie Intervenţională”

Şeful administraţiei judeţene a mai subliniat faptul că, în prezent, Consiliul Judeţean este conectat pe deplin la necesităţile spitalului, dezvoltând deja proiecte semnificative pentru îmbunătăţirea actului medical. „Suntem în plină derulare cu lucrările de construire a Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, pe care o vom lega de corpul central al SCJU Craiova. Urmează să demarăm investiţia pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi ne propunem să accesăm finanţare nerambursabilă pentru modernizarea şi extinderea clădirii clinicilor de Oncologie şi Dermatologie. Totodată, demersurile noastre viitoare vor viza şi serviciul de prosectură şi morgă al spitalului, iar în scurt timp vom lansa şi lucrările de reparaţii interioare la SCJU Craiova, o intervenţie complexă, prin care dorim să abordăm fiecare etaj în parte. Aceeaşi atenţie am acordat-o şi celor două spitale aflate sub autoritatea consiliului judeţean: Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, care în prezent se numără printre unităţile de profil cel mai bine cotate la nivel naţional, şi Spitalul Orăşenesc «Aşezămintele Brâncoveneşti» Dăbuleni, pe care ne-am zbătut să-l păstrăm, pentru că este o instituţie cu o îndelungată tradiţie şi mai ales pentru că deserveşte un însemnat număr de locuitori din această zonă…”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Costurile pentru lucrările de reabilitare şi consolidare vor atinge o sumă de ordinul câtorva zeci de milioane de euro”

La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a precizat nu este deloc simplu să reabilitezi un spital care se întinde pe o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi şi care se află în funcţiune. „Faptul că reprezentaţi o firmă mare de proiectare şi aveţi experienţă în acest domeniu ne oferă şi mai multă încredere să atacăm cea mai importantă investiţie pe care Consiliul Judeţean o va realiza. Spun acest lucru deoarece, probabil, costurile pentru lucrările de reabilitare şi consolidare vor atinge o sumă de ordinul câtorva zeci de milioane de euro. Nu este deloc simplu să reabilitezi un spital care se întinde pe o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi şi care se află în funcţiune, cu foarte mulţi pacienţi, cu numeroase probleme. Cred, însă, că experienţa dumneavoastră ne va ajuta să depăşim cu bine aceste lucruri. Închei prin a vă adresa rugămintea de a păstra în permanenţă o bună relaţie de comunicare cu colegii noştri de la SCJU Craiova şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi cu Direcţia Tehnică din cadrul CJ Dolj, care să acţioneze ca un liant între aceste instituţii şi firma de proiectare. Nu aveţi o misiune uşoară, însă am convingerea că o veţi duce la bun sfârşit”, a precizat Cristinel Iovan.