Stelian Fuia, ministrul Agriculturii: “Craiova trebuie să însemne şi maşini agricole şi utilaje, nu numai Ford”

1
382

Aflat într-o vizită de lucru în judeţ, prilejuită şi de participare la Forumul Regional Economic Oltenia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a luat, ieri, contact cu producătorii de utilaje agricole, cu reprezentanţii organizaţiilor utilizatorilor de apă şi fermierii din Dolj. “Craiova nu înseamnă numai Ford, Craiova trebuie să însemne şi maşini agricole şi tractoare, adică MAT, singura întreprindere din România care mai produce utilaje cu tehnologie românească”, a subliniat Stelian Fuia în declaraţiile sale.

Ministrul Fuia a testat fiabilitatea tractorului produs în Bănie

Vizita de lucru a şefului de la Agricultură a început ieri de dimineaţă, la întreprinderea de tractoare MAT, unde Stelian Fuia s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii, cei ai sindicatului, dar şi cu angajaţii. Însă primul lucru pe care a dorit să-l vadă a fost unul dintre tractoarele produse de MAT, pe care, de altfel, l-a şi testat. “Şi eu sunt fermier şi nu este prima dată când merg cu un tractor, dar este prima dată când mă urc într-unul de când sunt la conducerea ministerului”, a spus Stelian Fuia. “Este un model avansat, bun, dar conducerea de la MAT trebuie să înţeleagă că marketingul, promovarea, înseamnă mult pentru orice producător”, a adăugat ministrul. “Avem toată gama de tractoare şi de maşini agricole. În momentul de faţă suntem cei mai tari din ţară şi singurii care producem 100% româneşte”, a venit cu explicaţiile directorul tehnic al MAT, Gheorghe Popescu. Acesta i-a prezentat ministrului halele unde se produc componentele, dar şi lucrătorii, în mare parte tineri.

Şeful Agriculturii, interesat de salariile din Craiova

“Ce salarii au angajaţii?”, s-a interesat Stelian Fuia. “Bune”, a venit răspunsul conducerii. “Bune pentru Craiova sau comparativ cu restul ţării?” a insistat ministrul, fără a primi însă un răspuns precis nici de la şeful MAT, nici de la angajaţi, pe motiv că salariul este confidenţial. Pentru fiecare dintre utilajele expuse ministrul a cerut informaţii de natură tehnică, s-a interesat de preţuri şi de modul de vânzare al produselor. Totodată, a apreciat deopotrivă prezenţa angajaţilor cu vechime şi pe cea a tinerilor în industria producătoare de maşini agricole şi tractoare, moment în care directorul tehnic al MAT, Gheorghe Popescu, i-a solicitat ministrului Agriculturii sprijin pentru investiţii: “Avem nevoie de ajutor din partea dumneavoastră, o garanţie guvernamentală pentru un împrumut necesar investiţiilor”. “Ajutorul de stat se dă pe anumite programe clar definite. Sunt convins că dacă au o aplicaţie foarte clară făcută la EximBank, banca care dă astfel de garanţii de stat pentru investiţii, nu ar fi o problemă să obţină o astfel de garanţie de stat pentru investiţii. Restul este rolul managementului de aici şi văd că merg într-o direcţie bună de a-şi promova produsele şi a le vinde aici. Vom încerca să vedem cum putem să-i ajutăm în ceea ce priveşte relaţia cu băncile şi sprijinul pe care îl pot obţine”, a declarat Stelian Fuia.

“Cred că vor fi o întreprindere de succes”

Impresiile cu care ministrul Agriculturii a plecat de la uzina MAT au fost dezvăluite pe larg în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PDL Dolj, alături de secretarul general al organizaţiei, Ştefan Stoica, şi preşedintele filialei municipale, Mărinică Dincă, cei care l-au însoţit, alături de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, la întreprinderea de tractoare din Craiova. “Aşa cum am susţinut Fordul în Craiova, cred că trebuie să avem curajul să susţinem şi MAT-ul, pentru că în vremuri grele această societate a rezistat şi putem spune că a făcut-o foarte bine. La nivelul autorităţilor publice centrale trebuie să existe o susţinere şi pentru industria constructoare de tractoare şi utilaje agricole”, a spus  Mărinică Dincă.

“M-am bucurat să văd o întreprindere care a continuat să funcţioneze, care nu a fost eradicată, prin construirea de mall-uri pe vechiul amplasament. Am fost încântat să văd că şi-au adaptat producţia la tractoare de putere mică şi medie pentru cei un milion de fermieri care muncesc suprafeţe. Am văzut că produc o gamă foarte largă de utilaje, piaţă există, rămâne ca şi utilajele să demonstreze că au calitate, pentru că fermierul român nu mai cumpără orice. Sunt foarte mulţi tineri care lucrează şi au responsabilităţi în fabrica de tractoare, ceea ce e un lucru bun. Înseamnă că există un viitor asigurat şi cred că vor fi o întreprindere de succes, pentru că întotdeauna este loc de mai bine. În mod deosebit m-a bucurat faptul că putem spune, atunci când vorbim de Craiova – pentru că azi, când spunem Craiova, spunem Ford – că putem spune şi utilaje agricole, poţi spune MAT. Sunt singurii care mai produc tractoare agricole după tehnologie românească”, a declarat Stelian Fuia în cadrul conferinţei de presă.

Soluţiile ministrului: asocierea, integrarea producţiei şi încurajarea tinerilor fermieri

Cum vizita de ieri a făcut parte dintr-un program amplu de lucru, şeful Agriculturii româneşti a precizat şi care sunt principalele obiective pe care le are în calitate de ministru. “Sunt aici şi pentru a înţelege situaţia din teren, de la firul ierbii. Nu că nu aş cunoaşte-o, pentru că eu însumi sunt fermier. Pentru eficientizarea producţiei este nevoie de asociere, ceea ce voi spune şi în vizitele pe care le voi face în Dolj. Nu putem să producem economic fără a asocia micii fermieri, pentru că e important atât pentru aprovizionarea, cât şi pentru desfacerea produselor”, a declarat Fuia. Acesta a precizat că are trei puncte strategice care să ducă la modernizarea agriculturii, cel mai important obiectiv din mandatul său de ministru: asocierea fermierilor; integrarea producţiei agricole şi prioritizarea sectorului zootehnic, îndeosebi cel al cărnii de porc şi al bovinelor, şi impulsionarea tinerilor agricultori. “Craiova este şi un centru universitar important, aveţi şi două staţiuni de cercetare la Şimnic şi Dăbuleni, trebuie creată o legătură între cercetare şi producţia agricolă. Din păcate, cele două sunt azi două drepte paralele, dar ele trebuie să fie subordonate unui singur obiectiv, de aceea cercetarea trebuie restructurată şi programele trebuie corelate pentru fermieri, nu numai de dragul de a lua un salariu”, a apreciat ministrul Fuia.

Probleme vechi, dar neştiute la centru

La finalul întâlnirii cu presa craioveană, şeful ministerului Agriculturii a fost pusă în temă şi despre câteva dintre problemele cunoscute mai puţin la nivel central, precum cea de la Ocolna, unde terenurile mai multor agricultorii fac de ani buni obiectul unor litigii. “Voi trimite corpul de control la Ocolna pentru a vedea care este situaţia de acolo, pentru că eu nu cunosc cazul. Dacă oamenilor le-a fost luat abuziv terenul, trebuie să le fie redat”, a dat asigurări Fuia. De asemenea, acesta a fost pus în temă şi cu situaţia celor 72 de fermieri care au rămas fără finanţare europeană, după ce Agenţia Judeţeană de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a revenit asupra deciziei de finanţare.

 

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii:     

“În ceea ce priveşte anul agricol 2012, deocamdată nu ne putem pronunţa, dar putem spune că suntem în condiţiile de a avea un an agricol normal. Direcţiile agricole au realizat o analiză a pagubelor produse de viscol, pe care au şi încheiat-o, iar acum fac această analiză pentru culturile de toamnă”.

Fuia: “Programul Rabla pentru tractoare este în sine o rablă”

“Avem două variante pentru reînnoirea parcului auto agricol: fie banii prin măsurile PNDR, prin care noi am investit peste un miliarde de euro în utilaje şi tractoare agricole în România, fie programul Rabla pentru tractoare, care el în sine este o rablă, dar care a trecut prin Comisia de Agricultură a Parlamentului şi a suferit o schimbare prin care încercăm să-l facem mult mai flexibil şi mai atractiv pentru fermieri. Programul a primit avizul comisiei de Agricultură, acum este pe agenda Parlamentului, a Camerei Deputaţilor, pentru votul final. Ce prevede în mod deosebit această schimbare este posibilitatea de a folosi mai multe cupoane pentru un tractor, până la zece, dar nu mai mult de 40% din valoarea tractorului ca intensitate a acestui ajutor.

 

Ieri după-amiază, ministrul Agriculturii a mers la Segarcea, unde s-a întâlnit cu fermierii din judeţ, iar la solicitarea organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) a mers la Călăraşi şi Dăbuleni.

1 COMENTARIU

  1. De ce şeful ministerului Agriculturii nu a fost pus în temă şi despre problemele de la Șimnic și Ghercești, unde toate TDP eliberate cetățenilor la L.247/2005, trebuie revocate deoarece sunt false și cum a ajuns un excroc imobiliar, precum Eugen Marinescu, șeful Direcției de legalitate din Prefectură să semneze,ilegal, in locul subprefectului Ciobotea I., aceste acte de proprietate, contrar dispozitiilor art 75 din Regulamentul la lege?!Cum a fost posibil ca acest infractor veros sa invarta dupa cum a vrut el pe toti prefectii de paie pe care i-a avut Doljul, in asa fel incat gunoiul a stat ani de zile sub pres? Stie oare cineva ca pentru a scapa basma curata, invocand (vezi Domane!) practica neunitara a instantelor si nu matrapazlacurile ordinare facute in tandem cu reprezentantii justitiei i-a aburit pana si pe magistratii Curtii de Apel Craiova, ICCJR, pe ministrul justitiei precum si pe Procurorul General si a obtinut un Recurs in interes legii, intemeiat tocmai pe asa-zisele sale “motivari juridice”!!!???
    Situatia mult mai grava decat cea de la Ocolna, unde terenurile mai multor agricultorii fac de ani buni obiectul unor litigii se afla la Ghercesti si Simnic si aici este necesar sa vina de urgenta corpul de control pentru a vedea cum este posibil ca pentru aceiasi suprafata de teren, sa fie emise, in mod ilegal, mai multe Hotarari de validare si aceiasi Comisie judeteana sa isi revoce propria hotarare, in conditiile in care acest fapt poate fi efectuat numai de instanta!!!Asa cum a dat asigurari ministrul Fuia pentru cei din Ocolna precum ca “dacă oamenilor le-a fost luat abuziv terenul, trebuie să le fie redat”, asteptam sa vedem ca si aici aici sa vina Comisia si sa faca lumina sesizand odata DIICOT-ul caci dl prefect si-a bagat capul in nisip si…tace! Oare stie cineva de ce tace, dl Prefect???

Comments are closed.