Mii de pacienţi infectaţi cu bacterii, în spitale

0
410

Aproape 12 mii de pacienţi s-au infectat cu diverse bacterii în spitalele româneşti numai în primele nouă luni ale anului trecut. Cifrele sunt în creştere faţă de anii anteriori, dar rămân mult subraportate. Media europeană este de 5,7 infecţii la o sută de cazuri externate, în timp ce în România raportarea e undeva în jur de 0,2-0,3. Realitatea este că pacienţii sunt îngrijiţi în spitale supraaglomerate, fără un număr suficient de epidemiologi sau laboratoare performante, cu dezinfectanţi greu de găsit şi cu reguli ignorate.

În fiecare an, mii de pacienţi care se internează în spitalele româneşti pentru a fi trataţi de diverse afecţiuni află că s-au ales cu o altă boală chiar în unitatea sanitară. Infecţiile intraspitaliceşti au devenit în ultimii ani o adevărată problemă de sănătate publică în România, prin lipsa acută de personal medical şi reducerea bugetelor alocate prevenţiei şi controlului infecţiilor în mediul spitalicesc şi consumul exagerat şi eronat de antibiotice, cu generarea unui nivel extrem de ridicat al rezistenţei bacteriene.

Cele mai multe cazuri, în secţiile de chirurgie

infectiePrimii factori de risc sunt supraaglomerarea secţiilor, rulajul mare al pacienţilor, reducerea numerică a personalului medical de îngrijire, cu suprasolicitarea celui rămas, carenţe în pregătirea profesională, lipsa instruirii permanente în domeniul prevenirii/controlului infecţiilor nosocomiale, aplicarea insuficientă a precauţiilor standard, deficienţe structurale (carenţe în asigurarea circuitelor funcţionale, carenţe în izolare) şi în logistica unităţii sanitare (echipament insuficient, lipsă de proceduri).

Cele mai multe infecţii nosocomiale s-au înregistrat în secţiile de chirurgie, pediatrie, nou-născuţi, obstetrică şi Anestezie Terapie Intensivă. În privinţa tipurilor de infecţie depistate, mai des întâlnite au fost cele în plagă chirurgicală, infecţiile de tract digestiv, septicemie sau infecţiile respiratorii. Germenii întâlniţi au fost Stafilococ aureu, Klebsiella, bacili Gram negativ nefermentativi, Stafilococ aureu hemolitic, Pseudomonas aeruginosa, Proteus şi Clostridium difficile.

Campanie a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj

infectie 1Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu spitalele din judeţ şi cu autorităţile publice locale care au în subordine cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova desfăşoară astăzi campania „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor”.

Iniţiativa anuală este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol. În acest an, tema campaniei este: Combate rezistenţa microbiană – este în mâinile tale. Scopul campaniei este de a creşte nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor de sănătate şi „să unească oamenii” la nivel global pentru a susţine îmbunătăţirea igienei mâinilor.

Tema „Combate rezistenţa microbiană – este în mâinile tale” încearcă să influenţeze puternic conexiunea dintre prevenirea infecţiilor şi rezistenţa microbiană la antibiotice şi se adresează indivizilor prin utilizarea cuvântului „tale” – la fiecare nivel al sistemului de sănătate combaterea rezistenţei microbiene la antibiotice este o chestiune personală, iar impactul depinde atât de acţiunile indivizilor din prima linie, cât şi de acţiunile liderilor. Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.