Nu aud, dar au talent

0
422

Pentru ei, soarta nu a fost plină de binefaceri. Au o deficienţă hipo-acuzică, dar au trecut peste ea. Se întâlnesc, săptămânal, la sediul Filialei Teritoriale Craiova a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România –  titulatura pare, dacă nu este deja percepută ca atare, peiorativă. Nimic mai neadevărat, deoarece aceste persoane sunt pline de talent şi îl pun în valoare cu fiecare ocazie. În urmă cu câteva săptămâni, un grup de persoane cu deficienţe de auz a spart tiparele şi a câştigat premii la un concurs de … dans.

De multe ori, lumea îi percepe ca „persoane cu handicap”, pentru că nu pot vorbi sau auzi coerent. Au limbajul mimico-gestic, de care se folosesc şi cu care intră în dialog cu cei din jurul lor. Nu cer nimic din ceea ce nu li se cuvine. Vor numai să-şi pună în valoare talentele. Cea mai recentă ocazie a fost în urmă cu câteva săptămâni, când o trupă, formată din opt membri, a depăşit toate barierele şi a câştigat mai multe premii la… dans.

Opt persoane pentru mai multe distincţii

Povestea grupului de dansuri al Filialei Teritoriale Craiova a Asociaţiei Naţionale a Surzilor începe undeva în anii 1960. Atunci, s-a înfiinţat prima trupă de dansuri. Anii au trecut, generaţiile s-au schimbat, dar s-a mers mai departe, iar cupele şi diplomele obţinute nu mai au număr. În urmă cu câteva săptămâni, opt persoane cu deficienţe de auz –Dumitru şi Cristina Tîmplaru, Sorin şi Ştefana Ilie, Daniela Popa, Cristina şi Carmen Stancu, Elida Oprea – au participat la un concurs de jocuri populare şi tradiţii, obţinând mai multe premii. Este incredibil cum astfel de persoane pot juca şi dansa, fără să perceapă notele muzicale, dar cel mai bine poate explica fenomenul coregrafa Izabella Tîmplaru: „Părinţii mei sunt cu o astfel de deficienţă şi am crescut în acest mediu. Mi-a plăcut dansul, însă nu am putut să profesez. Mama mi-a spus că îi pot ajuta şi aşa am început. Au un simţ foarte dezvoltat. Le arăt paşii, îi număr şi, după aceea, în urma unor repetiţii merg după semnalele mele. Stau, dacă se poate spune aşa, în faţa scenei, când ei dansează, şi-i dirijez. Concursul din acest an, cel de tradiţii, a fost organizat la Craiova deoarece, în urmă cu doi ani, filiala a câştigat ediţia respectivă şi, dacă pot spune aşa, este ca la Eurovision, premiantul organizează următoarea confruntare. Mai mult, în 2016, tot noi vom organiza şi concursul naţional de dansuri moderne, deoarece am câştigat, în 2014, precedenta competiţie”.

Premii şi prietenie

Competiţia desfăşurată în septembrie la Craiova a avut mai mulţi câştigători din partea Filialei Teritoriale Craiova a Asociaţiei Surzilor din România. Astfel, la „perechi”, Sorin şi Ştefana Ilie au obţinut locul al II-lea, iar întregul grup s-a clasat pe cea de-a doua treaptă a podiumului la „suită”. De asemenea, interpretând un dans arăbesc, soţii Cristina şi Dumitru Tîmplaru au ocupat primul loc la dansurile minorităţilor. Coordonatoarea întregii echipe, Daniela Popa, a ţinut să completeze: „Toţi sunt plini de talent şi ne mândrim cu ei. Nimeni nu face nimic fără a avea pasiune. Toţi cei care au probleme de auz vin, în primul rând, să socializeze la sediul filialei. Fiecare participant simte că trebuie să-şi ajute colegii”.