Bancu a fost tancu’

0
397

Universitatea Craiova – Dinamo Bucureşti 1-0

A marcat: Bancu 56.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 25.000.

Universitatea Craiova: Mitrovic 7 – R. Popa 7, Kelic 7, Tiago Ferreira 8 – Martic 7, Mateiu 7, Zlatinski 7, Bancu 9 – Gustavo 7 (77 Bărbuţ), Mitriţă 8 (55 Burlacu) 7, Băluţă 7. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: Calancea – Dimitrov, Briceag, Bic, Screciu, Bărbuţ, Burlacu.

Dinamo Bucureşti: Penedo 6 – Hanca 5 (62 Romera) 6, Katsikas 6, Maric 6, Olteanu 6 – Mahlangu 6, Monroy 6 –Torje 6, Nistor 7, Salomao 7 (88 Palic) – Pesic 5 (77 D. Popa). Antrenor: Florin Bratu. Rezerve: Muţiu – Nica, Romera, Dudea, Palic, D. Popa, Moldoveanu.

Arbitri: Horaţiu Feşnic (Cluj) – Valentin Avram (Bucureşti), Alexandru Cerei (Cluj). Rezervă: Iulian Călin (Argeş).

Observatori: Eduard Dumitrescu (Piteşti), Viorel Lolea (Reşiţa).

 

Universitatea Craiova a câştigat primul derby cu Dinamo pe noul „Ion Oblemenco” şi a eliminat-o pentru al doilea an la rând în sferturile Cupei României

 

La ce echipe au rămas în Cupa României, derby-ul sferturilor, Craiova – Dinamo, era considerat de mulţi chiar finala competiţei. Favorita era Ştiinţa, care începe play-off-ul pe podium şi e singura echipă încurajată constant de 20.000 de fani la meciurile de acasă. Echilibrul era asigurat însă de motivaţia superioară a „câinilor”, care-şi jucau ultima şansă de a salva sezonul aproape compromis de picarea în play-out şi totodată singura cale de a ajunge anul acesta în Europa. Bratu venea şi el cu entuziasmul tinereţii şi al debutului pe banca echipei de suflet, în tricoul căreia îi „mitralia” pe olteni în urmă cu câţiva ani, iar Negoiţă punea în balanţa calificării o primă de 20.000 de euro. Neavându-l pe Nemec la dispoziţie, Bratu a inovat cu Pesic ca „9 fals”, susţinut de creativii Torje, Salomao şi Nistor, în timp ce Mahlangu şi Monroy au fost la „căratul pianului”. Craiova a stat în acelaşi sistem despre care Mangia spune că „nu are rost să fie schimbat, fiindcă a adus rezultate”, un 3-4-3 în care „poneii” din avanposturi nu puteau lipsi.

În startul derby-ului, Peluza Nord craioveană a afişat o coregrafie superbă, cu o corabie pe valuri care se îndreaptă spre Cupa României, alături de mesajul: „Toate pânzele sus!”

Până să se joace fotbal, au existat mulţi nervi, multe faulturi şi implicit multe cartonaşe, iar tensiunea din teren a fost transmisă din tribune, unde galeriile au stat prea aproape una de alta pentru a nu încerca să se încaiere.

Dinamo în varianta Bratu a fost precaută, adunată în preajma careului propriu, încercând contraatacuri prin Pesic şi Salomao, în timp ce Craiova a dictat ritmul, a avut posesie, iar pe finalul primei reprize a avut şi trei mari ocazii. Mitriţă a obţinut şi a executat două lovituri libere de la 25 de metri la care Penedo n-a ajuns, dar afost protejat de şansă. Duelul dintre „poneiul” oltean şi portarul panamez a animat finalul reprizei, la ultima fază Penedo deviind în bară şutul plasat trimis de Mitriţă. Din păcate, acesta s-a accidentat în debutul părţii secunde, dar imediat, ca o recompensă a destinului, imediat Bancu a deschis scorul. Tiago i-a aruncat o minge în spatele defensivei adverse, iar „Bancone” l-a fentat pe Penedo şi a găsit poarta din unghi.

Monroy putea egala după numai un minut, dar a şutat peste poartă din centrul unui careul aglomerat, în urma unei faze fixe. A fost începutul asaltului dinamovist, în condiţiile în care craiovenii au căzut şi fizic, nereuşind să mai treacă centrul terenului. Oaspeţii au avut o jumătate de oră de forcing, meciul semănând cu cel de acum o lună, din Ştefan cel Mare, când Craiova a avut meciul la discreţie preţ de o oră, iar pe final a fost egalat şi putea chiar să piardă, când Nistor a nimerit bara. Craiova a tremurat şi acum pe final, dar a ştiut să-şi protejeze avantajul şi o elimină pentru al doilea an la rând în sferturi pe marea rivală, care în acest final de sezon va mai juca doar pentru titlul de „campioană a play-out-ului”.