Concursul Internațional de Canto „Elena Teodorini” de la Craiova își așteaptă participanții

0
563

Opera Română Craiova a anunțat, recent, organizarea unei noi ediții a Concursului Internațional de Canto „Elena Teodorini”, adresat cântăreților de orice naționalitate. Evenimentul se va desfășura în perioada 16-21 noiembrie a.c., în continuarea Festivalului Internațional „Elena Teodorini” – ediția a XIV-a (10 octombrie – 15 noiembrie), care va deschide noua stagiune artistică, 2015-2016, a Operei craiovene. Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația „Craiova – Capitală Europeană a Culturii 2021”, aceasta urmând să și acorde premiile câștigătorilor, în valoare de câteva mii de euro. Premiile speciale vor fi oferite de directorii teatrelor din juriul internațional – alcătuit din profesioniști a căror experiență în domeniu asigură o cunoaștere amănunțită a lumii operei și a performanței scenice.

Concursul Internaţional de Canto, ajuns la ediția a II-a, poartă numele  unei personalități emblematice pentru orașul ei natal: Elena Teodorini (1857-1926). Artista a rămas în istorie prin debutul său, în 1880, la „Teatro alla Scala” din Milano, cu rolul Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod. A fost prima cântăreaţă din România care a păşit pe acea scenă celebră la numai 23 de ani. Elena Teodorini este considerată una dintre ultimele mezzosoprane acute specializate în repertoriul de soprană, o interpretă impetuoasă şi pasională, dar şi o autentică actriţă-cântăreaţă, ale cărei formule expresive prevesteau deja primadona veristă.

Cine se poate înscrie?

Concursul de la Craiova care îi poartă numele este destinat cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale – femei cu vârsta până în 35 de ani (născute după 30 septembrie 1979) și bărbați cu vârsta până în 38 de ani (născuți după 30 septembrie 1977). Preferabil, dar nu obligatoriu, este să participe cântăreți care au absolvit studii superioare de specialitate și/sau care au evoluat deja pe scena unui teatru de operă. Nu vor mai fi admiși câștigătorii ediției precedente a concursului. Aceasta a avut loc în perioada 6-9 noiembrie 2013, la ea înscriindu-se 30 de concurenți din patru țări: România, Serbia, China și Republica Moldova.

Repertoriu obligatoriu de concurs

Concurenții trebuie să pregătească, la libera alegere, cinci arii din repertoriul liric universal – trei din perioada secolelor XVIII-XX, iar alte două din două opere diferite, dintre care una poate fi din operetă. În primele două etape, fiecare concurent va interpreta una sau două arii din repertoriul de concurs. Prima arie poate fi aleasă de concurent, cea de a doua (dacă va fi cazul) va fi aleasă de juriu. În etapa finală se vor interpreta până la trei arii din repertoriul de concurs. De asemenea, prima piesă va fi aleasă de concurent, celelalte – de juriu.

Criteriile de evaluare a concurenților, anunțate de organizatori, sunt patru:  tehnica vocală, interpretarea (ritm, frazare, expresivitate), calitatea timbrului vocal, personalitatea artistică. Prima etapă, eliminatorie, se va desfășura pe data de 16 noiembrie și, în funcție de numărul candidaților, poate continua și pe data de 17 noiembrie. Etapa a II-a (semifinala) este anunțată pentru data de 17 noiembrie, iar etapa a III-a (finala) – pentru 18 noiembrie. Gala Laureaților va avea loc, cu acompaniament de orchestră, pe 19 noiembrie.

În juriu, manageri de teatre din Europa

Juriul internațional este alcătuit din profesioniști a căror experiență în domeniu asigură o cunoaștere amănunțită a lumii operei și a performanței scenice. „Fie directori de operă, dirijori, regizori sau cântăreți – fiecare nume prezent garantează excelența și competența juriului ediției 2015”, subliniază organizatorii concursului. Președinte va fi Karen Stone – director al Teatrului Magdeburg, din Germania, iar membri: Dejan Savic – director al Teatrului Național de Operă din Belgrad (Serbia), Plamen Kartaloff – director al Teatrului de Operă și de Balet din Sofia (Bulgaria), soprana Soyung Yu (Mag. Art, Coreea de Sud), Michael Ajzenstadt – administrator artistic la Opera din Israel, și Florin Estefan – manager al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Membrii juriului îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul dintre premii sau de a decerna premii ex aequo, iar decizia lor este incontestabilă.

Premii în bani și în apariții pe scene prestigioase

Concursul Internațional de Canto „Elena Teodorini” este organizat cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova și în parteneriat cu Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, aceasta urmând să asigure și premiile ediției 2015. Premiul I este în valoare de 1.500 euro, Premiul al II-lea – 1.000 euro, iar Premiul al III-lea – 500 euro. Directorii teatrelor din juriu vor putea acorda premii speciale, constând în înregistrări audio și video ori concerte – evoluții pe scena unor teatre de operă din Europa, distribuirea într-un spectacol al Operei Române Craiova ș.a.

***

Taxa de participare la concurs este de 80 euro. Candidaţii îşi vor asigura pe propria lor cheltuială transportul, cazarea şi întreţinerea pe toată durata desfăşurării evenimentului. Detalii despre concurs și formularele de înscriere se găsesc pe site-ul Operei Române Craiova, www.operacraiova.ro