Pianista Mirabela Dina revine la Craiova într-un Concert Mozart

0
635

Artistă de talie internaţională, născută în Craiova şi stabilită în Germania, Mirabela Dina revine pe scena Filarmonicii „Oltenia” în Concertul nr. 26 în Re major pentru pian și orchestră, K. 537 de W.A. Mozart. Evenimentul va avea loc vineri, 8 martie 2019, de la ora 19.00, în compania Orchestrei Simfonice a instituției, condusă de dirijorul Radu Postăvaru, și oferă un program integral Mozart. Propuse spre audiția mai sunt Uvertura operei „La Clemenza di Tito” și Simfonia nr. 36 în Do major, K. 425, „Linz”. Biletele costă 40 lei (preţ întreg) şi 10 lei (preţ redus, pentru elevi, studenţi şi seniori).

Ana Mirabela Dina s-a născut la Craiova, în 1976. După absolvirea Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” din București (promoția 1995), a fost admisă la Hochschule fur Musik (Conservatorul de Muzică) – Koln, la clasa prof. Karin Merle. Începând cu anul 1990 a concertat în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania și în Statele Unite ale Americii. Între anii 2007-2017 a activat în calitate de profesor de pian la Hochschule für Musik – Koln, iar din octombrie 2017 îndeplinește aceeași calitate la Hochschule fur Musik – Wurzburg.

Născut în anul 1967, la Iaşi, într-o familie de muzicieni, Radu Postăvaru s-a manifestat ca un veritabil talent precoce, dirijând prima dată la vârsta de cinci ani. A studiat pianul la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iași, din 1987 a devenit student al Secției de Compoziție a Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, iar din 1990 a frecventat clasa de compoziţie-muzicologie-dirijat din cadrul Academiei de Muzică din București. Pasionat de arta dirijorală, a urmat cursuri de măiestrie artistică în Germania. 

A participat la diferite festivaluri, concursuri de compoziţie, pian şi dirijat, în țară și în străinătate, unde a obţinut importante premii și distincții. În perioada 1992-1995 a ocupat postul de regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune. A fost profesor al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iași (1995-2002) și la Conservatorul de Muzică „Salmon” din Casablanca, Maroc (1999-2001). În anul 2007 a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universităţii de Arte „George Enescu”, cu tema „Concepte dirijorale în interpretarea poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss”. A susținut peste 1000 de concerte în țară și peste hotare și a realizat peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor și pianist și mai mult de 200 de emisiuni de radio și televiziune.