Calcanul de la „Sfântul Ilie” va purta semnătura artistului Lucian Irimescu

1
384

S-a renunțat la ideea de verdeață pe calcanul de lângă Biserica „Sfântul Ilie”. Peretele fostului restaurant „Oltenia” va fi reamenajat, în cele din urmă, de artistul plastic Lucian Irimescu. Acesta a început o colaborare atât cu proiectanții timișoreni în ceea ce privește piațeta din jurul bisericii, cât și cu autoritățile locale pentru dichisirea altor locuri mai puțin aspectuoase din centrul istoric al Craiovei.

Primăria Craiova, care are calitatea de beneficiar, a decis să ajusteze proiectul de idei conceput de firma din Timișoara, cel care a și câștigat concursul de soluții organizat luna trecută de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Oltenia. „Suntem în discuții cu proiectanții de la Timișoara pentru ajustarea proiectului de amenajare. Mai precis, vom modifica puțin detaliile care vizează calcanul, domnul Lucian Irimescu venind cu o idee pentru îmbrăcarea lui. Doamnei primar i s-a părut foarte interesantă, așa că va fi pusă în practică”, a declarat viceprimarul Dan Dașoveanu. Întrebat cum va arăta calcanul în viziunea artistului craiovean, vicele a răspuns că amenajarea rămâne o surpriză.

„Mi s-a părut săracă ideea de a pune jardiniere”

Nici artistul plastic Lucian Irimescu nu a oferit mai multe detalii, acesta recunoscând doar că a intrat într-o colaborare frumoasă atât cu proiectanții din Timișoara, cât și cu autoritățile locale, el venind cu partea de amenajare a calcanului. „Mi s-a părut cumva săracă ideea de a pune doar jardiniere cu flori, care sunt bune și ele, dar trebuie să fie ceva mai mult, ceva care să aibă legătură cu centrul istoric, dar și cu biserica. Eu am gândit un obiect special pe care eu îl văd integrându-se în acest spațiu și m-am bucurat că autoritățile și colegii proiectanți au apreciat ideea mea”. Se pare că zidul fostului restaurant Oltenia va fi curățat de tencuială și decorat cu un obiect în stilul Belle Epoque. „O să vă placă”, a spus Lucian Irimescu. Artistul craiovean se va ocupa, în plus, și de celelalte calcane de pe Lipscani, fără a pretinde vreun ban municipalității, acesta mărturisind că își oferă contribuția pentru că susține proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană.

Lucrările la calcan vor începe în curând

Îmbrăcarea calcanului va începe în scurt timp, fiind chiar primul element al proiectului care va fi pus în practică. Viceprimarul Dan Dașoveanu a explicat că toate lucrările care se fac acum pe amplasamentul piațetei sunt, de fapt, unele de pregătire a terenului. „Rolele de gazon au fost scoase nu pentru că acestea se uscaseră, ci pentru că se va începe execuția la calcan. Gazonul a trebuit să fie scos fiindcă se va distruge odată ce se încep lucrările la calcan”, a spus Dașoveanu. Întrebat de ce a mai fost, totuși, plantat, viceprimarul a explicat că proiectul de amenajare a piațetei a fost schimbat ulterior. „Este un proiect care va suferi multe ajustări, fiindcă municipalitatea nu își dorește să meargă neapărat pe un singur proiect, ci să sintetizeze mai multe idei bune ca, la final, totul să arate foarte frumos”.

Piațeta va fi amenajată pe parcursul întregii veri

Cert este că piațeta nu va fi gata până la data de 15 mai, când va fi făcută doar recepția lucrărilor executate de Recon, municipalitatea urmând să se ocupe apoi, treptat, pe durata verii, exclusiv de amenajarea din jurul bisericii. De altfel, autoritățile iau în calcul și faptul ca întreaga lucrare să nu mai fie scoasă la licitație, ci să se realizeze totul în regie proprie, cu angajații RAADPFL. Potrivit viceprimarului Doșoveanu, lucrările mărunte care se execută acum în piațetă fac și ele parte din corpul proiectului de amenajare pe care municipalitatea a decis să-l înceapă deja cu părțile care vor rămâne. „Acum se creează niște alei de acces, care sunt prinse în proiect și care vor și rămâne definitiv acolo”, a precizat acesta.

1 COMENTARIU

  1. Mi-a placut mult orasul Quebec mai ales pentru ca pastra perfect atmosfera pariziana a secolelor trecute. Am remarcat peretele unei cladiri -cam la fel cu cel in discutie- care in intregime era pictat in culori pastelate , intr-un tablou imens ce se integra admirabil cu intregul.

Comments are closed.