Căminul de bătrâni, de nerecunoscut

0
400

Începute în luna ianuarie, lucrările de reabilitare a Căminului de bătrâni se apropie de final. Șantierul va lăsa în urmă un complex de clădiri aproape de nerecunoscut pentru cei care i-au trecut pragul nu mai târziu decât anul trecut. Dormitoarele persoanelor internate aici au fost refăcute până la ultimul strat de tencuială și sunt mobilate cu paturi, noptiere și dulapuri nou-nouțe. Fiecare cameră are grup sanitar propriu, iar pe fiecare scară de bloc există și câte un cabinet de consultații. Conducerea căminului se confruntă acum cu o avalanșă de cereri din partea persoanelor care își doresc să părăsească azilele private pentru un pat la centrul de pe „Tabaci”.

 

Muncitorii încă mai lucrau, ieri, pe șantierul din curtea Căminului de bătrâni, ultimul corp de clădiri – Pavilionul central – fiind aproape de finalizare. În schimb, lucrările sunt gata la blocul de garsoniere H7, care este lipit de clădirea principală, dar și la spălătoria care se află și ea în aceeași curte. ”A fost o lucrare dificilă pentru noi fiindcă a trebuit să găsim o soluție pentru beneficiarii noștri. Unii dintre ei erau netransportabili și a fost mai greu să îi ducem într-un alt corp de clădire. Ne-am aglomerat puțin pe unele etaje, am mai preluat și câteva spații cu ajutorul Consiliului Local Municipal Craiova, dar în cele din urmă, iată-ne ajunși cu lucrările aproape de final”, a declarat, ieri, Vali Giurcă, directorul căminului.

Două lifturi urmează să fie montate

Vali Giurcă

Printr-un proiect de 10, 26 milioane de lei (dintre care 8 milioane de lei de la UE), sunt refăcute toate imobilele în care funcționează Căminul. Camerele insalubre, cu ciment pe jos și pereți plini de igrasie ale blocului de garsoniere H7 sunt acum doar o amintire. Imobilul are acum balcoane nou-nouțe, termopane la toate ferestrele celor patru etaje și arată ca un bloc de locuințe din centrul orașului. La scară așteaptă două lifturi performante, cu platforme pentru persoanele care se deplasează în cărucioare. Directorul Vali Giurcă spunea că așteaptă doar instalatorii pentru a le pune în funcțiune. „Clădirea aceasta era foarte neprimitoare. Când am desfăcut țevile din subteran, se trăgeau ca niște fire, atât erau de uzate. Acum arată ca o casă de oameni. Iar eu am ținut mult să se respecte proiectul și să montăm și lifturile pentru cei care nu se pot deplasa pe scări”.

Mobilier nou și televizoare în fiecare cameră

Pe fiecare etaj se află câte patru dormitoare. Lucrările au fost terminate aici, pereții fiind proaspăt vopsiți și mobilierul montat deja. Când se vor muta în „casa nouă”, fiecare beneficiar va găsi aici un pat cu saltea, o noptieră și un dulap. Fiecare dormitor are baie proprie, care a fost și ea modernizată din temelii, cu gresie, faianță, dar și obiecte sanitare noi. ”Au fost schimbate toate instalațiile, începând de la cele de energie electrică și terminând cu cele din băi. Căzile sunt noi, chiuvetele și tot ce se găsește într-o baie obișnuită”, a menționat Vali Giurcă. În plus, din banii de la bugetul instituției, vor fi cumpărate și televizoare care vor fi montate în fiecare cameră. Cu toate lucrurile noi, nu va fi nici o diferență între aceste camere și cele de la hotel.

Spălătoria a fost modernizată și utilată

Spălătoria care se găsea într-o stare deplorabilă, nefiind niciodată renovată, a fost și ea modernizată. Pavimentul din ciment a fost înlocuit cu gresie, iar pereții au fost îmbrăcați în faianță. Mai multe mașini de spălat de mare capacitate erau aliniate și funcționau, fiind supravegheate de două angajate. ”O parte dintre aceste mașini de spălat le-a achiziționat fosta directoare, iar două au fost cumpărate de când am venit eu aici. Se spală foarte mult, fiindcă noi schimbăm lenjeria în fiecare zi, și aveam nevoie de ele”, a declarat directorul căminului. Din banii instituției, a fost achiziționat și un uscător electric modern care l-a înlocuit pe cel vechi care arăta mai degrabă ca o piesă de muzeu. „Am decis să cumpărăm unul nou fiindcă cel vechi ne costa mult. Funcționa pe bază de aburi și consumam cam 100 de milioane de lei pe an. Este o investiție bună pe care o vom amortiza într-un an”.

Pavilionul central va fi ultimul finalizat

Pavilionul central, la care se lucrează acum, va fi și el refăcut până la sfârșitul acestui an. Lucrările au fost începute de sus în jos. Etajele patru și trei sunt aproape gata, în lucrări fiind incluse înlocuirea tuturor instalațiilor și refacerea pereților interior și exteriori, montarea de covoare antiseptice în toate camere, dar și pe holuri. ”Ultima dată o să lăsăm etajele inferioare, unde se află birourile. Dar cu tot cu acestea, lucrarea se va termina până la sfârșitul acestui an. Oricum suntem în grafic cu lucrările”, a mai spus Vali Giurcă. Tot în acest corp de clădire se află și bucătăria și sala de mese care și acestea au început să fie refăcute. După ce vor fi terminate lucrările de igienizare care sunt prevăzute în aceste cazuri, va fi adusă și aparatură modernă pentru prepararea hranei.

Spații de recreere pentru bătrâni

În două săptămâni, conducerea căminului va începe să amenajeze și curtea instituției. În partea din față, va fi creată o parcare pentru vizitatori, urmând ca tot spațiul rămas liber să fie folosit pentru recreerea bătrânilor. Directorul Vașli Giurcă are în plan să construiască, în curtea interioară, un chioș din lemn, de dimensiuni mari, în care beneficiarii să se poată relaxa. „Vom face o curte frumoasă, cu multe băncuțe și verdeață. Eu doresc să îi întreb și pe beneficiarii noștri cum ar vrea ei să arate această curte fiindcă ei sunt cei care stau cel mai mult aici, de primăvara și până toamna târziu. Dar o să fie ceva foarte frumos, care o să se îmbine cu biserica pe care o avem tot aici, în curtea noastră”. Bisericuța a fost ridicată de Mitropolia Olteniei pentru bătrânii care sunt cazați în acest cămin și urmează să fie și ea sfințită.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU