Exerciţiul „OLTENIA 2017” la final: autorităţile s-ar descurca în caz de urgenţă radiologică

0
505

Exerciţiul „OLTENIA 2017” a ajuns la final, după „câteva zile extrem de intense”, după cum a explicat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, lt. col. Claudiu Zamfir, din cadrul IGSU, coordonatorul întregii activităţi ce a vizat protecţia şi intervenţia în caz de accident nuclear la Centrala Nuclear-Electrică de la Kozlodui (Bulgaria). Zona de sud a judeţului Dolj a fost împânzită de forţe care au lucrat împreună pe diverse scenarii, pentru a înlătura efectele dezastrului. Au fost identificate mici disfuncţionalităţi, au fost remediate sau urmează, însă reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în acest exerciţiu au fost de acord că ar fi bine să nu mai treacă zece ani până la următoarea activitate de acest gen.

Aşa a început …

La începutul acestei săptămâni, la Centrala Nuclear-Electrică de la Kozlodui, din Bulgaria, s-a declararat urgenţă radiologică generală, astfel că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a activat Planul naţional de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică şi a operaţionalizat mecanismele de gestionare a acestui tip de risc. La nivelul judeţelor Dolj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Gorj au fost activate Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), iar la nivel naţional situaţia de urgenţă este gestionată de Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) de la Ciolpani. În localitatea Rojişte (aflată în afara zonei afectate) a fost organizat Punctul Operativ Avansat şi Baza de Operaţii, (unde participanţii la exerciţiu chiar au dormit în corturi). Autorităţile de sănătate publică au disponibilizat stocurile necesare de iodură de potasiu, pentru a fi distribuite către populaţie şi administrate în funcţie de evoluţia deplasării norului radioactiv.

Mii de cetăţeni evacuaţi

În teren, au fost instalate raioane de decontaminare totală şi iniţială pentru populaţie şi forţele de intervenţie. De asemenea, în zonele vizate s-a realizat cercetarea şi monitorizarea nivelului de radioactivitate din mediu. Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne a ridicat un elicopter pentru cercetare aeriană, în vederea stabilirii zonei contaminate. La nivelul judeţului Dolj, aflat în imediata apropiere a CNE Kozlodui, au fost luate măsuri încă de la primele ore de la declararea urgenţei radiologice, prefectul judeţului convocând Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Măsurile iniţiale de protecţie au vizat evacuarea celor 15.200 de cetăţeni din localităţile Ostroveni, Bechet, Călăraşi şi Lişteava şi adăpostirea celor 30.000 din celelalte 12 localităţi din zona de planificare la urgenţă, respectiv o rază de 30 de km. Ulterior, măsurile au fost extinse şi implementate pentru populaţiei aflată în proximitatea Zonei de Planificare la Urgenţă, având în vedere traiectoria norului radioactiv.

Totodată, au fost lansate liniile telefonice verzi, unde cetăţenii pot suna pentru informaţii privind situaţia creată şi au fost distribuite pastilele de iodura de potasiu pentru populaţie, potrivit indicaţiilor Ministerului Sănătăţii.

Situaţii de urgenţă colaterale…

În perioada 02-04 octombrie a.c., în judeţul Dolj s-au înregistrat mai multe situaţii de urgenţă, care au impus intervenţia integrată a forţelor specializate. Astfel, în zona PCTF Bechet a avut loc un accident între o cisternă ce transportă substanţe periculoase şi un autoturism, iar la şcoala din localitatea Sadova s-a produs un incendiu. Un alt eveniment gestionat în comun cu forţele de ordine publică a fost conflictul spontan al unui grup de cetăţeni din comunca Rojişte, nemulţumiţi de repartiţia spaţiilor de evacuare. Pe timpul evacuării populaţiei, în localitatea Valea Stanciului, s-a produs un accident rutier cu 4 victime, care a necesitat intervenţia salvatorilor doljeni.

Toate acestea au făcut parte din scenariul exerciţiului „OLTENIA 2017”, iar evaluatorii au precizat ieri, în conferinţa de presă organizată la finalul activităţilor, că scopul exerciţiului a fost atins, iar autorităţile judeţene din Dolj sunt pregătite să facă faţă unei situaţii reale.

„Au fost câteva zile extrem de intense, în care ne-am propus mai degrabă să indentificăm disfuncţionalităţile, pentru a le remedia, nu să iasă un exerciţiu perfect. Am desfăşurat activităţi atât la nivel naţional, cât şi judeţean, activităţi cu forţe şi mijloace în teren şi vreau să mulţumesc participanţilor, pentru că a fost un efort consistent. S-a dovedit, încă o dată, că relaţionarea dintre oameni face ca lucrurile să meargă mai bine. Ce să vă spun… În ultima zi, când se reglase totul, şi fiecare ştia exact ce are de făcut, s-a terminat exerciţiul”, a explicat, zâmbind, coordonatorul întregii desfăşurări de forţe, lt. col. Claudiu Zamfir, şeful Direcţiei Planificare, Exerciţii şi Management Stări Excepţionale din cadrul IGSU. Urmează analize amănunţite, pe fiecare segment de activitate, organizatorii insistând să-i mulţumească primarului din Rojişte, care a rezolvat problemele ivite pe parcursul celor câteva zile cât a găzduit Centrul de Operaţii în localitate.