Pârâul Raznic, „îmblânzit” prin lucrări hidrotehnice

0
876

După ce ani de zile le-a provocat mari necazuri locuitorilor din comunele Greceşti, Cernăteşti sau Breasta, pârâul Raznic ar trebui să nu mai prezinte un pericol pentru gospodăriile din imediata apropiere. Ieri, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au inspectat chiar la faţa locului, de-a lungul cursului de apă, pornind din comuna Greceşti şi până la Breasta, modul în care au fost executate lucrările de regularizare pe pârâul Raznic. Investiţia se ridică la 11,5 milioane de lei, de aceste lucrări urmând să beneficieze nu mai puţin de 10.300 de doljeni, care vor fi feriţi de inundaţiile pe care în ultimii ani le-a provocat acest curs de apă.

În primăvara anului 2006, în urma revărsării pârâului Raznic, au fost afectate 16 case, 28 de poduri şi podeţe, 4,85 kilometri de drumuri judeţene şi comunale, 832 de hectare de teren agricol şi 172 fântâni. În aceste condiţii, un proiect care să pună în siguranţă gospodăriile din zonă era necesar. „Mai mereu când au fost inundaţii în comună au existat cel puţin şapte-opt gospodării care s-au aflat sub ape. Proiectul implementat de Administraţia Bazinală de Apă Jiu este unul util pentru comunitatea noastră, având în vedere ce probleme ne-a pus Raznicul în anii trecuţi”, a explicat Marcel Corîci, primarul comunei Greceşti.

 Lucrările pentru amenajarea pârâului Raznic sunt corelate cu lucrările hidrotehnice existente sau prevăzute în zonă şi în întreg bazinul hidrografic Jiu. Regularizarea cursului de apă este încadrată în planurile de amenajare complexă a bazinului şi respectă o serie de prevederi. Printre altele, asigurarea durabilităţii, siguranţei în exploatare, funcţionalităţii şi calităţii construcţiilor; sistematizarea teritorială din punctul de vedere al dezvoltării social-economic şi al potenţialului turistic; la încadrarea în mediul riveran, să fie cuprinse în special variante ale amenajărilor care îmbogăţesc şi înfrumuseţează peisajul, în special la traversarea localităţilor, în lungul căilor de comunicaţie, precum şi în zonele turistice.

Lucrările hidrotehnice s-au realizat din comuna Greceşti şi până la Breasta

Regularizarea cursului de apă s-a realizat între satul Busu, comuna Greceşti, şi confluenţa pârâului Raznic cu râul Jiu. Amenajarea albiei în această zonă era necesară pentru stoparea şi prevenirea fenomenelor de eroziune, punându-se în siguranţă gospodăriile din zonă şi evitarea producerii altor evenimente neplăcute. Prin realizarea lucrărilor de amenajare ale albiei s-a asigurat stabilizarea albiei minore a pârâului Raznic în zona localităţilor Greceşti, Ţiu, Cernăteşti, Corniţa, Rasnicu Oghian, Predeşti şi Breasta, îndeplinind cerinţele temei de proiectare. Aceste aşezări au o suprafaţă totală de 19.895 ha, din care 2.362 intravilan şi 17.532 extravilan, şi cuprind 3.054 gospodării şi 4.262 locuinţe, opt grădiniţe şi nouă şcoli.

Calculele hidraulice efectuate au pus în evidenţă faptul că pe tronsonul analizat se produceau depăşiri ale malurilor şi digurilor de apărare (acolo unde acestea există), fiind afectate localităţile Greceşti, Ţiu şi Corniţa. În urma trasării limitei de inundabilitate au fost stabilite lucrările necesare pentru apărarea împotriva inundaţiilor a localităţilor străbătute de râul Raznic.

A fost recalibrată albia cursului de apă

Lucrările au avut drept scop stoparea şi prevenirea fenomenelor de inundaţii, punându-se în siguranţă gospodăriile din zonă şi evitarea producerii altor evenimente majore. Având în vedere aceste considerente impactul lucrărilor asupra factorului social este pozitiv, favorizând dezvoltarea generală a zonei, creşterea încrederii în rândul populaţiei şi agenţilor economici din zonă, în legătură cu mai buna protecţie a bunurilor lor.

„Proiectantul a ales varianta propusă în urma unei analize, atât din punct de vedere economic, dar şi ţinând seama de obiectivul de atingere a stării bune a apelor de suprafaţă, un potenţial ecologic bun, respectând principiul dezvoltării durabile. Conform HG 846/11.06.2010 şi a Strategiei Naţionale de management a riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, lucrările au fost dimensionate la debitul cu probabilitatea de 1%. Lucrările realizate constau în recalibrare albie pe o lungime de 1725 ml, consolidări de maluri (pereu din dale de beton pe mal drept şi stâng, 3450 ml), parapet din beton pe zona unde nivelul maxim de calcul depăşea malurile (1200 ml) – în localitatea Greceşti, recalibrare albie pe o lungime de 2800ml şi umpluturi sistematizate pe malul stâng (Lungime totală de 400 ml) – în localitatea Ţiu, recalibrare albie şi consolidări de maluri în zona podului – în localitatea Cernăteşti, recalibrare albie şi construire dig mal stâng – în Corniţa, recalibrare albie –în Rasnicu Oghian, recalibrare albie, consolidări de maluri în zona podului (gabioane) – Predeşti şi recalibrare albie, consolidări de maluri în zona podului mal stâng (zid din beton) – în comuna Breasta. Menţionez că cele mai mari lucrări din acest proiect au fost realizate în localităţile Greceşti şi Breasta. Aici au trebuit făcute consolidările de maluri din beton pentru a apăra terenurile şi gospodăriile ce erau inundate de fiecare dată la inundaţii”, a declarat Marin Talău, directorul A.B.A Jiu.

Execuţia lucrărilor a durat doi ani şi jumătate

Având în vedere gradul avansat de încărcare cu vegetaţie şi de colmatare a albiei râului Raznic, conducând astfel la o capacitate mică de transport a acesteia, au fost realizate lucrări care să asigure scurgerea, şi anume lucrări de amenajare a albiei pe o lungime totală de 15.425 m.

În cei doi ani şi jumătate, cât a durat execuţia lucrărilor, a fost decolmatată albia minoră a Raznicului în vederea măririi capacităţii de transport, au fost realizate protecţii de mal în zonele în care sunt eroziuni ce pun în pericol obiectivele social-economice aflate în imediata vecinătate, precum şi supraînălţări ale malurilor în zonele în care nivelul maxim de calcul depăşeşte cota superioară a malurilor. Odată cu realizarea acestui proiect se asigură accesul în gospodării, protecţia construcţiilor din zonele adiacente malurilor şi drumurilor de pe raza celor opt localităţi. Totodată, asigurarea spaţiului vital pentru transportul debitelor mari lichide şi solide pe Raznic. Nu în ultimul rând, prin regularizarea pârâului se doreşte reducerea gradului de poluare a apelor subterane ca rezultat al producerii inundaţiilor pe raza localităţilor Greceşti, Ţiu, Cernăteşti, Corniţa, Raznic, Oghian, Predeşti şi Breasta.