C.N Pedagogic „Ştefan Velovan” – 145 de ani de istorie şi tradiţie pedagogică

2
1170

Motto: Ștefan Velovan ”Voi forma învățătoribuni și-i voi trimite în popor, să propovăduiască cultura și iubirea de patrie.” 

C.N. Pedagogic ”Ștefan Velovan”, a împlinit pe 3 octombrie 2015, o frumoasă şi venerabilă vârstă de 145 ani de istorie şi tradiţie care ne onorează, dar în acelaşi timp ne responsabilizează. Suntem posesorii unui tezaur ai tradiţiei pedagogice, a învăţătorilor şi educatorilor care au educat acest popor atât în vremuri grele, pline de sacrificii cât şi în perioade rodnice de pace creativă. Misiunea acestui, îndrăznesc să spun, templu al educaţiei, este aceea de a şlefui şi forma caractere, de a creşte aripile celor care vor trebui să zboare pentru ziua de mâine, celor care vor lua decizii pentru acest neam şi ţară, atunci când va sosi ceasul. Rolul educaţiei pentru o naţiune este fundamental, pentru că numai o educaţie aleasă ne va reda demnitatea şi conştiinţa că şcoala este actul devenirii noastre.

Avem nevoie de educaţie prin şcoală, prin familie, prin Biserică, prin tot ceea ce înseamnă istorie şi tradiţie românească autentică. Regăsirea identităţii noastre este fundamental legată de educaţie, căci numai prin educaţie şi culturalizare putem să înlănţuim fiara care se ascunde în adâncurile noastre, aşa cum ne spunea odinioară Platon. Fiinţa noastră naţională are datoria de a renaşte prin educaţie, oferind dacă vreţi, o lecţie atât nouă ca naţie cât şi Europei care aşteaptă de la noi de ceva vreme un nou tip de mentalitate, pe care îl putem oferi numai printr-o viziune autentică a tradiţiei şi a istoriei noastre, dar în acelaşi timp şi o deschidere către ceea ce înseamnă nou. Colegiul Naţional Pedagogic” Ştefan Velovan” în aceşti 145 de ani şi-a propus să promoveze modelele pentru ca dascălul din faţa elevului are această menire doar printr-o ţinută intelectuală şi morală ireproşabilă. Modelele sunt din ce în ce mai rare, căci au darul alchimiei de a transforma pietrele în mărgăritare, posedând într-un mod inconfundabil şi autentic filonul Providenţei, acel ”ceva” spre a ne deschide perspectiva căutării destinului. Modelul poate fi regăsit deopotrivă printre cei învinşi şi învingători, printre cei ce au cunoscut agonia sau extazul. Poţi căuta călăuza în educație, artă, literatură, ştiinţă sau caracter, dar este greu de spus care îţi va fi mai de folos, având speranța că fiecare îşi urmează o anumită chemare care transcede zona naturalului.
Când ai şansa ca modelul să-ţi devină mentor(călăuză), avem de-a face cu sublimul act al iluminării. Atunci trebuie să căutăm Adevărul cu patimă şi uneori cu disperare, mergând cu ochii larg deschişi până la marginea prăpastiei, iar de acolo să privim abisul fără să ne fure adâncimea sa, căci modelul s-a transformat în mentor, călăuză, prieten, mamă, tată, demiurg al cunoaşterii.

„Onoarea de a conduce acest prestigios Colegiu, de esenţă Pedagogică, mă va marca toată viaţa”

A fost odată un Magistru(Ștefan Velovan), ce a venit de pe tărâmul de dincolo de munţi, şcolit la Viena şi Gotha, aici în cetatea lui Brâncuşi ca să şlefuiască oameni, caractere, idealuri… Prin ”atelierul” său au trecut mii de pedagogi, pe care i-a trimis apoi în mod solemn să predice ceea ce poate fi mai frumos pentru fiinţa umană, anume setea de cunoaştere din care izvorăşte respectul faţă de valorile autentice românești și universale. Există un act cu totul special în care Magistrul îşi deschide sufletul pentru ucenicii săi, acesta este actul sublim al marii iniţieri pe care doar marile spirite sunt capabile să-l realizeze. Să învăţăm de la Magistrul Ștefan Velovan, că sensul este mai important decât devenirea însăşi, travaliul sensului dându-ne posibilitatea să ne cunoaştem limitele, mediocritatea sau nimicinia, în timp ce devenirea este uneori barocă, privind cu detaşare ceea ce a lăsat în urma sa. Numele şi opera sa rămân peste veacuri…căci a creat având misiunea educației generațiilor de dascăli.

 Onoarea de a conduce acest prestigios Colegiu, de esenţă Pedagogică, mă va marca toată viaţa. Am regăsit aici profesori cu viziune pedagogică, demni de toată admiraţia, adevăraţi discipoli ai Magistrului Ștefan Velovan. Rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat şi evaluarea naţională ne clasează între primele colegii din judeţ. Astfel, în anul şcolar 2014-2015, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 98,68%, iar cel de la evaluarea naţională de 97,04%. Aceste rezultate sunt rodul efortului elevilor dar şi a dascălilor de vocaţie ce sunt regăsiţi aici la C.N.Pedagogic ”Ștefan Velovan”. De asemenea statutul de ”Şcoală Europeană” primit anul acesta ne oferă posibilitatea să primim sute de profesori şi elevi din toată Europa şi să trimitem la rândul nostru profesori şi elevi ai colegiului care să experimenteze noi abordări educaţionale europene. Cele două proiecte unice la nivelul unei instituții preuniversitare, ce vizează un anumit tip de mentalitate, anume înființarea unei Staţiuni Didactice ”Pedagogic” alcătuită din 2000 de pomi, doua sere şi o ciupercărie, precum şi Muzeul Tradiţional Românesc de secol XIX adus în curtea liceului, au început să formeze acel tip de mentalitate haretiană pe care noi ne-o doream în ultima vreme.

Și nu mă vei cuprinde…

De-mi vei tăia mâinile,

Îmi vor creşte aripi…

De-mi vei tăia aripile,

Îmi vor creşte gânduri…

De-mi vei tăia gândurile

Vor creşte din mormântu-mi chiparoşi, stejari şi curpeni.

De-mi vei tăia pădurea

Vor rămâne amintirile

Şi nu mă vei cuprinde-n vecinicie…

Dedic această poezie Colegiului Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” și Spiritului Pedagogic.

                                                                                                              Director C.N.Pedagogic
                                                                                   Prof. dr. IONUŢ ADRIAN PĂTULARU

2 COMENTARII

  1. Numai lucruri bune se aud despre acest colegiu.
    Felicitari si toata stima pentru cei ce conduc si administreaza aceasta unitate.
    Astept cu interes urmatoarele proiecte, sa vedem ce mai pot aduce nou si interesant pentru orasul nostru.
    Cred ca ar trebui sa fie mai mediatizate acestea realizari ale Pedagogicului, poate chiar legate de proiectul “Craiova Capitala Cultural Europeana 2021”.
    La multi ani si din partea mea…si la tot mai multe realizari.

  2. Felicitări, Domnule Director! Conducerea școlii și colegii-profesori dovedesc pasiune și competență. Numai așa se explică rezultatele tot mai bune.
    prof. Rodica Florescu

Comments are closed.