Turismul cultural al Craiovei şi judeţului Dolj, intens promovat, zilele acestea, la Centrul Multifuncţional

0
806

CJCPCT Dolj_Targul de Turism al  Olteniei_2016Mai multe instituţii de cultură din Craiova sunt prezente, zilele acestea, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Târgului de Turism al Olteniei, deschis la Centrul Multifuncţional, cu o serie de manifestări menite să capteze interesul publicului în privinţa specificului activităţilor pe care le desfăşoară şi să promoveze turismul cultural din această zonă a ţării.

Astfel, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii referitoare la spectacole, ateliere de creaţie şi alte activităţi educativ-creative pe care le organizează. În mod special va promova cea de-a IV-a ediţie a Festivalului InternaţionalPuppets Occupy Street” (25 august – 1 septembrie), care are ca temă „Aerul”. Primul festival de arta animaţiei din România care are loc exclusiv în spaţii neconvenţionale, acesta atrage în fiecare an un număr însemnat de participanţi din ţară şi străinătate.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj pune în valoare frumuseţea îndeletnicirilor tradiţionale, printre care cusutul, ţesutul şi pictura decorativă, şi îi va încânta pe vizitatori cu jocul şi cântecul popular al ansamblurilor folclorice din Dăbuleni, Bârca şi Băileşti.

Nu va lipsi nici Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, care va prezenta o expoziţie de postere ce surprind momente de la inaugurarea „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, precum şi imagini ale unor cărţi, documente, reviste şi afişe din donaţia făcută instituţiei de acad. Basarab Nicolescu. De asemenea, biblioteca deschide aici o expoziţie de carte care cuprinde ghiduri turistice şi albume utile iubitorilor de călătorii şi îi întâmpină pe prichindei cu nenumărate surprize: baloane, ateliere de desen şi de face painting.

Targ-de-TurismPreţ de trei zile, craiovenii care ajung la Târgul de Turism al Olteniei pot afla mai multe şi despre evenimentele iniţiate de Filarmonica „Oltenia”, Opera Română Craiova, Casa de Cultură Traian Demetrescu, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Sala Polivalentă, Sport Club Municipal Craiova sau Centrul Multifuncţional. Totodată, elevi talentaţi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu” fac demonstraţia măiestriei lor, realizând tablouri, caricaturi sau grafică pe şevalet. Vizitatorii vor fi întâmpinaţi mâine, 11 martie, de solişti instrumentişti ai Filarmonicii „Oltenia”: între orele 11.00-11.30 – de Romantic Quartet, iar între 13.30-14.00 – de Cvartetul Prelude.

Cea de-a II-a ediţie a Târgului de Turism al Olteniei este organizat, în perioada 10-12 martie a.c., de PS Multiservices, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliile Judeţene Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. Evenimentul îşi propune promovarea zonelor de atracţie turistică şi a serviciilor din această regiune a României, organizarea de conferinţe şi dezbateri cu subiecte ce ţin de dezvoltarea turismului regional: de la cel cultural, rural sau de business până la turismul de tratament, turismul medical, destinaţiile exotice, croazierele şi turismul de aventură. Accesul se face pe bază de bilet, care costă 3 lei.

Turiştii, atraşi cu frumuseţea îndeletnicirilor tradiţionale şi dansurilor populare

CJCPCT Dolj_Targul de  Turism_2016Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj este prezent la Târgul de Turism la Olteniei pentru al doilea an consecutiv. Pe lângă materialele de promovare, instituţia pune în valoare frumuseţea îndeletnicirilor tradiţionale, precum cusutul şi ţesutul, pictura decorativă, graţie atelierelor de la Dăbuleni, Argetoaia şi Măceşu de Jos.

Totodată, va bucura ochiul şi sufletul privitorului cu jocul şi cântecul popular al Ansamblurilor folclorice „Trandafirul” al Casei de Cultură a oraşului Dăbuleni (astăzi),  „Hora Desnăţuiului”  al Casei de Cultură Adrian Păunescu” din Bârca (mâine, 11 martie), „Izvoraşul” din comuna Bratovoieşti şi „Bobocica” al Casei de Cultură „Amza Pellea” din Băileşti (duminică, 12 martie). Li se alătură Cooperativa „Altiţa Dăbuleniului”, care aduce frumoase ii şi costume populare, realizate în regim propriu sau recondiţionate.

De asemenea, craiovenii vor putea admira tiugile pictate de artistul calafetean Bogdan Bobin, ţesăturile atelierului de la Argetoaia, mult apreciat pentru măiestria femeilor care lucrează aici, precum şi cele realizate în atelierul „Covorul oltenesc” din comuna doljeană Măceşu de Jos. Totodată, cei care vor poposi la standul instituţiei îi vor cunoaşte pe Viorel şi Rodica Dîlganu din Craiova, apreciaţi pentru pictura tradiţională pe obiecte decorative şi de uz casnic din lemn.

Valoroase colecţii de cărţi şi documente, prezentate publicului de Biblioteca Judeţeană „Aman”

Afis puppets IIIToţi craiovenii prezenţi la Târgul de Turism al Olteniei îşi vor putea face permis electronic la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” pentru a deveni utilizatori activi şi a beneficia de cele mai noi apariţii de pe piaţa editorială, precum şi de toate serviciile instituţiei. Pentru promovarea acestora şi a proiectelor derulate cu şi pentru public, biblioteca organizează, în perioada  10-12 martie, la Centrul Multifuncţional, o serie de manifestări culturale.

„Participăm la cea de-a II-a ediţie a Târgului de Turism al Olteniei cu plăcere şi cu convingerea fermă că turismul cultural este unul dintre marile avantaje ale globalizării. Alături de facilităţile de cazare, de atracţiile şi potenţialul turistic pe care le propune regiunea noastră, energiile culturale reprezintă un element esenţial în prezentarea de ansamblu a Olteniei”, spune Lucian Dindirică, managerul instituţiei.

Cantaretii_din_Bremen_sitePublicul vizitator va putea vedea o expoziţie de postere ce surprind momente de la inaugurarea „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu” şi imagini ale unor cărţi, documente, reviste şi afişe din donaţia făcută instituţiei de acad. Basarab Nicolescu şi organizată sub forma unei biblioteci de sine stătătoare. De asemenea, vor putea viziona filmul dedicat „Pachetului Eliade” – o colecţie valoroasă de manuscrise şi documente dactilografiate aparţinând marelui scriitor român care au intrat, în vara anului trecut, în  posesia Bibliotecii „Aman”. «Nu mai puţin de 28 de dosare cuprinzând însemnări, caiete şi carnete de lucru, proză şi fragmente de manuscris au ajuns la bibliotecă. Între acestea se distinge ca importanţă dosarul cuprinzând „Jurnalul” lui Mircea Eliade redactat în limba română pentru intervalul de timp cuprins între anii 1959-1962. Considerate pierdute de însuşi Eliade, aceste însemnări reprezintă singurele pagini ale versiunii originale pentru intervalul amintit», precizează reprezentanţii instituţiei.

Prichindeii care vor vizita standul Bibliotecii „Aman” vor fi întâmpinaţi, pe parcursul celor trei zile, cu nenumărate surprize: baloane, ateliere de desen şi creaţie în cadrul cărora vor putea da frâu liber imaginaţiei, atelier de face painting cu un număr uriaş de modele ce vor aduce zâmbetul pe chipurile copiilor şi părinţilor. Duminică, de la ora 12.30, va avea loc o activitate de promovare a limbii engleze, desfăşurată cu sprijinul unor voluntari internaţionali din Italia, Portugalia şi Spania, ce activează în prezent în Craiova pentru programul KROMATIKON. Vor avea loc dezbateri, discuţii, lecturi în limba engleză, prezentarea proiectului de voluntariat în Craiova.

Tot în această perioadă, biblioteca mai prezintă o expoziţie de carte ce cuprinde ghiduri turistice şi albume, utile iubitorilor de călătorii.