Festivalul „Ioana Radu”, la a VIII-a ediție! Gală de romanțe și cântece de petrecere, pe 25 și 26 octombrie

0
892

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează, în zilele de 25 și 26 octombrie 2018, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național „Ioana Radu”. Evenimentul va avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu”, pe parcursul celor două zile iubitorii romanței și muzicii lăutărești putând să se bucure, din nou, de acorduri și emoții care amintesc de Regina romanței românești, aici, la ea acasă, pe plaiuri oltenești. Ion Amititeloaie, Ion Ghițulescu, Daniela Vlădescu, Maria Casandra Hauși, Constantin Lătărețu, Ioana Cristea, Ion Drăgan sunt doar câțiva dintre invitați, alături de ei urmând să urce pe scenă și Anghel Caliu – unul dintre ultimii și cei mai talentați lăutari din Clejani, Tarafurile Ionel Tudorache și Valentin Albeșteanu. Biletele pentru festival se vor pune în vânzare săptămâna viitoare, la Agenția Teatrului Național din Craiova, la prețul de 30 lei.

S-a născut la 17 februarie 1917 şi a plecat spre eternitate într-o frumoasă zi de început de toamnă – 18 septembrie 1990. După opt ani de la moartea sa, la Craiova s-a deschis „Gala romanţei româneşti”… Au răsunat, atunci, primele acorduri de romanţă în cadrul festivalului ce-i poartă şi astăzi numele: Ioana Radu. Prima ediţie a avut loc pe 7 şi 8 octombrie 1998, la Salonul Maur al Palatului Minerva. Și nu întâmplător: a fost dorința sa, exprimată în 1969, la prima ediție a Festivalului „Maria Tănase”, din al cărui juriu a și făcut parte.

„Când o să mor, dacă-mi faceţi şi mie festival, la Minerva să mi-l faceţi…”

«„Bratule, când o să mor, dacă-mi faceţi şi mie festival, la Minerva să mi-l faceţi, pentru că acolo eu m-am născut!”. Şi i-am făcut festival. Şi la Minerva l-am făcut! Era o bucurie să-l vezi pe Bebe Oprea cu taraful său, îmbrăcaţi în negru şi purtând papion. Era o bucurie să le asculţi pe Corina Chiriac sau Daniela Vlădescu cântând romanţele coanei Ioana şi să-i vezi pe Ilinca Tomoroveanu şi Traian Stănescu prezentând programul», povestea, într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertății”, graficianul craiovean Gabriel Bratu, care a cunoscut-o pe Ioana Radu, ca și pe Maria Tănase.

Cea de-a II-a ediție a festivalului fost organizată pe 1 şi 2 noiembrie 2000, în sala Teatrului Liric craiovean. Pe 7 şi 8 octombrie 2004, Consiliul Judeţean şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj au organizat cea de-a III-a ediţie, la Teatrul Naţional Craiova. Pe aceeași scenă au avut loc și următoarele ediții: în 7-8 decembrie 2006 și 11-12 octombrie 2008. Deși ar fi trebuit să aibă loc din doi în doi ani, alternând cu Festivalul „Maria Tănase”, au trecut apoi șase ani până când Festivalul „Ioana Radu” să fie reluat la Craiova. Ediția a VI-a a evenimentului s-a desfășurat pe 27 și 28 noiembrie 2014, tot pe scena TNC, iar următoarea – pe 10-11 noiembrie 2016. Și tot aici va fi organizată și cea de-a VIII-a ediție, în zilele de 25 și 26 octombrie 2018.

Maria Casandra Hauși cântă cu Anghel Caliu – unul dintre ultimii și cei mai talentați lăutari din Clejani

În acompaniamentul Orchestrei Marian Alexandru, în prima seară de festival – joi, 25 octombrie, de la ora 19.00 – vor urca pe scenă Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu-Ballo, Alina Mavrodin-Vasiliu, Ion Amititeloaie, Maria Constantin, Roberta Crintea, Radu Lazăr, Vasilica Dinu ș.a., cărora li se vor alătura laureați ai Festivalului „Maria Tănase”: Manuela Motocu, Mădălina Stoica, Maria Rotaru, Livia Celea-Streață, Liviu Olteanu, Alexandru Lilea. 

Surpriza serii va fi recitalul susținut de Maria-Casandra Hauși și Anghel Caliu – unul dintre ultimii și cei mai talentați lăutari din Clejani. La aproape 30 de ani de la înființarea Taraf de Haidouks, alături de care a cucerit inimile a milioane de străini, printre care multe personalităţi, Anghel „Caliu” Gheorghe, liderul trupei din Clejani, a început un nou proiect în care a cooptat o parte din foștii colegi: Taraf de Caliu. Invitat este și Taraful Ionel Tudorache, de asemenea un foarte cunoscut artist de muzică lăutărească veche. Ionel Tudorache este considerat de specialiştii în domeniul muzical unul dintre cei mai buni interpreţi ai genului lăutăresc, un mare maestru al acordeonului.

Romanțe și cântece de petrecere, în ambele seri de spectacol

Vineri, 26 octombrie, tot de la ora 19.00, publicul îi va putea asculta pe Ion Ghițulescu, Ioana Cristea, Maria Văduva, Rodica Anghelescu, Constantin Lătărețu, Zorina Bălan, Constantin Florescu, Alla Cebotari, Viorica Ciubotaru, Ion Drăgan, Miruna Ionescu și Taraful Valentin Albeșteanu – fiul cunoscutului violonist, dirijor și solist vocal Ion Albeșteanu.

Potrivit managerului Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Amelia Etegan, prima parte a spectacolelor va cuprinde romanțe, iar cea de-a doua, cântece de petrecere și muzică cu taraf. În ambele seri de festival prezentatoare va fi Miruna Ionescu.