Ușor cu mobila în centrul istoric!

1
322

Lucrările în centrul vechi al Băniei se apropie de sfârșit. Exact ca și într-o casă nouă, după ce se termină toată munca grea, își face loc și mobila, constructorii trecând acum la partea frumoasă a șantierului: se montează băncuțe, coșuri de gunoi și info-chioșcuri, jardinierele se umplu cu arbori și flori. Asta pentru că tot centrul trebuie să arate perfect până la mijlocul lunii mai când, conform contractului, lucrarea trebuie terminată.

Strada „Nicolăescu-Ploșor” este ultima care a mai rămas de reabilitat, dar muncitorii lucrează zi lumină pentru a o termina și pe aceasta mai repede. Craterele care au apărut atunci când au fost înlocuite conductele din subteran au fost acoperite cu un strat de piatră de râu care este tasat bine acum. Constructorul se grăbește ca să le ofere craiovenilor posibilitatea să circule în bune condiții când vor veni, de Paște, la biserica „Sfântul Ilie”. „Vrem să se poată circula pe porțiunea de la biserică de Paște și, de aceea, ne grăbim puțin. Ne vom concentra în această zonă și vom reuși pentru că muncitorii noștri știu foarte bine să-și facă treaba”, a spus Victor Golfiță, șeful de șantier din partea firmei Recon. De ieri, constructorul a început să lucreze și la partea de trotuare, începând cu cel dinspre zona blocurilor și apoi cea dinspre bancă.

187 de arbori și 4.000 de flori vor fi plantate

Paralel cu munca grea de pe strada „Nicolăescu-Plopșor”, de unde încă se mai ridică praful și se aud mașinile grele, în restul centrului istoric se fac acum lucrurile de detaliu. S-a terminat de placat cu granit jardinierele, iar de luni, potrivit constructorului, se va începe să se placheze și cele două fântâni arteziene de pe strada „Theodor Aman”. „La jumătatea acesei luni, când se va mai încălzi puțin, vom începe să și plantăm vegetația. Tot materialul dendrologic a fost achiziționat de către noi și este depozitat, urmând doar să-l așezăm în centrul istoric”, a mai spus Victor Golfiță. Potrivit acestuia, în zona veche a Craiovei vor fi plantați 187 de arbori și arbuști, între care platan, mesteacăn, tuia, merișor japonezi și brad alb. Mai multe magnolii vor împodobi centrul, alături de 4.000 de flori, în special panseluțe.

112 coșuri de gunoi și 99 de băncuțe vor fi montate

În centrul istoric vor fi montate 112 coșuri de gunoi din fontă și 22 de coșuri de gunoi din piatră, o mare parte dintre acestea fiind deja așezate la locurile pe care le-au indicat proiectanții. După ce se va termina cu montarea coșurilor, centrul va fi mobilat cu băncuțe și info-chioșcuri. Potrivit reprezentantului Recon, în zona veche a Craiovei vor fi instalate 44 de băncuțe, cu suporți din fontă și șezut de lemn (cele mai multe se vor găsi în Piața „Frații Buzești”), și încă 55 de băncuțe cu postament din piatră. ”Băncuțele din piatră au fost deja montate, ele găsindu-se pe strada Theodor Aman. Au structura din lemn, dar partea destinată pentru odihnă este tot din lemn, deci și acestea sunt confortabile”, a precizat șeful de șantier, Victor Golfiță.

Patru info-chioșcuri vor veni în aprilie

 Tot în centrul istoric se vor afla și patru info-chioșcuri, două electronice și două tip-turn iluminat. Acestea sunt așteptate să vină până la sfârșitul lunii aprilie și vor fi instalate, porivit constructorului, pe strada ”Lipscani” și în Piața ”Frații Buzești”, care va deveni zona principală a centrului vechi. ”Suntem în grafic, ba chiar în avans fiindcă se lucrează din plin și putem spune că, în mod sigur, lucrările se termină în termenul prevăzut în contract, adică data de 15 mai”, a dat asigurări reprezentantul Recon. În tot aest timp, încă se mai lucrează și la fațadele case, 12 dintre ele nefiind încă reabilitate așa cum au cerut autoritățile locale.

1 COMENTARIU

Comments are closed.