Centrul istoric al Craiovei se inaugurează pe bucăţi

0
827

Centrul istoric al Craiovei va fi inaugurat în două etape. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că vineri, pe 15 mai, se va face recepţia doar la partea de lucrări realizate cu fonduri europene, urmând ca, în august-septembrie, să se vină şi cu cealaltă parte, însemnând restul faţadelor de case şi sedii de bănci, calcane şi piaţeta „Sfântul Ilie”. Vestea bună este că, încă din prima zi, zona veche a oraşului va fi animată cu tot felul de activităţi şi evenimente, iar începând de pe 16 mai se vor deschide şi primele terase.

Chiar pe 15 mai va fi deschisă şi prima terasă, dar numai pentru ca jurnaliştii să îşi facă o idee cum trebuie să arate locurile publice din centrul vechi. Viitoarele restaurante, baruri şi cafenele se vor deschide după data de 16 mai, când Primăria Craiova va începe să primească şi să dea verde solicitările de terase pe arterele proaspăt renovate. „Noi nu am putut să dăm autorizaţiile de deschidere a teraselor până în momentul în care nu vom avea amplasamentul de la firma Recon. Şi amplasamentul va fi la noi în momentul în care va fi făcută recepţia lucrărilor. Deci undeva în 16,17 sau 18 mai o să înceapă să se deschidă şi restul teraselor”, a explicat primarul Craiovei.

Olguţa Vasilescu a mărturisit că, în acest moment, sunt foarte puţine baruri şi restaurante, dar că vor apărea mult mai multe în timp. „Eu mă aşteptat ca totul să fie plin, dar cred că piaţa se reglează. O să îşi dea seama că nu mai este o zonă în care să vinzi telefoane mobile sau rochii de mireasă. Deja restaurantele, care au fost deschise înainte să fie finalizat sunt pline. Publicul este doritor, plimbaţi-vă seara să vedeţi câte persoane sunt, şi mai în vârstă, şi foarte tineri, băncuţele sunt mai tot timpul ocupate. Eu cred că se va regla piaţa în maximum un an, când ei vor înţelege care este potenţialul acestui centru istoric”, a mai spus primarul Craiovei.

Primăria mai are de demolat, locatarii – de renovat

Primarul Olguţa Vasilescu a nominalizat centrul istoric ca fiind primul pe lista celor trei proiecte de suflet ale sale, alături de reabilitarea Parcului „Romanescu” şi reconstruirea stadionului „Ion Oblemenco”. Fiind depus de fostul primar Antonie Solomon, proiectul a fost derulat de actualul edil, primarul Vasilescu având meritul de a-i fi convins pe locatari să-şi refacă şi ei faţadele caselor, în paralel cu lucrările la infrastructură. Prima parte a proiectului – cea care s-a făcut cu o finanţare de 14 milioane de euro de la UE de către firma Recon – s-a terminat şi va fi recepţionată vineri, dar partea a doua se va întinde pe parcursul acestei veri. „Şi noi mai avem nişte demolări, şi proprietarii mai au de lucru la câteva faţade, dar, în orice caz, la sfârşitul acestei veri ne vom prezenta cu cartea noastră de vizită. Din estimările noastre, prin august-septembrie vom avea definitiv centrul istoric al Craiovei”, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Potrivit primarului, au mai rămas câteva fațade nerenovate încă, dar nu pentru că nu ar dori proprietarii. La două dintre acestea sunt probleme legate de litigii între proprietari și nici unul dintre ei nu vrea să își asume riscul de a face o cheltuială în nume propriu. „La celelalte se lucrează pe interior, la partea de consolidare, și este normal ca fațadele să fie refăcute după ce se face consolidarea clădirii. Mai avem încă o situaţie neplăcută şi ne-am confruntat cu scandaluri. Este o persoană care şi-a construit acolo un chioşc pe care l-a şi renovat. Suntem în instanţă cu el, am câştigat la prima instanţă. Dacă ar fi fost pe terenul municipalităţii, aş fi dat dispoziţie de demolare în trei zile, din păcate este pe terenul privat al unei alte persoane care nu are nici un fel de drept să fie acolo. A încercat să împiedice utilajele să intre în zona respectivă sau să se planteze spaţiu verde”, a explicat primarul Craiovei.

Sicriul din zinc a schimbat proiectul la „Sfântul Ilie”

O altă lucrare neterminată este şi piaţeta de la „Sfântul Ilie”. Primarul a spus că a fost nevoie ca lucrările de amenajare să se schimbe deoarece au apărut date noi legate de mormântul din curtea bisericii. „Nimeni nu a ştiut că în acel mormânt mai este înmormântat cineva. Sicriul este din zinc şi se pare că acum câteva sute de ani, când se îngropau în zinc, acest lucru era doar pentru boli foarte grave, holeră sau ciumă. Trebuie să avem şi o descărcare arheologică pe zona respectivă şi aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, în fine, o întreagă nebunie. Şi atunci ne-am gândit că există şi o altă variantă”.

 Potrivit primarului, mormântul în care îşi doarme somnul de veci unul din ctitorii Otetelişeni va fi amenajat acum ca o băncuţă de lemn. „Adică el va fi acoperit cu lemn, dacă vrea cineva şi are curaj să se aşeze acolo, poate să o facă. Dacă nu, el va rămâne foarte frumos din punct de vedere estetic”, a mai spus Olguţa, care a dezminţit totodată zvonul că Primăria şi Mitropolia Olteniei au intrat în dispută pe această temă. „Am văzut în presă că ar fi supărări între noi şi ei pentru situaţia creată. Nu sunt supăraţi, ne înţelegem foarte bine, până la urmă asta este situaţia”.

Autorităţile nu au renunţat nici la ideile timişorenilor

Curtea bisericii va fi amenajată şi ea, deocamdată, după alte planuri decât cele care au fost jurizate în urma concursului de soluţii organizat de Uniunea Arhitecţilor. Primarul a spus că se aştepta să primească proiectul într-o formă finală astfel încât să îl poată executa imediat, dar acum este nevoie ca Primăria Craiova să treacă prin fazele legale, cu studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru care trebuie să se organizeze licitaţie. „Vom încerca să dăm o faţă piaţetei pentru că nu putem să aşteptăm la nesfârşit, a trebuit să ne repliem. Şi atunci ne-am gândit că anul acesta vom pune gazon. S-a pus deja gazon acolo, dar colegii noştri de la RAADPFL care au udat cu furtunurile şi-au dat seama că se va strica şi vor trebui puse aspersoare”.

 Din proiectul care a fost gândit de arhitecţii timişoreni, autorităţile locale vor păstra câteva idei, cele legate de băncuţe, granit şi spaţii cu lumini îngropate în iarbă. „Şi acel proiect îl vom pune în operă, dar când va fi posibil, când vom trece toate etapele legale”, a menţionat primarul Craiovei.

Calcanul lui Irimescu va reprezenta un călăreţ

Tot în această vară se va lucra şi la calcanul de la fostul restaurant Oltenia. Potrivit primarului, se va veni cu o sculptură care va reprezenta un călăreţ ce iese din zid, jumătate-cal şi jumătate-om. „Se va vedea ca venind dintr-un tunel, pentru că în spatele lui va fi ceramică şi va da impresia de perspectivă. Ideea este foarte frumoasă, aparţine sculptorului Lucian Irimescu, cred că este mai bună decât ceea ce s-a ales din concursul de soluţii unde noi toţi ne-am aşteptat ca acel calcan să fie pus în valoare. Nici unul nu s-a gândit, din păcate, la altceva decât să fie acoperit cu iarbă, cu glicină. Dar şi iedera, şi glicina au nevoie de doi ani ca să crească şi să acopere un astfel de zid. Noi am plantat iederă în pasajul suprateran şi nici acum nu sunt acoperiţi stâlpii”.

Băncile îşi refac faţadele ca la Viena şi Paris

O restanţă sunt şi faţadele sediilor de bănci care şi acestea trebuie reamenajate tot în această vară. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că le-a cerut proprietarilor acestor sedii să îşi conformeze faţadele cu cinci luni în urmă, dar aceştia nu au întreprins nimic până acum. „Înţeleg că Bancpostul are o problemă şi va trebui să se mute pentru că nu mai au cum să circule maşinile cu bani şi mă gândesc că din cauza asta nu au făcut până acum vreo investiţie. Dar, la Banca Transilvania, la biroul notarial şi la toate celelalte aşteptăm în continuare, avem răbdare cu ei, sperăm să nu trebuiască să aplicăm regulamentul. Până la urmă, nu a trebuit să aplicăm regulamentul cu nimeni”, a spus Vasilescu.

Primăria Craiova le-a oferit acestora materiale şi fotografii cu faţade de bănci din Viena şi Paris din care aceştia să se inspire, şi anume ori să le îmbrace în verdeaţă, ori să înlocuiască casetele din plastic de pe faţade cu unele din lemn. Totodată, mai trebuie să îşi dea jos firmele, care nu se mai pretează pentru centrul istoric.