Semnată de istoricul Larry Watts… / „Oaia albă în  turma neagră”, o radiografie corectă asupra istoriei noastre recente

0
907

Nu ştim dacă recenta carte „Oaia albă, în turma neagră” ( Ed RAO 2018) a istoricului american dr. Larry Watts, menită a schimba modul în care privim istoriografia României, ca şi în cazul monumentalelor anterioare volume, „Fereşte-mă Doamne de prieteni” ( 2011) şi „Cei dintâi vor fi cei din urmă” ( 2015) va fi premiată de Academia Română sau de alte foruri ştiinţifice, dar suntem în faţa unei cercetări istorice de excepţie. Nu există, după cunoştiinţele noastre, un demers istoriografic similar, o radiografie atât de corectă asupra istoriei noastre recente. Ceea ce pe mulţi supără. România a făcut parte, în perioada Razboiului Rece din Pactul de la Varşovia, paradoxal, cea mai periculoasă alianţă militară pentru ea. Demonstraţia logică a istoricului dr. Larry Watts se reazemă pe documente de necontestat şi fiecare pagină a cărţii sale, 400 la număr, are un subsol cu trimiterile făcute de autor. Prin studierea documentelor existente în Arhivele Naţionale ale României şi Washington DC. De altfel nu există raţionament care să nu fie emanaţia citării unei surse veridice. Lansată zilele trecute şi la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, cartea „Oaia albă în  turma neagră” s-a bucurat de un real succes despre care am vorbit. Studiile prezentate de autor atestă ofensiva politică a Bucureştiului, pentru aş proteja interesele, dar şi măsurile defensive şi de contraofensivă ale Moscovei şi aliaţiilor săi de la începutul anilor 1960, până la sfârşitul anului 1989. Tratată cu rigoare ştiinţifică, autentică sunt „dosarele fierbinţi”, precum Criza rachetelor din Cuba (1962); debutul activităţii de intermediere a României între Washington şi Hanoi, în timpul Războiului din Vietnam; operaţiunile clandestine pe care, în perioada 1965 – 1989 le-a pus în aplicare pentru a limita capacitatea României, de aş urma cursul special şi de a sabota relaţiile acesteia cu Occidentul, cu China şi ţările în curs de dezvoltare; eforturile depuse de România în prima jumătate a anilor 1980, pentru transformarea Pactului de la Varşovia dintr-o alianţă militară într-una cu caracter preponderent economic şi social. Apărută în anul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, cartea „Oaia albă în turma neagră” are şi simbolistică aparte asupra căreia autorul ne îndeamnă la reflectare. Neîndoielnic, Larry Watts este un mare istoric, dar în acelaşi timp şi un bun  prieten al românilor, cărora le spune Adevărul.

O activitate febrilă la Biblioteca Judeţeană

Prezența istoricului american Larry Watts, vineri, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, prilejuită de lansarea recentei sale cărți Oaia albă în turma neagra”  (Ed. RAO, 2018), s-a constituit, așa cum era de așteptat, într-un eveniment de referință în viața spirituală a Cetății. Referiri la cartea menționată au avut ziariştii Victor Roncea şi Mircea Canţăr, precum şi istoricul Gheorghe Onișoru. Prezența autorului a fost salutată de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Moderatorul evenimentului, unul de referinţă în urbea noastră culturală, a fost chiar managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, prof.dr Lucian Dindirică, care a subliniat rezonanţa numelui pe care o poartă sala de desfăşurare a evenimentului. “Ne aflăm într-o sală, care poartă o denumire simbolică, este vorba de Sala Acad. Dinu C. Giurescu, prieten al tuturor celor prezenţi la acest eveniment. Acum, că a trecut în eternitate, cu atât mai mult numele Giurescu înseamnă foarte mult pentru noi, cei de la această masă, dar şi pentru fiecare în parte. Şi nu în ultimul rand, pentru noi ca instituţie, care suntem depozitarii întregii averi, iar averea lui Dinu C.Giurescu erau cărţile şi lucrurile pe care le-a lăsat în urma lui. Avem aici o piesă de mobilier de la bunicul marelui academician, mobilier care datează de pe vremea lui Carol I, singura piesă de mobilier pe care a putut să o salveze de pe strada Berzei, din casa luată cu forţa de regimul comunist”, a explicat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene.

„Larry are darul să scrie cărţi care circulă repede”

Jurnalistul Victor Roncea l-a însoţit pe Larry Watts la Craiova, aşa cum a făcut-o de altfel la toate lansările de carte ale istoricului american şi a mulţumit în primul rand gazdelor. “Mulţumesc foarte mult Bibliotecii Judeţene şi vreau să spun că sunt aici în dublă calitate şi ca jurnalist care îl cunoaşte foarte bine pe Larry Watts, de vreo 27 ani, dar şi ca soţ al fotografei Cristina Nichituş Roncea care donează o lucrare cu profesorul Giurescu. Lucrarea face parte dintr-o expoziţie de la Bucureşti, şi este ceva special oferit Bibliotecii, în memoria acad. Dinu C Giurescu, care a fost şi un prieten al lui Larry Watts, Larry cunoscându-l pe domnul profesor Giurescu în 1970. Larry are darul să scrie cărţi care circulă repede, sunt copiate şi răspândite pe internet pentru simplu motiv, că în sfârşit, un istoric străin, spune adevărul despre România. După secole de propagandă neagră împotriva României, dacă ne gândim la faptul că în 1849, Marx şi Engels  îşi propuneau extirparea românilor, uite că vine Larry Watts şi ne dezvăluie toate aceste fapte ascunse sub preşul istoriei şi al minciunii care s-a propagat în aceste ultime decenii”, a menţionat jurnalistul Victor Roncea. 

„Lansarea acestei cărţi este o sărbătoare”

O intervenţie interesantă a avut-o jurnalistul Mircea Canţăr, care a apreciat faptul că autorul în acest volum a făcut o serie de referiri vizând, precumpănitor, luminile din diplomația românească în perioada Războiului Rece, momentele ei de maximă inspirație și eficiență. “Este un eveniment fiecare carte lansată la Bibliotecă, dar lansare cărţii lui Larry Watts, după alte două lucrări monumentale, una dintre acestea lansată la Sala Albastră a Universităţii din Craiova, este o sărbătoare din punctual meu de vedere. Larry Watts ne redă nouă momente din istoria noastră naţională aşa cum nu a făcut-o niciunul dintre istoricii noştri, deşi încercări au mai fost în acest teritoriu. Cartea are mai multe capitole, dar cel care mi-a reţinut atenţia este acel capitol care se referă la medierea pe care o face Bucureştiul între America şi Vietnam, în timpul negocierilor de pace şi Larry Watts reuşeşte ceea ce nu s-a reuşit prin alte încercări. Autorul reuşeşte să ne convingă de rolul diplomaţiei credibile de ka Bucureşti, ca actor important în această mediere…Demonstraţia lui Larry Watts este impecabilă şi vreau să spun că documentarea este fabuloasă. În concluzie, este o carte trudită”, susţine jurnalistul craiovean.

„Avem în faţa noastră un bun prieten al românilor”

Istoricul Gheorghe Onișoru  a completat seria interveţilor de la această lansare de carte, domnia sa prezentând o viziune dintr-o perspectivă istorică. “Sunt destul de emoţionat pentru că voi vorbi la cald de o carte despre care se va scrie mult, vor curge valuri de cerneală. Este o trilogie şi aşa cum îl cunosc pe istoric Watts nu se va opri aici. Avem în faţa noastră un bun prieten al românilor, care cunoaşte limba noastră, care a studiat nu doar documentele americane, ci şi documentele noastre. Larry în acest volum vine şi spune lucrurilor pe nume, face apel la document diplomatice foarte importante. Trebuie să ne asumăm lucrurile aşa cum sunt, nu putem să facem abstracţie de la anumite momente ale istoriei noastre centenare…”, a explicat istoricul Onişoru, făcând apel la public să cumpere cartea şi să o citească cu pixul în mână.   

„Eludarea controlului sovietic era prioritatea principală a celei mai mari părți a elitei comuniste din România”

Istoricul Larry Watts subliniază în cartea sa faptul că acțiunile politice ale României nu au fost concepute doar, și nici măcar în primul rând, pentru a se opune Uniunii Sovietice – o percepție eronată care a dus deseori la interpretări greșite ale eforturilor depuse de România pentru a ajunge la o înțelegere echitabilă cu Moscova. Politica Bucureștiului a fost structurată pornind de la un obiectiv mai amplu – acela de a atrage Uniunea Sovietică spre o abordare consultativă instituțională și pentru a crea un climat global de securitate care să împiedice Moscova să folosească unilateral forța militară coercitivă, susținând concomitent dezideratul de egalitate al statelor mici și mijlocii pe scena internațională – împingând necontenit conducerea sovietică pe calea dezarmării nucleare și a unei abordări a relațiilor interstatale pe baze eliberate de considerente ideologice. „Eludarea controlului sovietic era prioritatea principală a celei mai mari părți a elitei comuniste din România chiar și înainte de moartea lui Stalin, în martie 1952. Unul dintre principalele motive era ostilitatea pe care Rusia bolșevică o nutrea față de prezența însăși a României în cadrul Cominternului unde, în 1924-1943, autoritățile de la Moscova ordonaseră tuturor membrilor acestuia să militeze și să acționeze pentru distrugerea statului român. Două decenii de cooperare și de operațiuni antiromânești lăsaseră o amprentă notabilă asupra mentalității celorlalți lideri comuniști. Când au preluat puterea în țările comuniste din Europa de Est, foștii cominterniști au continuat să manifeste aceleași atitudini șovine la adresa românilor.”, a precizat Larry Watts, la Craiova.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

“Larry Watts, prietenul nostru ne face o nouă supriză, să vină la Craiova şi să  prezinte această monumentală carte, după ce a fost lansată la Bucureşti. Desigur, putea să se ducă oriunde în ţară, că ar fi fost extrem de bine premită această lucrare. Dar a ales să fie astăzi, aici, la Craiova, la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. Vrem să-i tarnsmitem lui Larry Watts că este foarte apreciat şi iubit în această zonă. De câţiva ani suntem mai îndrăgostiţi de istorie compartiv cu altă dată şi încercăm să reparăm ceea ce am învăţat la istorie şi am început să înţelegem cu exactitate cum s-au desfăşurat evenimentele în cronologia reală..”