Ion Prioteasa, peste USL Dolj

0
377

Dacă se spune că puterea erodează, realegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, cu 192.568 voturi (59,20%), sensibil peste cele colectate de USL Dolj, la consilierii judeţeni, unde votul a fost eminamente politic (179.025 voturi – 55,65%), contrazice. Şi se poate discuta în acest câmp de idei. Cu un număr de 21 de consilieri judeţeni (15 social-democraţi şi şase liberali), exact cât a avut şi fosta coaliţie social-democrato-liberală, USL Dolj deţine doar majoritatea simplă, nu şi pe cea calificată, în noul Consiliu Judeţean, rezultat din alegerile locale. Aşadar, pentru anumite hotărâri, unde este nevoie de votul a două treimi, necesar va fi, fie aportul consilierilor UNPR (4), fie cel al PPDD (3), ca să ne referim doar la aceştia. Cu care va trebui negociat. Nu suntem încă în posesia tuturor datelor din teritoriu, pentru interpretarea lor corectă, însă, există destule semnale, că în majoritatea localităţilor doljene, unde au candidat sub siglă proprie, candidaţii liberali la primărie nu şi-au purtat decât lor de grijă. Şi nu s-au omorât cu dragostea faţă de candidaţii pentru Consiliul Judeţean, ca să nu mai vorbin de cea pentru Ion Prioteasa. Mai mult, bannerele cu acesta şi candidatul PSD la primărie, au fost contestate Biroul Electoral Judeţean. Cu explicaţii plauzibile vor trebui să vină, acum, inclusiv liderii liberali de la nivelul judeţului. Şi, în primul rând, deputatul Mihai Voicu, pentru alungarea suspiciunilor.

          Un parteneriat politic riguros, cum este USL Dolj, presupune încredere reciprocă şi responsabilităţi depline, de-o parte şi de cealaltă. Dar, mai ales, respectarea celor convenite. Luăm în consideraţie şi blaturile electorale, dar şi strategia infirmă, conform căreia “Consiliul Judeţean iese şi aşa”. Fiindcă alegerile parlamentare bat la uşă, nu ar fi deloc acceptabil şi nici recomandabil ca în colegiile uninominale cu candidat liberal, din partea USL, susţinerea primarilor şi consilierilor social-democraţi să fie neconcludentă sau doar mimată. PNL Dolj a obţinut rezultate bune. Mai bune ca în 2008. Nu a obţinut, însă, deocamdată, şi încrederea necesară, de “parteneri devotaţi”. În pofida avantajelor obţinute. Social democaraţii, la rândul lor, au motive de calmare şi lucidizare. Au realizat la timp – şi aici e meritul lui Ion Prioteasa – că votul anti -Băsescu “nu ţine la locale”, după cum nici “legenda votului politic”, mestecată precum mămăliga. Deşi alegerile locale au avut, de această dată, şi o încărcătură politică remarcabilă. În localităţile în care social-democraţii au lansat candidaţi puternici şi credibili, nu au existat probleme. Unde au prezentat candidaţi îndoielnici sau duplicitari, au pierdut. Per ansamblu, motive de euforie nu există. S-au pierdut unele primării şi s-au câştigat altele. Există bucurie, dar şi tristeţe irepresibilă, în multe localităţi ale Doljului.

Recâştigând funcţia de preşedinte al Consiliul Judeţean Dolj, cu 192.568 de voturi (aproape 60%), Ion Prioteasa a primit răsplata unei linii de conduită consecventă, pe plan politic, administrativ şi personal. Stilul său face recurs la metodă, ton, atitudine sau comportament civic. Anti-pedelismul a fost doar un ingredient anemic în discursul său electoral şi atât. În rest, a fost în permanenţă în contact cu oamenii, etalând o normalitate deplină. Şi, cu siguranţă, aşa va rămâne, pentru a răsplăti investiţia lor de încredere. Fiindcă s-a convins demult că infatuarea şi aroganţa fac casă bună doar cu incompetenţa şi eroarea. Iar doljenii, cum s-a văzut… te ard la vot. Mai clar: USL şi social-democraţii în principal, trebuie să primească, acum, cu grijă şi modestie, rezultatele alegerilor locale. Neomiţând că până în toamnă calcă pe cărbuni încinşi.

 

Ovidiu Flori, primarul comunei Işalniţa

„Le mulţumesc locuitorilor din comuna Işalniţa pentru că au avut încredere în mine. Acest lucru mă bucură, dar mă şi responsabilizează în acelaşi timp, pentru că oamenii din Işalniţa au ales continuitatea proiectelor începute în urmă cu patru ani. Îmi doresc foarte mult ca în perioada următoare să atragem investitori pentru creare de locuri de muncă”.

 

 

Gheorghe Ionele, primarul localităţii Bechet 

“Am câştigat Primăria Bechet cu multă muncă, pentru că oamenii şi-au dorit să vadă o schimbare în bine. Şi, de acum încolo, trebuie să muncim foarte mult, pentru a demonstra că putem face tot ce am promis. Oamenilor le spun că administraţia va fi cu totul alta, iar în următorii ani, Bechetul va cunoaşte o transformare în bine, aşa cum şi-au dorit”.

Barbu Calotă, primarul localităţii Scaieşti:

“Le mulţumesc locuitorilor comunei Scaieşti pentru că şi-au recăpătat încrederea în mine şi mi-au acordat din nou votul. Nu avem timp de stat, trebuie să ne apucăm de treabă. Din prima zi de mandat vom trece la muncă şi vom decolmata toate canalele, vom reamenaja podeţele şi vom moderniza toate drumurile”.

 

Mircea Geoană, senator de Dolj

<<Ion Prioteasa şi Olguţa Vasilescu merită multe felicitări. Ion Prioteasa, pentru modul în care şi-a dus la îndeplinire mandatul şi a reuşit să păstreze încrederea doljenilor, iar Olguţa, pentru că a purtat şi a câştigat frumos o bătălie foarte grea. Veştile bune venite de la „centrul judeţului” au fost confirmate de cele din localităţile colegiului meu senatorial. În 43 de localităţi – 3 oraşe şi 40 de comune – dacă în 2008, PSD avea 23 de primari, acum am ajuns la 26 de primari, la care se adaugă 4 primari de la USL-PNL>>.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj 

“Uniunea Social-Liberală (USL) s-a dovedit a fi una viabilă. Consider că este victoria unei mari părţi a populaţiei judeţului Dolj, nu numai a USL sau a PSD. Sunt 77 de primari ai USL. Este un scor zdrobitor. Au fost câştigate toate oraşele, cu excepţia Băileştiului, iar cea mai mare victorie a noastră este câştigarea Primăriei Craiova. Iată că, după opt ani, PSD revine la conducere Municipiului Craiova. Mă aşteptam la un asemenea rezultat în tot judeţul, ba chiar am avut aşteptări mai mari în anumite localităţi. Pe mine nu m-a interesat atât de mult scorul meu, cât cel obţinut de colegii mei. Sunt peste 190.000 de voturi pe care eu, individual, le-am câştigat. Dacă ne raportăm la ce a fost în urmă cu patru ani, când am obţinut 124.000 de voturi, putem spune că este o creştere destul de mare. În acest moment mă mai bucură un lucru: faptul că şi judeţul Mehedinţi este câştigat de USL şi, în felul acesta, întreaga regiune a Olteniei aparţine USL. Asta înseamnă şi mai mult pentru primul-ministru Victor Ponta, care este oltean, şi care va privi într-un alt mod această zonă”.

 

În 2008, ponderea în Consiliul Judeţean Dolj era următoarea:

PSD – 15 mandate de consilieri judeţeni;

PDL – 15 mandate;

PNL – 6 mandate.

Ion Prioteasa a câştigat, în 2008, preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, cu peste 120.000 de voturi (42%), cu 8% mai mult decât contracandidatul său, Radu Berceanu, care a obţinut 34% din voturile doljenilor.

În 2012, Ion Prioteasa şi-a menţinut poziţia de lider de necontestat în judeţ, obţinând 59,20%, faţă de următorul clasat, Ştefan Stoica, pentru care s-a adunat un procentaj de 20,89%.


În 2012, componenţa Consiliului Judeţean, rezultată din alegeri, ar urma să cuprindă 21 de consilieri USL, 8 PDL, 4 UNPR şi 3 PPDD.

Candidaţii îndreptăţiţi a li se atribui mandate de consilieri judeţeni, în conformitate cu poziţiile de pe liste, sunt următorii:

USL (21): Cristi Iovan (PSD); Laurenţiu Ivanovici (PNL); Daniela Tarniţă (PSD); Cezar Avram (PSD); Petre Petrescu (PSD); Marian Irinei (PNL); Alina Tănăsescu (PSD); Fănel Văduva (PSD); Florinel Stancu (PNL); Ion Voiculescu (PSD); Constantin Mituleţu (PSD); Cosmin Vasile (PSD); Marian Badea (PNL); Stelian Bărăgan (PSD); Georgică Bercea (PSD); Cosmin Durle (PNL); Ionuţ Dumitrache (PSD); Mihaela Ceană PSD; Adrian Neaţu – Breciugă (PNL); Viorel Marian Marin (PNL); Constantin Moşoiu (PSD).

PDL (8): Ştefan Stoica, Daniel Drîgnei, Cosmin Călin, Nicki Motoi, Marcel Marcea, Alexandru Brezniceanu, Mihai Soare, Oana Dincă.

UNPR (4): Gheorghe Bică, Dan Păloiu, Simona Moise, Sabin Marinescu.

PPDD (3): Victor Odolbaşa, Constantin Ciurlin, Andrei Ursu.

 

 

 Prezenţa la vot la nivelul judeţului Dolj a fost de 58,60%.

 

 ALINA DRĂGHICI, ANA-MARIA GEBĂILĂ, MARIN TURCITU şi MIRCEA CANŢĂR