Au început lucrările de construire a fabricii de bioetanol de la Podari

0
685

Clariant, lider mondial în domeniul produselor chimice de specialitate, a marcat ieri, în cadrul unei ceremonii oficiale, începutul construcţiei primei fabrici sunliquid care va produce la scară largă etanol celulozic obţinut din reziduri agricole. În cadrul acestei unităţi, tehnologia sunliquid dezvoltată de comapnie va fi folosită pentru prima dată la scară industrială. Valoarea investiției Clariant în România este de 100 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sunt fonduri europene. Fabrica ce va fi construită în localitatea Podari, judeţul Dolj, va avea o capacitate de 50.000 de tone pe an și va utiliza tehnologia proprie a companiei (sunliquid) pentru producerea etanolului din paie și alte deșeuri rezultate din activități agricole. 

Fabrica de ultimă generaţie va fi construită la Podari şi demonstrează că această tehnologie utilizată este competitivă, sustenabilă şi viabilă la scară industrială, unitatea de producţie având şi un rol important ca punct de referinţă pentru marketingul licenţelor sunliquid la nivel global. La ceremonia de lansare a fost prezentă conducerea companiei Clariant – Christian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv, Markus Rarbach – Director Divizia Biocarburanţi şi Produse derivate, Ling Hua – Director, Grupul Biotehnologie; Philippe Mengal – Director Executiv, Bio – based Industries Joint Undertaking; reprezentanţi ai Guvernului României – ministrul Energiei, Anton Anton, secretarii de stat Paula Pîrvănescu, din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Claudiu Sorin Roșu Mareș, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; subprefectul județului Dolj, Cristian Șovăilă; preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa şi cei doi vicepreşedinţi – Cosmin Vasile şi Oana Bică; primarul comunei Podari, Constantin Gheorghiță şi nu în ultimul rând,  directori ai mai multor instituții locale. Au fost prezenţi jurnalişti din presa locală, centrală, dar şi jurnalişti din Elveţia, Germania, Franţa şi SUA. A fost prezent şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Excelenţa Sa Urs Herren.

Investiţie de peste 100 milioane de euro

Volumul investiţiei de la Podari va fi de peste 100 de milioane de euro, reprezentând cel mai mare angajament industrial din regiune, din partea unei corporaţii internaţionale. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu şi alte cereale, provenite de la fermieriii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Produsele rezultate din acest proces vor fi utilizate pentru obţinerea energiei regenerabile, astfel încât unitatea va putea funcţiona independent de combustibilii fosili. „După mai mult de un deceniu de cercetare şi dezvoltare, Clariant investeşte peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid. Această tehnologie reprezintă un pionerat nu numai în Europa, ci şi la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituţiile europene şi naţionale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiţie semnificativă”, a subliniat Christian Kohlpaintner, membru al Consiliului de Administraţie.

Existenţa unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime

Conducerea companiei Clariant le-a declarat  jurnaliştilor, în Germania, cu o zi înainte de începerea lucrărilor de la Podari, că au ales România datorită potențialului pe care țara îl are în sectorul agricol, dar și datorită faptului că terenul de 10 hectare pe care va fi construită fabrica are deja infrastuctura necesară, având în vedere că în același loc au funcționat, anterior, o fabrică de ulei și una de zahăr.  Fabrica va avea în jur de 100 de angajați, Numărul total de locuri de muncă create va fi de 400. “Pe lângă cele 100 de locuri de muncă directe din fabrică, vor fi create aproximativ 300 de alte locuri de muncă legate de sectoare precum agricultură sau logistică. Totodată, în faza de construcție a fabricii vor fi create circa 800 de locuri de muncă. Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenţei unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime în zonă, precum şi infrastructurii logistice şi industriale din regiune. “, a anunțat Markus Rarbach, Director Divizia Biocarburanţi şi Produse derivate.

„Fabrica din România se va autosusține energetic”

Totodată, construcţia unităţii de producţie va oferi o serie întreagă de beneficii pentru regiunea din vecinătatea municipiului Craiova. Aceasta le va permite agricultorilor locali ca, pentru prima dată la scară industrială, să comercializeze paie, care anterior erau deşeuri agricole practic inutilizabile. „Bioetanolul este un combustibil alternativ obținut din reziduuri agricole, cum sunt paiele, care vor fi cumpărate de la fermierii locali. Fabrica din România se va autosusține energetic, obținând electricitate din lignină, care este obținută tot din reziduurile agricole și este chiar un rezultat al procesului de extragere a etanolului.  hristian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv al Clariant International a mai spus că potenţialul agricol şi disponibilitatea unui teren care are deja infrastructură precum electricitate sau gaze au fost principalele motive pentru care România a fost aleasă ca destinaţie pentru investiţie. “Cel mai important factor este disponibilitatea terenului şi preţul pentru acel teren. Apoi, infrastructura acelui teren, dacă e un loc industrial, dacă are electricitate, apă, gaze. Şi materia primă este importantă. Trebuie să te uiţi dacă este suficient teren agricol şi paie pentru a alimenta fabrica, lucru care a limitat lista de locuri potenţiale pentru această investiţie. Este important cum eşti primit de autorităţi şi aici am găsit sprijin din partea autorităţilor locale“, a mai spus Christian Kohlpaintner.

„Fabrica va avea 100 până la 120 de angajaţi”

Etapa de construire a fabricii de la Podari va oferi de lucru pentru câteva sute de muncitori de la companii locale de construcţii. „Fabrica va avea 100 până la 120 de angajaţi. Clariant intenţioneză să recruteze forţa de muncă la nivel local, căreia îi va asigura instruirea atât în laboratoarele proprii din Planegg, lângă Munchen, cât şi în fabrica din Straubing, Bavaria”, a mai spus ieri, la Podari, Christian Kohlpaintner. În prezent, Clariant produce bioetanol la o fabrică din Germania, care are însă o capacitate de producție de 50 de ori mai mică decât cea a facilității care va fi construită în România. Clariant construiește o fabrică de bioetanol și în Slovacia, printr-un parteneriat cu compania slovacă Enviral. Unitatea de producție din Slovacia nu va fi însă operată de elvețieni, ci va funcționa în baza unei licențe.

„Tehnologia sunliquid presupune un proces complet integrat”

Etalonul celulozic rezultat este un biocombustibil avansat, cu impact neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.Este fabricat din reziduuri agricole precum paie de grâu şi resturi vegetale de porumb, care sunt furnizate de agricultori. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice. Acest proces este urmat de fermentaţie, pentru a produce etanol celulozic. Deoarece sunt utilizate reziduurile de plante, etanolul celulozic permite extinderea producţiei curente de biocarburanţi la noi materii prime, îmbunătăţind în acelaşi timo atât eficienţa, cât şi sustenabilitatea biocarburanţilor. Zaharurile celulozice au, de asemenea, potenţialul de a servi ca bază pentru producţia viitoare de substanţe chimice biologice. „Tehnologia sunliquid presupune un proces complet integrat, construit pe o tehnologie consacrată. Caracteristicile inovatoare ale tehnologiei, cum ar fi penetrarea fără substanţe chimice, producţia integrată de enzime specifice pentru materiile prime şi fermentarea simultană a zahărului C5 şi C6 asigură o eficienţă optimă a costurilor”, a explicat, dr Ling Hua, director Grupul Biotehnologie, marţi, la Centrul de Cercetare de la Planegg, Munchen.

Strategia Clariant se bazează pe cinci piloni

Înființată în 1995, Clariant are vânzări anuale de peste 5,8 miliarde de dolari și 17.400 de angajați în 53 de țări. În anul fiscal 2016, Clariant a înregistrat vânzări de 5.847 miliarde franci elveţieni din afacerile în derulare. Compania activează în patru domenii de business : Produse Chimice de Îngrijire; Cataliză, Resurse Naturale şi Materie Plastice şi Învelişuri. Strategia Clariant se bazează pe cinci piloni : accentul pe inovaţie prin cercetare şi dezvoltare; valoare adăugată şi suetnabilitate, repoziţionarea portofoliului, accelerarea creşterii şi creşterii profitabilităţii. Fabrica de la Podari va fi manageriată de către Dragoş Gavriluţă. Acesta şi-a făcut studiile în SUA, iar după absolvire a fost angajat în cadrul gigantuluim grup elveţian Clariant. Românul s-a gândit că a venit momentul să întoarcă şi el ceva ţării natale şi s-a hotărât să revină acasă şi să demonstreze că şi aici se poate.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“Mi-a făcut plăcere să particip la evenimentul prilejuit de lansarea lucrărilor de construire a fabricii Clariant, din comuna Podari. Investiție în valoare totală de 150 de milioane de euro, care va genera peste 400 de locuri de muncă, noua unitate industrială va produce un biocombustibil avansat din punct de vedere tehnologic, bazat pe tehnologia Sunliquid. Un alt aspect îmbucurător constă în faptul că fabrica va utiliza ca materie primă reziduuri din agricultură – paie de grâu sau alte cereale, resturi de la plantele de porumb, fără valoare în zootehnie, materie primă care provine în special de la fermierii din județul Dolj.
Mă bucur că pentru derularea acestui important demers din comuna Podari toate autoritățile implicate și-au dat mâna, astfel încât această investiție să fie realizată în termenele propuse”