Apicultorii ameninţă cu protestele

0
657

Crescătorii de albine din Dolj susţin, alături de colegii din ţară, că apicultura nu o duce prea bine şi cer Ministerului Agriculturii să intervină şi să rezolve problemele multiple cu care aceştia se confruntă. Dacă nu se va ajunge la nici o înţelegere, apicultorii sunt decişi să organizeze şi un miting prin care să-şi susţină revendicările. În cazul în care se va ajunge acolo, ar fi primul protest de acest gen.

apicultura 245.000 de familii de albine: este cifra oficială a populaţiei de albine pe care apicultorii o cresc în judeţul Dolj. De la an la an, pe cât de frumoasă şi pasională, această îndeletnicire începe să fie resimţită tot mai mult şi ca un efort extraordinar pe care crescătorii trebuie să îl depună pentru a-şi menţine investiţiile pe linia de plutire şi, mai mult, pentru a-şi păstra sănătoase albinele. Conflictul cu fermierii, care îşi tratează culturile şi otrăvesc laolaltă albinele aflate în căutarea polenului, este o problemă mai veche, căreia nici până acum nu i s-a găsit o rezolvare.

„Disciplinarea fermierilor este cea mai mare problemă a noastră, mai ales că mai este puţin timp şi vor ieşi albinele din stup. Sindicatul trebuie să mijlocească între noi şi reprezentanţii ministerului şi sperăm noi să rezolvăm lucrurile cât se poate de facil şi rapid. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va trebui să recurgem la metodele clasice sindicale: protestele”, a declarat Bogdan Poenaru, din cadrul Sindicatului Apicultorilor din România.

„Copiii noştri mănâncă miere cu pesticide”

Sindicatul Apicultorilor din România, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, problemele cu care se confruntă sectorul apicol şi sunt hotărâţi să înceapă protestele, dacă nu se vor lua măsuri pentru rezolvarea situaţiei dificile în care se află. Apicultorii cer să se interzică folosirea neonicotinoidelor şi obligarea fermierilor să afişeze la loc vizibil substanţele folosite la tratarea culturilor. De asemenea, crescătorii de albine au şi nemulţumiri legate de Legea apiculturii. „Sectorul apicol se confruntă cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua aşa. Am ajuns în situaţia ca noi să mâncăm surogat de miere şi mierea noastră să fie vândută în alte ţări. Copiii noştri mănâncă miere cu pesticide. Domnul secretar de stat Daniel Botănoiu a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar aşteptăm lucruri concrete”, a declarat preşedintele Sindicatului Apicultorilor, Dănuţ Puişoru.

„Vom ieşi în stradă cu afumătorile, echipaţi cu halate”

apiculturaPotrivit acestuia, în circa zece zile, este programată o nouă întâlnire. „În funcţie de cum vor decurge lucrurile, cât de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili paşii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuţitul la os şi vom ieşi în stradă cu afumătorile şi echipaţi cu halate, cu cizme. Sperăm ca importanţa apiculturii pentru omenire să fie conştientizată de cei care au frâiele agriculturii şi situaţia să se rezolve”, a mai spus Dănuţ Puişoru. Apicultorii au solicitat şi acordarea ajutorului de minimis, pe anul 2016, precum şi debirocratizarea legată de accesarea fondurilor europene.

Apicultorii vor o înţelegere clară cu fermierii

apicultura-1Sindicaliştii mai spun că, în cadrul discuţiilor, s-a pus şi problema creării unui fond la care să participe fiecare fermier cu o sumă pe hectar, pentru susţinerea sectorului apicol şi pentru despăgubiri în caz de mortalitate, având în vedere şi importanţa polenizării. „Polenizarea creşte producţiile agricole cu circa 40% şi fermierii ar trebui să fie interesaţi ca albinele să nu dispară ceea ce, la ritmul în care creşte mortalitate în prezent, este posibil să se întâmple în câţiva ani. De asemenea, a fost ridicată problema ca fermierii să pună panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substanţele pe care le-au folosit la tratamente, iar în cazul în care se constată mortalitate la albine, apicultorii să fie despăgubiţi. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalităţii să facă parte si un reprezentant al Direcţiei Agricole Judeţene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri să existe posibilitatea de a se merge până la  li se retrage autorizaţia de funcţionare. În privinţa acordării ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta să nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicităm acordarea lui pe anul 2017, pentru că efectele continuă să se resimtă”, susţine Dănuţ Puişoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus să fie analizată posibilitatea colaborării cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatură corespunzătoare, pentru întocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalităţii excesive, astfel încât apicultorii să nu mai fie nevoiţi să ducă probele în alte ţări.