Ce obligaţii aduce noua lege a vaccinării

0
331

Înscrierea copiilor şi tinerilor într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege a vaccinării, aflat în dezbatere publică, şi care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.

vaccin 1România se confruntă în ultimii ani cu scăderea constantă a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinării, până la lipsa de informare corectă a părinţilor, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri, insistându-se pe reacţiile adverse rare ale vaccinurilor şi nu pe beneficiile acestora.

În plus, în ultimii ani se realizează cu dificultate aprovizionarea constantă cu vaccinuri, datorită numărului mic de producători şi a problemelor de producţie care apar frecvent şi care afectează şi alte state europene.

În prezent, la nivel naţional, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Naţional de Vaccinare, care se situează sub limita de 95% recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2014 pentru copii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel naţional şi pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 81,3% pentru BCG, 76,4% pentru Hep B, 51,7 % pentru DTP, HiB şi VPI, şi respectiv de 73% pentru ROR.

Va fi asigurat un stoc necesar de vaccinuri

Proiectul de lege are în vedere reglementarea activităţii de organizare şi finanţare a activităţii de vaccinare în România în vederea prevenirii şi limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare în populaţia generală.

De asemenea, proiectul de lege are în vedere creşterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare, astfel încât să se asigure un status imun corespunzător al copiilor împotriva principalelor boli prevenibile prin vaccinare precum şi conştientizarea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora privind beneficiile vaccinării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile în caz de vaccinare.

 La nivel european toate statele membre au o tradiţie lungă în implementarea programelor de vaccinare, inclusiv România. Totuşi, strategia de vaccinare adoptată de fiecare stat membru diferă, astfel încât tipurile de vaccinări, tipurile de vaccinuri utilizate în programe, numărul de doze sau vârstele eligibile pentru fiecare tip de vaccin, modalitatea de finanţare (gratuit/compensat) sunt stabilite la nivelul fiecărui stat, pe baza recomandărilor specialiştilor naţionali în domeniu dar şi pe baza dovezilor ştiinţifice şi recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

vaccinSpre exemplu, în 11 din cele 28 state membre UE (Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franţa, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia, Malta) vaccinările sunt obligatorii şi admiterea într-o unitate de învăţământ sau colectivitate se realizează numai pe baza dovezii de vaccinare completă conform schemelor naţionale. Sunt exceptate cazurile de contraindicaţii medicale dovedite.

 În vederea asigurării continuităţii procesului de vaccinare indiferent de discontinuităţile procesului de aprovizionare al producătorului/furnizorului de vaccinuri, se va asigura în depozitul naţional un stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabilele aferente cel puţin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni, astfel că în situaţii epidemiologice speciale vaccinurile să fie folosite din stocul de rezervă constituit în acest sens.

Furnizorii, obligaţi să se înregistreze în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări

Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii are obligaţia de a informa reprezentantul legal cu privire la calendarul naţional de vaccinare iar consimţământul este prezumat cu excepţia situaţiei în care reprezentantul legal refuză în scris.

De asemenea, prin prezentul proiect de lege sunt stabilite clar atribuţiile şi responsabilităţile tuturor actorilor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare, instituţii publice şi societate civilă.

Toţi furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare vor fi obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), în termen de 2 ani de la publicarea acestei legi. Încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a municipiului Bucureşti şi Casa OPSNAJ, în cazul unităţilor sanitare care au responsabilităţi stabilite în cadrul Programului Naţional de Vaccinare, se va realiza doar cu furnizori înregistraţi în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).