Apel către primarii aleşi pentru a sprijini Diaspora

0
301

RePatriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat, lansat de Romanian Business Leaders în urmă cu un an, lansează un apel către primarii aleşi pentru a se implica în crearea de oportunităţi pentru Diaspora. Doi primari aleşi, care vin din mediul antreprenorial deja s-au alăturat iniţiativei.  RePatriot propune ziua de 15 august, Ziua Diasporei şi oferă primăriilor locale sprijin şi pentru organizarea de evenimente dedicate românilor emigraţi.  În toamnă, va avea loc primul eveniment RePatriot Summit – Împreună pentru România! care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora şi 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorităţi locale şi centrale cu scopul de a facilita relaţionarea între elitele businessului.repatriot

RePatriot deschide primul canal de comunicare între autorităţile locale şi românii care vor să se întoarcă în ţară. Platforma va oferi acces rapid la oportunităţile din România şi îi va pune pe aceştia în contact cu autorităţile locale. Doi primari aleşi care vin din mediul de afaceri şi care au avut Diaspora în programul cu care au candidat s-au alăturat conferinţei. „Românii din toată lumea să ştie că sunt bineveniţi acasă! Mediul de afaceri, Preşedinţia, Guvernul şi Administraţia Publică Locală consideră legătura cu Diaspora o prioritate. Cei mai importanţi investitori care pot fructifica oportunităţile din ţară sunt românii de pretutindeni. Internetul şi noile tehnologii de comunicaţii ne ajută să fim mai aproape de cei plecaţi, misiunea noastră este să le folosim pentru întărirea României”, a declarat Marius Bostan, iniţiatorul proiectului Repatriot, actualmente Ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Obiective centrate pe Diaspora

Liderii RePatriot invită primarii aleşi să se partenerieze în program cu scopul de a dezvolta comunităţile locale şi în acest sens lanzează un Apel care poate fi consultat pe site-ul www.repatriot.ro. Primăriile partenere vor avea o persoană delegată care va păstra legătura cu voluntarii în proiectul RePatriot pentru a comunica rapid oportunităţile de investiţie sau de job-uri din zona lor. Platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legătură în acest sens. „După ce anul trecut am mers prin Europa şi ne-am întâlnit cu peste 1.500 de români plecaţi, anul acesta ne-am concentrat să atragem atenţia autorităţilor locale şi centrale asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea comunităţilor. Ne bucură faptul că există deja primari aleşi care au avut în  programul lor obiective centrate pe Diaspora şi pe aceia dorim să-i atragem parteneri”, a spus Dragoş Anastasiu, preşedintele Eurolines, lider RePatriot.

Să reducă fenomenul de migrare temporară pentru job-uri sezoniere

 Primari aleşi foşti antreprenori care susţin Diaspora „Fără o armonie între administraţie, politic şi mediul de afaceri nu vom rezista competiţiei incredibile cu Europa. Până la urmă, oraşul e tot o firma care e în competiţie cu Europa şi lumea întreagă chiar”, a spus Constantin Toma, preşedinte fondator Romet Group, primar ales Buzău, prezent la conferinţa de presă.

Ioan Popa, fondator Monte Banato, primar ales Reşita, a spus că pentru început are în focus două obiective: să reuşească să convingă sportivi celebri din Reşiţa, cum ar fi Cristi Chivu sau Luminiţa Dobrescu, să se implice în proiecte sportive care să contribuie la dezvoltarea comunităţii şi să reducă fenomenul de migrare temporară pentru job-uri sezoniere în afara ţării în special pentru mame, prin crearea de locuri de muncă. „Noi suntem aproape de graniţa ceea e face ca multe persoane, în special femei, să ajungă să lucreze temporar în ţări precum Austria, Germania. Acest fenomen are impact nu doar în economia românescă, dar şi asupra generaţiilor viitoare, întrucât copiii ajung să nu mai fie crescuţi de părinţi ci de bunici. Fenomenul poate fi oprit prin crearea de locuri de muncă pentru aceste categorii sociale”, a spus Ioan Popa.repatriot 1

Ziua Diasporei

Printre obiectivele din perioada următoare ale echipei RePatriot se află şi declararea zilei de 15 august, Sfânta Maria, Ziua Diasporei, dedicate românilor emigraţi. Cu această ocazie autorităţile locale vor putea organiza evenimente pentru românii plecaţi din comunităţile lor. „Sfânta Maria o zi pe care mulţi români plecaţi aleg să o petreacă în ţară. Este o zi liberă în multe ţări europene iar românii plecaţi îşi prelungesc concediul pentru a fi alături de familia din ţară. Poate deveni o zi simbol a reîntregirii nu doar a familiilor separate dar şi a celor două Românii – diaspora şi ţara. Este şi un prilej ca autorităţilor locale să ia contact cu aceştia şi să realizeze importanţa şi potenţialul reprezentat de diaspora pentru dezvoltarea României”, a spus Felix Tătaru, preşedintele GMP Group, lider RePatriot. Astfel, echipa RePatriot îşi propune să ofere sprijin autorităţilor locale pentru organizarea evenimentelor dedicate Diasporei.

RePatriot Summit – Împreună pentru România

Conform statisticilor BNR, Diaspora este investitorul major în economia românească prin banii trimişi an de an. Studiul realizat de RBL împreună cu Open-I la sfârşitul anului trecut a arătat că mulţi dintre românii plecaţi şi-ar dori să se întoarcă sau să investească în România. În acest sens, toamnă, va avea loc primul eveniment RePatriot Summit – Împreună pentru România care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora şi 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorităţi locale şi centrale cu scopul de a facilita relaţionarea între elitele business-ului. Iniţitivele fac parte din proiectul repatriere prin antreprenoriat lansat în urmă cu un an de Romanian Business Leaders, organizaţia care reuneşte cei mai importanţi antreprenori şi executivi de top din România. Programul RePatriot a debutat cu o campanie de informare şi nouă conferinţe la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen şi Focşani unde au participat peste 1.500 de români emigraţi. Foarte mulţi ar dori să revină în România, dar au fost exprimate şi temeri privind birocraţia şi situaţia generală din ţară.

Pe 1 decembrie 2015, peste 150 de participanţi au lansat „noua declaraţie de la Alba Iulia”, cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora şi Ţara şi de a determina autorităţile să considere Diaspora o prioritate naţională. La începutul acestui an Preşedintele şi Premierul României au declarat „Diaspora prioritate naţională”.repatriot2

Despre RePatriot

Repatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat iniaţiat în urmă cu un de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori şi executivi de top, conduşi de Marius Bostan, membru RBL, actualmente Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informationale. Participarea acestora se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspiraţie şi consiliere românilor plecaţi care vor să revină în România.

RePatriot îşi propune să susţină românii care doresc să revină în ţară, cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile din România. Pentru că în egală măsură, România are nevoie de expertiza şi experienţa lor. Proiectul se adresează în acelaşi timp şi românilor care sunt de mult timp în străinătate şi doresc să rămână acolo, dar sunt interesaţi să pornească o afacere şi să fructifice oportunităţi în ţară, transferând în România bunele practici dobândite în ţara adoptivă.

O platformă de acţiune şi implicare socială

Conform studiului „Romanii din Diaspora” realizat de Open-I Research la sfârşitul anului trecut pentru RBL, 62% dintre românii intervievaţi declară că doresc să investească în România, principalele domenii vizate fiind turismul şi agricultura. De asemenea, principala barieră pentru care nu revin în ţară este corupţia (83%), însă s-ar intoarce pentru a fi alături de cei dragi (58%), conform aceluiaşi studiu. Despre Fundaţia Romanian Business Leaders Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit, înfiinţată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii.

Ramona Chirilă, director executiv RePatriot :

„M-am intors in Romania pentu a face lucruri mari pentu oameni. RePatriot mi-a plăcut de când i-am văzut conceptul iniţial prezentat pe Facebook, când încă eram în SUA. Încă de atunci am vrut să mă implic ca voluntar. După ce am cunoscut echipa, am caştigat o şi mai mare încredere în proiect şi am acceptat să preiau managementul proiectului. Cred cu tărie că dacă românii din străinatate s-ar întoarce acasă cu tot ceea ce au învătat, ei ar deveni agenţii de schimbare de care România are atât de mare nevoie. O abordare de jos în sus asigură succesul acestei schimbări…”

Gabriel Aftenie, Vice Preşedinte şi Coordonator Voluntari Asociatia Open Knowledge.

„Românii din diaspora aduc cu ei experienţa şi stilul de viaţă din ţările în care au trăit, ei observă deficienţele din sistem şi lucrează pentru remedierea acestora. Noi, în calitate de capitală europeană trebuie să avem mai multă grijă pentru turiştii străini şi autohtoni care ne vizitează. Acesta este motivul pentru care, în calitate de repatriat, am întemeiat un ONG cu finanţare privată – Asociaţia Open Oknowledge – prin care momentan gestionăm două Centre de Informare Turistică în Bucureşti, pe Strada Lipscani 47 si Bd. Carol I 27. Prin intermediul lor ne dorim ca fiecare turist care ne vizitează să devină un ambasador şi prieten al României”

Gabriel Iştoc, Managing Partner şi fondator B-Team :

„Romania are nevoie de creatori de valoare! Mulţi dintre ei sunt plecaţi din ţară la muncă sau fac afaceri în străinătate! Suntem determinaţi să îi ajutăm să vină acasă sa construim România pe care ne-o dorim cu toţi!”