Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Rusia nu reprezintă o ameninţare doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.”

0
348

Marian-Jean Marinescu a declarat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourgh că “Rusia nu reprezintă o ameninţare doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.” Acesta susţine că Putin nu se va opri şi că este foarte posibil să ajungă chiar şi la gurile Dunării. Europarlamentarul PDL a cerut Statelor Membre ale Uniunii Europene să aibă o atitudine comună, fermă .

“Agresiunea din Ucraina constituie o amenițare extrem de serioasă la adresa păcii in Europa. Trebuie să se ințeleagă că nu este un conflict între Rusia și Ucraina. Este o agresiune a Federației Ruse și o amenințare pentru toate Statele Membre, indiferent dacă sunt în estul sau vestul UE.

Din păcate Rusia nu se va opri, este posibil să ajunga la gurile Dunării. Sancțiunile economice și politice sunt singura arma care poate fi utilizata. Nimeni nu vrea implicarea UE într-un conflict armat. Sancțiunile economice și politice sunt singura arma care poate fi utilizată. Este necesara o atitudine fermă și comună a tuturor Statelor Membre. Diferențele de opinie între Statele Membre nu duc la o rezolvare a situației”, a spus Marian-Jean Marinescu, care este şi vicepreşedinte PPE, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Eurodeputatul consideră că deşi sancţiunile aplicate Rusiei afectează în mod clar şi economia UE, mai ales sectorul agricol, există soluţii care pot conduce către o rezolvare a acestei situaţii.

„Sancțiunile au efecte negative și asupra economiei UE, cum se întâmplă în sectorul agricol. Situația cu care ne confruntăm ca urmare a interdicției impuse de Federația Rusă nu este usoară, dar există măsuri pentru a o remedia. Să nu uităm că Federația Rusă depinde în proportie de 40% de importuri pentru aprovizionarea cu produse alimentare. În plus, nu are infrastructura și logistica necesare pentru a compensa lipsa acestor importuri pe o perioadă lungă. În acest context, avem nevoie de masuri concertate la nivel european. Noua Politica Agricola Comună dispune de instrumentele necesare, bugetare și legale, pentru a-şi sprijini producătorii, inclusiv prin rezerva de criză, care poate fi mobilizată. Sectorul agricol european trebuie să se orienteze rapid către noi piețe de desfacere și să identifice noi oportunități. Este nevoie de sprijin pentru a facilita aceasta tranziție. În acest sens, avem nevoie de acces rapid și eficientizat la informații de piață, în fiecare sector. Important este ca Uniunea să ia decizii comune care să nu depindă de interese individuale ci de interese comunitare și care sa conducă la o rezolvare cât mai rapidă a situației”