Primăria Craiova organizează Festivalul Internațional „Adrian Păunescu”

0
596

Craiova găzduiește, la sfârșitul acestei săptămâni, Festivalul Internațional „Adrian Păunescu”. În acest an, evenimentul se desfășoară pe durata a trei zile și este conceput ca o incursiune în universul poetului Adrian Păunescu prin intermediul versurilor sale, dar și al muzicii folk. Primăria Craiova și-a propus să facă o tradiție din comemorarea poetului Adrian Păunescu, festivalul aflându-se, așadar, la cea de-a doua ediție.   

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional „Adrian Păunescu” va debuta mâine, la Craiova. La ora 17.00, în Sala Filarmonicii „Oltenia” vor fi primiți invitații – nu puțini oameni de cultură. Gazdele evenimentului, autoritățile locale, vor declara deschis festivalul și vor rosti cuvintele de bună regăsire pentru toți cei care vor participa la această manifestare. Alături de primarul Lia Olguța Vasilescu, se vor afla și alți reprezentanți ai autorității locale și județene care vor marca momentul, prin alocuțiunile lor.

Prima seară a festivalului este dedicată poeziei lui Adrian Păunescu. După deschiderea oficială, va fi invitat pe scenă marele actor Dorel Vișan, care vine special la Craiova pentru acest festival. Acompaniat de Adrian Naidin, considerat „un Paganini al violoncelului”, Dorel Vișan va susține în fața publicului craiovean spectacolul „Jurământ de credință”, o plimbare emoționantă prin lirica lui Adrian Păunescu.

Academicianul Eugen Simion va juriza concursul de poezie

Cea de-a doua zi a festivalului vine cu o altă combinație interesantă de versuri și poezie. De această dată, Adrian Păunescu va fi omagiat prin alții. Tot la Filarmonica „Oltenia”, începând de la ora 12.00, este programat evenimentul „Totuși, poezia”. Parafrazând celebrul titlu „Totuși, iubirea”, organizatorii și-au propus să facă o legătură între poezie și iubire. În prima parte a manifestării va avea loc o lansare de carte din opera lui Adrian Păunescu, urmând ca, imediat, în cea de-a doua parte, să fie declarat deschis concursul de poezie.

Aflat și el la cea de-a doua ediție, concursul de poezie este dedicat tinerilor poeți din Craiova, dar și din toată țara. Aceștia au marea șansă ca scrierile lor în versuri să fie lecturate de un juriu competent care, la final, va acorda câștigătorului Trofeul „Adrian Păunescu”. Din juriu fac parte: acad. Eugen Simion (care este și preşedintele), Ion Brad, Nicolae Dabija, Nicolae Dragoş, Tudor Nedelcea, Andrei Păunescu și Vasile Tărâţeanu.

Un regal de muzică folk

Cea mai frumoasă seară a festivalului va fi, de bună seamă, cea de sâmbătă. În Piața „Mihai Viteazul”, de la ora 19.30, poezia și muzica vor fi din nou împreună într-un spectacol în măsură să readucă în inimile nostalgicilor spiritul Cenaclului „Flacăra”. Evenimentul, care este intitulat chiar „Remember Cenaclul Flacăra”, îi va aduce pe scenă pe cei mai buni folkiști ai țării. Alături de chitarele lor, vor fi prezenți Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Adrian Ivaniţchi, George Nicolescu, Emeric Imre, Octavian Bud, Magda Puskas, Cristian Buică, Maria Gheorghiu, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Raul Cârstea șiAdi Manolovici, Fraţii Chiriac, Mădălina Amon, Walter Ghicolescu, Generaţia Folk, Andrei Păunescu și Totuşi.

Mircea Vintilă și Nicu Alifantis, în recital

Cea de-a treia zi a festivalului, duminică, îl va comemora pe Adrian Păunescu la el acasă, la Bârca. Dimineața, la ora 11.00, lângă bustul poetului din localitatea natală, va fi susținut un program artistic. Prânzul îi găsește pe participanți chiar la Adrian Păunescu acasă, în jurul orei 13.00 fiind programată o vizită la casa părintească a poetului.

Festivalul Internațional „Adrian Păunescu” se va încheia frumos, pe acordurile de chitară ale maeștrilor Mircea Vintilă și Nicu Alifantis. Recitalul vor se intitulează „Pământul deocamdată” și va fi găzduit în sala de spectacole a Filarmonicii „Oltenia”, de la ora 19.30.

Festivalul se află acum la cea de-a doua ediție, după ce, în 2013, a fost organizat pentru prima dată în Bănie fiind comemorați 70 de ani de la nașterea poetului Adrian Păunescu. Manifestarea a durat două zile și a plăcut publicului, autoritățile locale promițând atunci că acest spectacol va deveni tradiție.