Cinci cercetători români vor fi finanţaţi de Consiliul European

0
411

Proiectul de cercetare desfășurat de dr. Ada Hajdu la Fundația Noua Europă, având ca temă istoriografiile de artă în Europa centrală și de est, va primi o finanțare nerambursabilă în valoare de 1,19 milioane euro. Finanțarea va fi acordată prin programul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) destinat tinerilor cercetători de nivel înalt, aflați la început de carieră. În total, 403 de tineri cercetători talentați vor beneficia de un volum total de finanțare de 603 milioane euro pentru a-și dezvolta propriile echipe de cercetare, precum și proiecte inovatoare.

Consiliul European pentru Cercetare a anunÈ›at, în 27 iulie, lista proiectelor câștigătoare în ediÈ›ia 2018 a programului de finanÈ›are a cercetătorilor aflaÈ›i la început de carieră (Starting Grants). Fiecare proiect beneficiază de o finanÈ›are nerambursabilă în valoare de maximum 1,5 milioane euro. Fondurile utilizate fac parte din iniÈ›iativa privind “Cercetarea È™tiinÈ›ifică de excelență” din cadrul programului de cercetare-inovare Orizont 2020. 

Rata de succes a cererilor de finanțare a fost de aproximativ 13%

Printre cei peste 400 de cercetători se numără 5 români, însă doar dr. Hajdu își va desfășura cercetările la o instituție din România. Proiectele câștigătoare vor fi conduse de tineri savanți din 44 de țări din întreaga lume, care își vor desfășura cercetările la diferite instituții din 22 de state membre UE, cel mai mare număr de astfel de instituții fiind înregistrat în Germania (76), Marea Britanie (67) și Olanda (46). Numărul total de proiecte depuse în 2018 s-a ridicat la 3.170.

 

Rata de succes a cererilor de finanțare a fost de aproximativ 13%, ea fiind ușor mai ridicată în rândul cercetătoarelor (13,7%) față de cercetători (12,4%). Pentru al doilea an la rând, aproape 40% din proiecte câștigătoare au fost depuse de cercetătoare. Țările ai căror tineri cercetători și cercetătoare au avut mai mult succes sunt Germania (73 de proiecte câștigătoare), Italia (42), Franța (33) și Olanda (33). Se estimează că în cadrul proiectelor selectate vor fi create 1,500 de locuri de muncă pentru cei ce dețin un doctorat, pentru studenții la studii doctorale, precum și pentru alte categorii de personal.

 

 

Comisarul european Carlos Moedas, responsabil pentru cercetare, știință și inovare:

Pe lângă sprijinirea cercetătorilor europeni la început de carieră, aceste finanțări contribuie, de asemenea, la îmbogățirea domeniului cercetării europene prin atragerea oamenilor de È™tiință din afara continentului. Cel puÈ›in unul din zece beneficiari ai programului provine din afara UE sau din țările asociate. Europa este deschisă către lume!”Â