Planuri şi probleme în învăţământul doljean

0
391

 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a prezentat , în cadrul unei conferinţe de presă, planurile pentru actual an şcolar, cele pentru cel următor, precum şi situaţia actuală, în ceea ce priveşte deficitul bugetar, fiind depuse eforturi pentru diminuarea acestuia, iar staff-ul ISJ Dolj dă asigurări că nu vor fi restructurări de personal sau comasări de unităţi de învăţământ preuniversitar. Dacă primele puncte ale anului de învăţământ sunt în grafic, nefiind constatate deficienţe majore în punerea lor în aplicare, ultimele referinţe la latura financiară se constituie într-un punct sensibil.

 Prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a punctat, ieri, câteva dintre problemele cu care se confruntă învăţământul doljean, în general situaţia prezentându-se în limitele normale: „La această oră, cursurile se desfăşoară cât se poate de bine în toate unităţile şcolare, plecând de la învăţământul preşcolar până la cel liceal. Suntem pregătiţi pentru susţinerea  Bacalaureatului (preşedinte al Comisiei Judeţene fiind chiar Monica Leontina Sună – n.r.),  care, cum ştiţi, va debuta în februarie, cu susţinerea probelor orale de competenţe lingvistice, precum şi a celor digitale. De asemenea, ne aşteaptă organizarea, de către noi noi, a fazelor naţionale la trei discipline ale Olimpiadelor şcolare. Aşteptăm şi calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru susţinerea simulărilor la BAC şi Evaluarea Naţională a elevilor de cls. a VIII-a . Dar, vorbind despre acest ultim aspect, mai multe vă poate spune domnul inspector general adjunct al ISJ Dolj, prof. Nicuşor Cotescu, cel care este şi preşedintele Comisiei Judeţene pentru susţinerea Evaluării Naţionale ”.

Evaluarea Naţională – în centre de examinare

În acest an, sunt mai multe noutăţi în ceea ce priveşte susţinerea Evaluării Naţionale, prezentate de către prof.  Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al forului conducător al învăţământului doljean: „Noi suntem în slujba copiilor şi i-am rugat pe toţi conducătorii de unităţi şcolare să facă demersuri pentru aplicarea legislaţiei. Revenind la Evaluarea Naţională, sunt câteva modificări, astfel că sunt devansări de termene, faţă de anii trecuţi, pentru susţinerea examenelor şi a admiterii, computerizate,  în liceu. Dacă, până acum, examenele se susţineau către finalul lui iunie, în această vară ele vor avea loc în prima jumătate a lunii , ceea ce duce, implicit, şi la modificarea admiterii. De asemenea, o schimbare apare şi la susţinerea propriu-zisă a probelor scrise. Astfel, acestea nu vor mai avea loc în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, ci vor fi, în Dolj, 90 de Centre de examinare, plus cele arondate, iar în Craiova vor fi 28, la care se adaugă cinci arondate. Elevii se vor deplasa cu microbuzele şcolare”.

Acelaşi număr de clase

Este un an care se anunţă cu probleme, nu insurmontabile, dar care dă bătăi de cap, de pe acum, cu atât mai mult cu cât trebuie pregătit şi 2018 – 2019. Mobilitatea personalului didactic este o parte importantă din acest program. „Putem face cunoscut faptul că, pe 3 ianuarie, a fost constituită Comisia Judeţeană de mobilitate a personalului didactic, în prima etapă având loc constituirea catedrelor. Noutatea este că perioada de pretransfer va avea loc după examenul de titularizare din august, iar dosarele trebuie depuse în luna februarie. În ceea ce priveşte constituirea catedrelor, după ce vom primi din teritoriu situaţia, vom înainta către MEN proiectul planului de şcolarizare pentru 2018/2019. Cert este că unităţile de învăţământ vor primi acelaşi număr de clase, neexistând reduceri de personal sau comasări”, a mai precizat Monica Leontina Sună.

Se caută soluţii

Pornind de la aceste mişcări de personal s-a ajuns şi la un subiect sensibil, în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor, foarte multe cadre didactice şi personal auxiliar trăind cu teama că li se vor restructura posturile, ceea ce poate conduce la trimiterea în şomaj. Cel puţin deocamdată, conducerea ISJ Dolj dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. „Am avut întâlniri cu managerii unităţilor de învăţământ, tema fiind o analiză privind cheltuielile din sistem, pentru a găsi soluţii pentru reducerea deficitului bugetar, care, în prezent, este de aproximativ 12%. Repet, nu vor fi reduceri de personal sau comasări, dar trebuie să găsim rezolvări. După discuţii, am identificat, până acum, două căi: renunţarea la paznicii de noapte şi semnarea unor contracte cu firme specializate de supraveghere; transferul pe posturi similare a personalului, de la şcoala unde nu mai pot fi cuprinse, în organigramă, în alte instituţii unde este nevoie de posturi. Discuţiile vor continua şi suntem convinşi că vom găsi rezolvări”, a mai spus inspectorul şcolar general.