Peste 7.000 de cereri depuse la APIA Dolj în campania 2013

0
297

Din punctul de vedere al autorizării la plată, campania 2012 a APIA Dolj este finalizată. Începând cu 1 martie a.c., a început campania 2013 de depunere a cererilor la APIA, care nu aduce modificări spectaculoase. Declaraţiile se fac în continuare pe soft-ul geografic IPA Online. Perioada de depunere este 1 martie – 15 mai 2013, fără penalizări, şi 16 mai – 10 iunie 2013, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. APIA Dolj se situează pe locul al doilea la suprafaţa pentru care s-au depus dosare la nivel naţional, într-un clasament provizoriu.

Carmen Benga

Campania APIA Dolj 2012, din punctul de vedere al autorizării la plată, este finalizată. La nivel judeţean totul a fost finalizat, inclusiv ultimele dosare care au necesitat verificări suplimentare. „Au fost necesare unele verificări suplimentare. Au fost făcute şi controalele clasice şi cele prin teledetecţie. Au fost lămurite absolut toate neconcordanţele şi plăţile s-au efectuat în mod masiv în această perioadă, atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic. Este vorba de plata pe cultură, pe care o mai aveam de efectuat, acei 35 de euro pe hectar, la care s-a aplicat un coeficient de reducere liniar, care, ca şi în cazul plăţilor la suprafaţă, înseamnă o reducere datorită depăşirii suprafeţelor de referinţă declarate de statul român. Astfel, s-a ajuns la 33 de euro. Aceste plăţi s-au finalizat în procent de peste 90%, urmând ca acel rest de plată să fie efectuat după 1 aprilie a.c. În sectorul zootehnic s-au făcut plăţi şi pentru bovine, dar şi pentru ovine/caprine. Aceste plăţi se află în curs de derulare şi deja au fost efectuate masiv. Mai trebuie să intre în conturile beneficiarilor şi diferenţa pe suprafaţă, cei 52 de euro, din care jumătate au fost plătiţi la avans, la 16 octombrie anul trecut, iar diferenţa va fi plătită la începutul lunii aprilie”, a declarat directorul APIA Dolj, Carmen Benga.

Până pe 15 mai nu vor fi percepute penalizări

Principala preocupare a celor de la APIA Dolj este acum campania 2013, care a debutat, ca în fiecare an, la 1 martie şi se va derula pe o perioada de 100 de zile. Până pe 15 mai nu vor fi percepute penalizări, însă ele vor veni în perioada 16 mai – 10 iunie, cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Până la acest moment fermierii au răspuns solicitării APIA Dolj de a-şi  depune cererile de sprijin. S-au depus deja peste 7.000 de cereri de sprijin, ca număr judeţul Dolj situându-se pe locul al treilea pe ţară.

„Este un număr de cereri pe care noi l-am previzionat. Probleme deosebite nu s-au înregistrat în această campanie, în sensul că fermierii au venit documentaţi, cu dosarele complete. În plus, noi şi în acest an solicităm, atunci când este cazul, acele adeverinţe de la primării care confirmă utilizarea terenului. Pentru că vorbim de două lucruri diferite: dreptul de utilizare, pe care ţi-l conferă titlul de proprietate sau contractul de arendă, şi dovada utilizării, pe care fermierul o poate face cu această adeverinţă eliberată de Primărie”, a declarat directorul adjunct al APIA Dolj, Emil Călugăru.

Judeţul Dolj se află pe locul al doilea ca suprafaţă, în clasamentul provizoriu

Au fost câteva nelămuriri cu privire la adeverinţa eliberată de primării, în sensul că trebuie semnată şi de inspectorul cu atribuţii fiscale din primărie. Cei de la APIA Dolj precizează că nu această adeverinţă nu trebuie să facă dovada plăţii impozitelor, pentru că astfel de atribuţii nu intră în domeniul lor de activităţi. „Noi nu ne dorim ca această adeverinţă să devină un instrument pentru primării pentru a-i obliga pe oameni să îşi plătească impozitele. Ei au instrumentele lor pentru a face acest lucru. Pentru noi, semnătura inspectorului fiscal are rolul de a certifica faptul că fermierul figurează în evidenţele fiscale”, a mai declarat Emil Călugăru.

APIA Dolj are o relaţie de bună colaborare cu primăriile şi majoritatea s-au şi oferit să acorde sprijin fermierilor, mai exact ajutorul la completarea declaraţiei pe suprafaţă. „Precizăm că declaraţia pe suprafaţă poate fi completată de la orice computer cu acces la internet în baza unei parole şi a unui user, pe care fermierii deja le deţin, dar cererea nu poate fi închisă decât de funcţionarul APIA care răspunde de cererea respectivă, pentru a evita neconcordanţele. Ca suprafaţă pentru care s-au depus cereri putem vorbi de 40.000 ha, situându-ne pe locul al doilea la nivel naţional, într-un clasament provizoriu, pe primul aflându-se judeţul Arad. Această suprafaţă va creşte în perioada următoare, odată cu depunerea dosarelor de către marii fermieri. Aceştia îşi depun de obicei ultimii dosarele la APIA, pentru că, având suprafeţe mari de teren, au şi mai mult de lucru la întocmirea documentaţie necesare”, a mai spus Emil Călugăru.