Căminele studenţeşti din Craiova au intrat în reabilitare

0
2244

Cresc şi preţurile la cazare

Universitatea din Craiova face investiţii în reabilitarea a încă trei dintre cele 11 cămine studenţeşti aflate în subordine. Lucrările sunt în plină derulare la Căminul nr. 10 din cartierul Lăpuş, cu cea mai mare capacitate de cazare, având aproximativ 1.000 de locuri, iar în câteva zile vor începe şi la alte două unităţi de cazare din complexul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport: Căminele nr. 11 şi nr. 13. Modernizările aduc însă şi scumpiri. Preţurile vor creşte, din toamnă, cu 10 lei de persoană, astfel că, în funcţie de dotări, un student va plăti între 140 şi 190 de lei.

Modernizarea căminelor constă în schimbarea mobilierului, a parchetului şi în crearea de grupuri sanitare proprii pentru fiecare cameră. Acum unităţile de cazare sunt în plin şantier, vizibil încă de la intrare. Pe holuri se pun gresie şi lambriuri, în camere se schimbă pardoseala şi se modernizează băile. Astfel de lucrări, efectuate anterior pe bani de la bugetul de stat, se fac în prezent din veniturile proprii ale Universităţii din Craiova. Ministerul Educaţiei a închis puşculiţa de mai bine de trei ani. Aşa a ajuns Căminul nr. 9, la care se derulau lucrări pe aceste fonduri, în stadiul de şantier părăsit. Totodată, mai sunt şi alte trei unităţi de cazare care ar avea nevoie de investiţii de modernizare: Căminele nr. 1 şi nr. 2, de 420 de locuri fiecare, şi Căminul nr. 8, cu 200 de locuri. Banii Universităţii din Craiova nu sunt suficienţi pentru a extinde investiţiile, deloc de neglijat. Numai modernizarea Căminului nr. 10 a ajuns la 20 de miliarde de lei vechi.

O nouă sesiune de înscrieri, între 1 şi 10 septembrie

Pentru toamnă se preconizează o capacitate de 3.200 de locuri, pentru care în perioada 1-10 septembrie se va mai organiza încă o sesiune de înscrieri. Abia după această etapă va începe distribuirea camerelor. „Nu ştim acum exact câte locuri de cazare vor fi, pentru că vor începe şi lucrările de modernizare a Căminelor nr. 11 şi nr. 13. Acestea ar trebui finalizate până la începerea anului universitar, dar depinde şi de ce vor solicita lucrările. În prezent, sunt 2.800 de cereri depuse, deci ar mai fi şi locuri libere, ţinând cont şi de faptul că, pe parcurs, studenţii, care îşi găsesc gazdă renunţă la cămine”, a precizat Alin Stoica, preşedinte Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (C.O.S. Craiova).

Activitatea în ONG, un criteriu important de departajare

În cazul în care numărul de cereri va depăşi numărul locurilor se vor aplica şi criterii de departajare. „Criteriile de departajare ţin cont de forma de învăţământ, buget sau taxă, şi activitatea în ONG-urile studenţeşti, pentru că trebuie să schimbăm puţin şi aceste aspecte. În străinătate voluntariatul este la ordinea zilei şi nu se ia în calcul media de finalizare a studiilor drept criteriu de departajare. Contează foarte mult activitatea extraşcolară, obicei pe care noi nu reuşim să-l împământenim”, a mai precizat preşedintele COS Craiova.

Aceleaşi criterii sunt folosite şi pentru repartizarea studenţilor în căminele unde vor locui, întrucât gradul de confort este diferit. Căminele nr. 6 şi nr. 7 din Complexul Mecanică sunt cele mai moderne. Camerele au două locuri şi sunt dotate cu televizor şi frigider. În plus, la capătul culoarului sunt şi maşini de spălat. Un loc aici era în anii anteriori 180 de lei. Din acest an însă preţurile cresc cu 10 lei, prin urmare un student va plăti 190 de lei. În restul căminelor camerele sunt de trei şi chiar şase locuri, dar şi preţul este mai mic cu 50 de lei.

Subvenţii sau gratuitate pentru studenţii cu venituri modeste

Pentru studenţii cu venituri mici se vor acorda subvenţii, iar în cazurile speciale se poate oferi chiar gratuitate. Organizaţiile studenţeşti au reuşit chiar să includă noi prevederi în Carta Universitară, astfel încât să poată beneficia de sprijin un număr tot mai mare de cursanţi. „Pentru studenţii care provin din familii cu venituri modeste s-a schimbat regulamentul. Până acum aveau reducere sau chiar gratuitate studenţii orfani de ambii părinţi. Din toamnă, se vor acorda subvenţii sau gratuităţi şi celor care au un singur părinte. În cazul celor cu probleme materiale se acordă şi bursă socială. Bursa socială este de 180 de lei, iar subvenţia la cămin variază în funcţie de forma de învăţământ pe care o urmează cursantul, buget sau taxă, şi este de 50% până la 100%. Anul trecut au fost patru studenţi care au avut gratuitate în cămin ca să nu abandoneze studiile”, a precizat Alin Stoica, preşedintele C.O.S.

***

Din toamnă se va deschide şi cantina de la Agronomie, dezafectată de trei ani. Localul era intens frecventat de studenţi pentru preţurile mici ale meniurile. Reprezentanţii Universităţii din Craiova spun că nici de această dată tarifele nu vor creşte. „Universitatea va face şi acolo investiţii care să ofere condiţii astfel încât studentul să aibă unde să ia masa. Se va merge pe aceleaşi preţuri. Cu 10 lei se poate mânca bine şi în preţul acesta intră şi un suc sau chiar o bere”, a precizat Marian Selişteanu, şef Serviciu Cămin şi Cantină. În prezent, cantină mai există şi la Căminul nr. 14 din Craiova, inaugurat anul trecut.