USL Dolj şi-a împărţit colegiile parlamentare: nouă merg la PSD şi şase la PNL

0
280

Întâlnirea de la Murighiol, de săptămâna trecută, a useliştilor, a fost una destul de meticuloasă, rezolvând cea mai mare parte a lucrurilor, pentru a încheia eventualele discuţii care ar fi putut apărea la nivel de organizaţii judeţene. Aşa se face că s-au împărţit locurile care îi revin fiecărei alianţe care constituie USL, rămânând ca PNL să decidă câte colegii le acordă peciştilor, conform protocolului ACD, iar cei de la PSD uneperiştilor, în urma formării ACS. Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a divulgat şi care a fost principalul criteriu de împărţire a colegiilor parlamentare.  

În Delta Dunării, pe lângă faptul că s-a luat hotărârea că Alianţa de Centru Stânga (PSD + UNPR) va nominaliza candidaţi în 246 de colegii din ţară, iar Alianţa de Centru Dreapta în 206, s-a mai decis şi cum vor fi împărţite locurile la nivelul judeţelor. S-a luat în calcul scorul obţinut de partidele care formează Uniunea în alegerile din 2008. Aşa se face că PSD Dolj şi-a adjudecat din start şapte locuri, iar PNL trei. Numai că au fost distribuite şi colegiile parlamentare în care USL nu are un câştigător. În urma acestei proceduri, social democraţii doljeni au mai căpătat două locuri, iar liberalii trei.  Din 15 colegii parlamentare, câte sunt în judeţul Dolj, PSD are 9, iar PNL 6. “A existat o negociere pe colegiile care vor fi puse în operă peste foarte puţin timp, mai precis în data de 9 decembrie, când ne vom prezenta din nou la vot. Au fost prezenţi colegii noştri din UNPR şi din PC. Discuţiile nu au fost foarte simple, dar nici nu putem spune că au dat lumea peste cap. A existat o echipă de negociatori din partea fiecărui partid şi am plecat de acolo dându-ne mâna şi spunând că s-a realizat un pas important, în care USL a făcut dovada acestei maturităţi şi a acestei abordări speciale a tuturor problemelor cu care se confruntă. S-a discutat cum se împart colegiile între PSD, PNL, UNPR, PC. S-a pornit de la următoarea idee: de exemplu, în judeţul Dolj sunt 15 colegii, cinci de Senat şi 10 de Camera Deputaţilor, şi s-a avut în vedere scorul obţinut în anul 2008. Acest scor spune că au fost şapte colegii câştigate de PSD şi trei câştigate de PNL. În total, 10 din 15. Practic, ce a mai fost de împărţit a fost diferenţa de cinci colegii. Aceste cinci colegii au fost împărţite între PSD şi PNL, în sensul că PSD a luat două colegii, iar PNL trei colegii, şi în felul acesta, per total, PSD are nouă colegii şi şase PNL. Deocamdată nu ştiu care dintre cele cinci este al PSD şi care al PNL, dar oricum ţine de strategie politică şi n-o să le anunţ ca să dăm altora posibilitatea să se poziţioneze mai bine sau nu”, a declarat Ion Prioteasa.

„La mijlocul lunii viitoare vor fi prezentaţi toţi cei care candidează pe fiecare colegiu”

La mijlocul lunii viitoare vor fi anunţaţi în mod cert totţi candidaţii la alegerile din 9 decembrie a.c.. “În zilele următoare vom avea foruri ale partidelor, birouri permanente, în care vom aborda problemele legate de cine vor fi cei care urmează să reprezinte judeţul Dolj şi implicit PSD. Probabil că, la mijlocul lunii viitoare, va exista la Bucureşti şi o întâlnire cu toţi aleşii din fiecare judeţ şi vor fi prezentaţi toţi cei care candidează pe fiecare colegiu din fiecare judeţ. La această întâlnire s-a discutat despre colegii, şi nu despre persoane. Deci n-am discutat cine candidează şi pe ce colegiu”, a conchis Ion Prioteasa.

Senatorii şi deputaţii în funcţie au prioritate

Chiar dacă nu s-au stabilit candidaţii, este cunoscut faptul că şi în PSD şi în PNL senatorii şi deputaţii în funcţie (Petre Petrescu, Valeriu Zgonea, Ion Călin, Claudiu Manda, Mircea Geoană – PSD, Mihai Voicu, Mario Ovidiu Oprea, Ionuţ Stroe – PNL) au prioritate, necunoscute fiind doar numele celor care vor veni pe cele cinci colegii care în prezent aparţin PDL (Radu Berceanu, Tudor Udriştoiu, Mihai Surpăţeanu, Constantin Dascălu şi Gelu Vişan) şi al celui care va candida pe zona lăsată liberă de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Încă nu se ştie dacă Florentin Băloşin Gust va reprezenta PSD-ul în aceste alegeri. O altă necunoscută în Dolj este legată de colegiile care le va revenii celor de la PC şi UNPR. Dacă PC-ul are şanse, destul de slabe este adevărat, să prindă un loc pe lista ACD, la UNPR situaţia este mai complicată. Înţelegerea cu PSD-ul este ca uneperiştii parlamentari să candideze din nou în aceleaşi colegii. Ori în Dolj nu este cazul.