Shakespeare şi muzică, de Ziua Naţională a Angliei

0
496

„Dacă e-adevărat că muzica / E hrana dragostei, cântare daţi-mi, / Să-mi satur dorul ăsta fără saţiu” – spunea Shakespeare, prin cuvintele Ducelui Orsino, în A douăsprezecea noapte”. Cu dragoste pentru muzică, Filarmonica „Oltenia” şi organizatorii celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional „Shakespeare”, desfăşurat la Craiova în perioada 14-23 aprilie, vă invită la concert. Evenimentul va avea loc vineri, 22 aprilie, de la ora 19.00, în cadrul Stagiunii „Europa” – proiect ambiţios ce valorifică muzica simfonică europeană, derulat între 23 octombrie 2015 şi 20 mai 2016. Concertul este dedicat Zilei Naţionale a Angliei, celebrată pe 23 aprilie, când se sărbătoreşte St. George’s Day. Tot pe 23 aprilie este Shakespeare’s Day, în 2016 împlinindu-se 400 de ani de la moartea marelui dramaturg.

Christopher Petrie

Marea Britanie este reprezentată pe scena de concert a Filarmonicii „Oltenia” de dirijorul Christopher Petrie şi violonista Tanya Sweiry, care, în compania Orchestrei Simfonice craiovene, oferă publicului un program cu compoziţii ale unor muzicieni englezi. Două lucrări sunt prezentate în primă audiţie: Five Variants of „Dives and Lazarus” (Cinci versiuni pe tema parabolei „Bogatul nemilostiv şi sărmanul Lazăr”) pentru harpă şi orchestră de coarde de Ralph Vaughan Williams şi „Henri V” – Două piese pentru orchestră de coarde de William Walton. Vor mai fi audiate „Variaţiuni simfonice” de Robert Matthew-Walker,  „The Lark Ascending” („Ciocârlia în zbor”) pentru vioară şi orchestră de Ralph Vaughan Williams (care se regăseşte pe coloana sonoră a filmului australian „The Year My Voice Broke”) şi misterioasele Variaţiuni „Enigma”, op. 3 de Edward Elgar.

Tanya Sweiry

Dirijorul Christopher Petrie este un muzician inovator, care desfăşoară o importantă carieră artistică în dubla ipostază de compozitor şi dirijor. Concertele şi compoziţiile sale au fost descrise ca „… memorabile, debordând de vitalitate, de o autenticitate primordială” (Max Reinhardt, BBC Radio 3). Christopher Petrie a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri instrumentale europene, precum BBC National Orchestra of Wales, Tonkünstler Orchestra (Austria), Philharmonisches Kammerorchester Berlin. Proiectele sale curente vizează promovarea creaţiei muzicale româneşti în Marea Britanie şi crearea unor compoziţii solicitate de diferite ansambluri. În 2013 a fondat Philharmonic Chamber Orchestra, ansamblu ce reuneşte tineri muzicieni de top din capitala Regatului Unit.

Violonista Tanya Sweiry a studiat la prestigioasa Academie Regală de Muzică din Londra, perioadă în care a avut privilegiul de a realiza înregistrări din creaţia compozitorilor Bach şi Enescu, cântând pe vioara Stradivarius Viotti Ex-Bruce 1709. În 2014 Tanya a fost selectată pentru a fi concertmaestru şi solist al Festival Orchestra Academia Lucerna. De asemenea, este solistă a Orchestrei de Cameră din Londra, din 2013, când ansamblul a fost inaugurat.