Europarlamentarul Victor Boştinaru: „Condamnăm cu fermitate Rusia pentru că poartă un război hibrid nedeclarat împotriva Ucrainei”

0
273

Parlamentul European reunit la Strasbourg a adoptat o serie de rezoluţii menite să răspundă conflictelor de pe glob printr-o implicare mai profundă a instituţiilor europene în soluţionarea lor şi în reducerea impactului crizelor umanitare. Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele pentru politică externă al Grupului S&D şi semnatarul rezoluţiilor adoptate de Parlamentul European, a subliniat faptul că utilizarea violenţei este inacceptabilă, iar Uniunii Europene îi revine datoria de a acţiona.

În rezoluţia privind situaţia din Irak şi Siria şi ofensiva grupării Statul Islamic, Parlamentul European îşi exprimă preocuparea faţă de deteriorarea securităţii şi a situaţiei umanitare ca urmare a ocupării unor părţi din teritoriile acestor ţări de către Statul Islamic (SI). Astfel, eurodeputaţii condamnă cu fermitate asasinatele aleatorii şi încălcarea drepturilor omului comise de către combatanţii SI şi de alte organizaţii teroriste împotriva minorităţilor religioase, etnice şi a celor mai vulnerabile categorii.

Israel şi Palestina după războiul din Gaza şi rolul Uniunii Europene

Rezoluţia Parlamentului European privind Israel şi Palestina, adoptată joi, salută acordul de încetare a focului, mediat de Egipt, şi îndeamnă Uniunea Europeană să participe efectiv la efortul umanitar urgent. Totodată, eurodeputaţii îndeamnă din nou Uniunea Europeană şi statele membre să joace un rol politic mai activ, inclusiv în cadrul Cvartetului, în încercarea de a încheia o pace dreaptă şi durabilă între israelieni şi palestinieni. „Rezoluţia adoptată este una echilibrată, fiind rezultatul eforturilor comune ale grupurilor politice. Este dovada faptului că Parlamentul European luptă pentru pace în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care Europa a lipsit în ultimele luni din această zonă. Uniunea Europeană nu mai trebuie să fie în mod exclusiv un donator, ci trebuie să fie implicată în proiectul de negociere. De aceea sunt încântat că noul Înalt Reprezentant al Uniunii oferă o atenţie deosebită Orientului Mijlociu”, a declarat Victor Boştinaru în intervenţia sa în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

Situaţia din Ucraina şi stadiul actual al relaţiilor UE-Rusia

Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Ucraina salută semnarea acordului de încetare a focului de la Minsk şi face un apel către toate părţile să depună toate eforturile pentru aplicarea sa în întregime. Acest proces presupune fără echivoc: controlul permanent şi eficient al frontierei Ucrainei verificat de către OSCE, retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruseşti, a grupărilor armate ilegale, a echipamentului militar şi a mercenarilor de pe teritoriul recunoscut pe plan internaţional al Ucrainei, precum şi eliberarea ostaticilor. Eurodeputaţii condamnă cu fermitate Federaţia Rusă pentru că poartă un război hibrid nedeclarat împotriva Ucrainei, folosind forţele regulate ruse şi sprijinind grupurile armate ilegal.