„Casual Band”: „Muzica bine cântată este cea mai bună carte de vizită”

0
1403

Cover-uri ale unor piese celebre, pe primul CD al formației

Melomanii i-au ascultat pe scena Filarmonicii „Oltenia”, în a cărei orchestră simfonică majoritatea sunt membri, cei mai tineri i-au regăsit deseori în cluburile craiovene, cântând live de obicei piese „oldies but goldies”, alții i-au întâlnit la diverse evenimente, cu interpretări caffe-concert & soft jazz. Cu toții sunt tineri și cu adevărat pasionați de ceea ce fac: muzică bună. Este vorba despre membrii formației „Casual Band”, care, la sfârșitul săptămânii trecute, au lansat primul lor CD: „All time Hits”. Unul destinat nu comercializării, ci bucurării prietenilor și fanilor, acest prim volum cuprinzând șapte cover-uri după piese celebre, de la Aretha Franklin la Jerry Lee Lewis. Cel de-al doilea album audio va apărea în luna decembrie, spune Bogdan Uță, membru fondator al „Casual Band”, odată cu concertul „Evergreen Jazz Project”, și va conține piese din repertoriul propriu al formației.

„Casual Band” a luat ființă în vara anului trecut, „din dorința de a cânta live” – explică, simplu, Bogdan Uță, instrumentist în orchestra Filarmonicii „Oltenia” și cunoscut ca promotor al muzicii jazz sau pop în cluburile craiovene. Trupa îi mai are în componență pe Irina Pelin (voce) – absolventă a Liceului de Artă din Chișinău și Facultății de Comunicare a Universității din Craiova, Traian Barbu (bas) – student la Școala Populară de Arte din Craiova, Ionuț Drăniceanu (chitară) și Florin Davițoiu (tobe) – ambii membri ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”.

Pasiunea comună a membrilor trupei: muzica funk

„Pasiunea noastră comună – și stilul pe care ne vom axa în continuare – este muzica funk”, mai spune Bogdan Uță. Dovadă și piesele alese și interpretate pe primul CD, de curând înregistrat, care cuprinde melodii diverse – de la latino jazz până la rock’n’roll. Funk este, după cum se știe, un gen de muzică american, ale cărui origini provin din mijlocul spre sfârșitul anilor ’60, când muzicienii negri au combinat soul, jazz și r&b într-o nouă muzică ritmică, dansabilă. Muzica funk aduce, așadar, un ritm alert, bazându-se pe îmbinarea chitarei electrice, chitarei bas, clapelor și tobelor. Trupele funk au, de asemenea, și un saxofon, o trompetă, iar în unele cazuri un trombon. Imposibil ca cineva să nu își amintească de un interpret de funk precum James Brown!

Ce vor să asculte craiovenii? Tot mai multă muzică live de calitate!

Au numeroase repere și modele în muzica internațională, însă și din muzica românească membrii formației „Casual Band” pot exemplifica voci care le plac. „În România a existat și există în continuare potențial. Sunt artiști consacrați foarte valoroși. Loredana, Horia Brenciu, Ștefan Bănică jr. rămân voci foarte bune. Un timbru special are și Bodo, de la Proconsul. Păcat că nu există mai multă diversitate”, este de părere Bogdan Uță. Cât privește genul pe care îl promovează, acesta recunoaște că nu este unul foarte popular, însă în ultima vreme a început să fie tot mai solicitat la evenimente. „Din experiență vă spun că, în general, craiovenii își doresc din ce în ce mai multă muzică live. Și din ce în ce mai multă muzică de calitate”, a mai declarat muzicianul cu prilejul evenimentului de lansare a CD-ului „All time Hits” (vol. I).

Albumul conține șapte cover-uri după piese celebre. „Am încercat să înregistrăm muzică diversă – caffe-concert, jazz, muzica anilor ’80 și latino”, a explicat Bogdan Uță, referindu-se la melodii precum „Mercy, mercy, mercy” (Joe Zawinul), „Respect” (Aretha Franklin), „Lily was here” (Candy Dulfer), „The Chicken” (Jaco Pastorius), „Twist again” (Chubby Checker), „Ole, ola” (Azucar Moreno) și „Great balls of fire” (Jerry Lee Lewis).

Următorul CD va fi lansat la Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”

Nu va mai trece mult timp până când și cel de-al doilea volum al albumului va fi înregistrat, au anunțat membrii formației. Se va întâmpla pe 7 decembrie a.c., când „Casual Band” va susține concertul „Evergreen Jazz Project”, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, în cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”. Acesta va cuprinde compoziții proprii și, speră muzicienii, va aduce mai multe oportunități trupei. „Muzica bine cântată este cea mai bună carte de vizită”, mai spune cu convingere Bogdan Uță, invitându-i pe craioveni să  asculte „Casual Band” cu prilejul concertelor live din cluburi sau de pe scenele festivalurilor. De asemenea, iubitorii genurilor abordate de trupă pot accesa www.casualband.ro, de unde, în curând, vor putea descărca gratuit toate piesele de pe CD-ul recent lansat, „All time Hits”.