Moment festiv… / Liceul „Voltaire”, trei ani de existenţă

0
971

Liceul „Voltaire”, instituţie care se doreşte un factor activ de înnoire a învăţământului doljean, sărbătoreşte trei ani de la înfiinţare. Elevii, părinţii şi profesorii de la această unitate de învăţământ au legat un colectiv unit care  a demonstrat de-a lungul acestor ani, că dacă vrei, poţi. Pe parcursul a două zile, ieri şi azi, cu ocazia Zilelor Liceului „Voltaire”, elevii, susţinuţi de părinţi şi cadrele didactice, participă la diferite activităţi omagiale şi cultural-artistice.

Casa Studenţilor din Craiova a găzduit ieri, programul artistic al elevilor de la Liceul Voltaire, dedicat celor trei ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ. Elevii şi profesorii au marcat acest eveniment prin manifestări diverse care s-au derulat sub egida multiculturalismului: ateliere creative, expoziţii, dezbateri, concursuri sportive şi de cultură generală. Spectacolul festiv intitulat « Lycée Voltaire-berceau du dialogue et des cultures francophones », a fost un adevărat regal de muzică, poezie, dans contemporan….”Amintirile încep să vorbească. Liceul Voltaire are deja o istorie…recentă, într-adevăr, dar are o istorie în care s-au împletit evenimente, care ne-au înălţat, ne-au făcut să ne dorim să fim mai buni, Am pornit cu speranţă şi încredere pe acest drum, certitudinea că luăm calea potrivită, pentru un învăţământ modern, inovativ, clădit pe dăruire. „Voltaire”, de două ori liceul anului ; „Voltaire”, pe podiumul olimpiadelor naţionale; „Voltaire” a sărbătorit muzica franceză şi francofonia la Baia Mare în cadrul festivalului internaţional; „Voltaire”, la festivalului teatrului din Galaţi; „Voltaire”, celebrând solidaritatea prin intermediul programelor Erasmus, prin toate aceste activităţi noi descoperim lumea. Prezenţa dumneavoastră aici, reprezintă cunoaşterea unei munci, făcută cu dăruire şi responsabilitate, o mare investiţie colectivă realizată cu răbdare şi putere de a lua-o iarăşi de la capăt. Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul constant al părinţilor, fără implicare comunităţiiocale, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Primăria Craiova, Consiliul Local, Prefectura Dolj..”, a explicat prof.dr Dorina Loredana Popi, directorul Liceului Voltaire.

Regal de muzică şi dans

Evenimentul a reunit selecţii muzicale, dramatice şi coregrafice susţinute de elevii liceului. În spiritul valorificării diversităţii culturale şi lingvistice, momentele artistice s-au raportat la sloganul Cent ans d’amitié franco-roumaine. După cuvântul de deschidere, au fost prezentate proiectele europene derulate în şcoală : Marseille ; Toulouse ; TERAPI – Grenpble territoire apprenant, ACTECIM. A urmat un moment plin de graţie, «Alors on valse ! », în interpretarea elevilor Andrei Roşiţoiu şi Ioana Pricină, profesorii coordonatori fiind Ruxandra Simion şi Ion Petre.  Eleva Andreea Istrate, din clasa a XII-a D, a interpretat melodia « Cât de frumoasă eşti !», limba română împletindu-se armonios cu limba franceză şi cu alte limbi, oferind astfel spectatorilor o reprezentaţie de multilingvism şi multiculturalitate. Momentul de « Dans contemporan »  a fost realizat de eleva Adela Grecu, din clasa a XII-a C, iar rap dance-ul «Allez Voltaire », de către tânărul Bogdan Bârzăneanu, clasa a X-a B. Şi dansul continuă… « Street dance » – trupa de dans Elite, coregrafia Clara Bondrescu, clasa XII-a.  Pe scenă au urmat şi mici actori francofoni : Celia Crăciun şi Daniela Traşcă cu sketch-ul «Tire ta langue », profesori coordonatori Raluca Popa şi Daniela Ionescu.    

Un moment românesc….Ansamblul folcloric « Oltenaşii »

Un alt moment de sketch a fost cel interpretat de elevii clasei a IX-a C : Anne Marie Carmen, Lisa Lecarpentier, Cîrstina Georgiana, intitulat « Faites le queue comme tout le monde », profesori coordonatori fiind : Raluca Popa şi Daniela Ionescu. Urmat de dans street ethic, Trupa «V girls », o interpretare interesantă, intitulată « Centenarul ».Profesorul Ion Petre a coordonat două momente inedite : Vals Musette accordeon şi Ansamblul folcloric « Oltenaşii ». Momentul artistic, « A la gloire de Voltaire », a fost un moment bine primit de public, trupa de majorete «Vox » fiind deja foarte cunoscută la nivelul liceului. Manifestarea de ieri s-a încheiat pe acorduri melodioase, La chorale du Lycee Voltaire, coordonată de prof. Ruxandra Simion a interpretat în aplauzele spectatorilor «On ecrit sur le murs ».

Jacques Uberti, ataşat pentru cooperare lingvistică, prezent la Craiova

Printre invitaţii la acest eveniment s-au numărat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Craiova, ai Consiliului Local, ai ISJ Dolj, ai Universităţii din Craiova, dar şi ai altor instituţii şcolare din judeţ.  « Un călduros la mulţi ani vă spune eu. Sunt convinsă că vor urma mulţi ani, foarte mulţi ani, cu multe împliniri. Aici eu am găsit multă dăruire, atât din partea cadrelor didactice, cât şi al părinţilor. Este primul liceu în care au constat că părinţii sunt atât de apropiaţi de elevi, adică, de copiii lor, dar şi de profesori. Eu colaborezc cel mai mult cu Liceul Voltaire pentru că de ani de zile, lucrăm împreună în proiectele internaţionale şi suntem deja apreciaţi de colegii din Europa. Să aveţi şi de acum înainte multă putere de munc, să aveţi multe bucurii şi mai akles multe satisfacţii… », a subliniat prof. Ani Drăghici, inspector şcolar, responsabil cu proiectele educaţionale. Din partea Ambasadei Franţei la Bucurelşti, a fost prezent Jacques Uberti, ataşat pentru cooperare lingvistică, care a precizat că este pentru prima oară în Craiova şi că este o mare bucurie să participe la aceast moment aniversar.

 

 

Astăzi, ora 11:00, la Liceul Voltaire din Craiova, se va organiza o competiţie între cele 14 clase ale liceului, care va presupune etalarea şi degustarea preparatelor culinare specifice câte unei ţări, din diversele regiuni ale lumii. Preşedintele juriului care va desemna standul cel mai original şi cu preparatele cele mai delicioase va fi Master Chef Virgil, renumit pe plan naţional şi internaţional.