Bugetele localităţilor vor avea limite minime obligatorii, prevede un amendament aprobat la bugetul pe 2015

0
300

Camera Deputaţilor şi Senatul au început, ieri, în şedinţă comună, dezbaterile asupra proiectul bugetului de stat pe anul 2015, în prezenţa premierului Victor Ponta. După două ore şi jumătate, toate cele 56 de articole ale proiectului au fost adoptate, fiind respinse amendamentele opoziţiei, care nu fuseseră acceptate nici de comisiile parlamentare de specialitate. Încă de la început, parlamentarii PSD au anunţat că vor vota proiectul de buget, pe motiv că este unul „sănătos”, aleşii PNL au spus că nu-l susţin, deoarece este un buget “nerealist, mincinos”, iar UDMR că va decide după dezbateri. Deputaţii aparţinând minorităţilor vor vota acest proiect de buget, a anunţat deputatul Adrian Merka.

Unul dintre amendamentele adoptate ieri de senatori şi deputaţi stabileşte limite minime obligatorii de venituri pentru localităţi, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, spunând că nici un primar nu va mai fi obligat astfel să meargă la consiliul judeţean să-şi asigure veniturile. Potrivit amendamentului, se vor stabili limite de venituri proprii pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale astfel: 1.500.000 lei pentru comune, 6.000.000 lei pentru oraşe, 25.000.000 lei pentru municipii, 50.000.000 pentru municipii reşedinţe de judeţ şi 80.000.000 lei pentru judeţe. „Este o problemă aproape veşnică, referitoare la subfinanţarea autorităţilor locale, în special pentru comune. În fiecare an, în trimestrul 4 comunele descopereau că nu au suficienţi bani pentu salarii, pentru cei cu handicap. Prin acest amendament sunt nişte minime obligatorii de venituri pentru unităţile administrativ teritoriale (…). Dacă veniturile proprii ale unei comune sunt, de exemplu, un milion, atunci prin efectul acestei legi ea primeşte, prin echilibrare, 500.000 lei, după ce se face acestă operaţiune, din sumele care au rămas după această completare a veniturilor localităţilor, se mai repartizează 15% din suma rămasă în funcţie de populaţie, 15% în funcţie de suprafaţă, iar 15% împărţite în mod egal pentru localităţile care au avut 90% grad de colectare şi pentru cele are au făcut proiecte europene”, a explicat Dragnea. Ministrul a precizat că sunt peste 1.800 de comune care au buget sub 1,5 milion de lei, iar prin această modificare câştigă comunele.

Cum spuneam, dezbaterile de ieri au avut loc în prezenţa premierului Victor Ponta, care a explicat că bugetul pe anul 2015 este unul realist, de creştere şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România. „După cum puteţi constata din textul propus, nu există nici o creştere de taxe şi impozite în 2015. Mai mult decât atât, şi mulţumesc Camerei Deputaţilor, care a votat astăzi, taxa pe construcţii speciale scade de la 1,5% la 1%. (…) Cu siguranţă, chiar şi cei mai sceptici sau mai necredincioşi cred că pot să vadă şi în proiectul de buget pe anul 2015 şi strategia fiscal-bugetară — cota unică de 16% stă, evident, la baza construcţiei bugetului”, a spus şeful Executivului. Potrivit acestuia, măsurile de creştere economică şi de creare de locuri de muncă deja adoptate sunt prevăzute în bugetul de stat şi influenţa lor este acoperită, aceasta însemnând în mod direct reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale. „La fel şi scutirea de impozit a profitului reinvestit, o măsură propusă de foarte mult timp în dezbaterea publică de forţe politice de dreapta sau de centru, care se aplică din semestrul doi, rămâne în vigoare. Încă un moment al adevărului este cel legat de tăierea investiţilor, este o „mantră” pe care am auzit-o foarte des, o mai auzim şi zilele acestea. În baza textului pe care îl aveţi în faţă este destul de simplu de văzut că, de la 35 de miliarde de lei alocaţi în 2014, alocarea pentru 2015 este de 44 de miliarde de lei. (…)”, a adăugat premierul. Victor Ponta a anunţat o măsură specială prevăzută în buget — reducerea TVA pentru pachetele de turism all-inclusive, care va permite intrarea industriei de turism româneşti în competiţie cu ţările vecine. De asemenea, sunt prevăzute pentru anul 2015 sumele necesare pentru continuarea proiectelor de dezvoltare locală.