Grevă generală la Centrul de Transfuzie Sanguină din Craiova

0
569

Situaţie tensionată la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Craiova, acolo unde, ieri, a fost declanşată greva generală pe perioadă nedeterminată. Angajaţii sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor pe care le-au avut cu conducerea centrului pentru încheierea contractului colectiv de muncă. În aceste condiţii, activitatea în cadrul CRTS Craiova s-a redus ieri considerabil, având în vedere că nouă din cei 15 salariaţi, membri ai Sindicatului Unimedical, au fost în grevă.  

Conflictul de muncă a escaladat din 2010 şi până în prezent, ca urmare a faptului că salariile de încadrare ale personalului de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova au fost reduse. Nu o dată, ci de două ori. A fost o tăiere salarială de 25% aplicată de guvernul Boc pentru toţi bugetarii, la care s-a adăugat şi reducerea aplicată la Centrul de Transfuzii, argumentată prin lipsa de resurse financiare. Dacă asupra reducerilor salariale ale guvernului Boc s-a revenit, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul diminuărilor interne din cadrul CRTS. Greva generală este ultima formă de protest după ce, în urmă cu două săptămâni, o parte din angajaţi a fost în grevă de avertisment.

„Din 2010 am tot solicitat încheierea contractului colectiv de muncă pentru că ştiam că numai prin negocieri putem reuşi. Am cerut Ministerului Sănătăţii să trimită corpul de control la Centrul de Transfuzie Sanguină, iar acesta a venit în perioada 11-14 noiembrie 2014, lăsând ca măsură încheierea contractului colectiv de muncă. Din luna ianuarie am avut câteva întâlniri pentru a negocia, însă nu am ajuns la un acord. Noi ne dorim să finalizăm negocierea contractului de muncă cu punerea în drepturi a salariaţilor, conform legii. Ştim că distribuirea sângelui este vitală şi tocmai din acest motiv doar nouă angajaţi sunt în grevă”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte al sindicatului Unimedical.

Angajaţii, nemulţumiţi de salarii

După ce cinci ani au primit salarii diminuate, angajaţii Centrului de Transfuzii declară că nu mai sunt dispuşi să accepte această situaţie. După 21 de ani de activitate, Nicoleta Şelaru, asistent medical la CRTS Craiova, spune că are un salariu de încadrare de 1.468 de lei, în condiţiile în care la 1 ianuarie 2010 acesta ajungea la 1.980 de lei. „Consider că după 21 de ani în care am lucrat în acest domeniu nu este normal să primesc un salariu de încadrare de doar 1.468 de lei. Conflictul de muncă s-a declanşat la negocierea contractului colectiv de muncă întrucât nu s-a acceptat acordarea salariului conform legislaţiei actuale”, a precizat Nicoleta Şelaru, asistent medical în cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova.

Lipsa resurselor financiare, argumentul conducerii CRTS

Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova, dr. Sevastiana Bran, admite că salariile angajaţilor sunt mici, însă, pe de altă parte, susţine că CRTS nu deţine, în acest moment, resurse financiare pentru creşteri salariale. „Este adevărat că salariile sunt mici, însă la momentul actual nu pot să le cresc pentru că nu am bani. Eu sunt ordonator terţiar de credit, în timp ce Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină este ordonator secundar, iar Ministerul Sănătăţii este ordonator principal. Soluţia trebuie să vină din partea factorilor de decizie. Am trimis adrese şi într-o parte şi în cealaltă şi aşteptăm. Între timp, normal şi logic, sunt asigurate urgenţele”, a explicat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Craiova.