Poliţistul de la Poiana Mare, la judecată pentru trafic de influenţă: “200 de euro nu e o sumă nici prea mare (…), dar nici de aruncat”

0
281

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Dănuţ Duţă, agent de poliţie judiciară la Secţia de Poliţie Rurală nr. 10 Poiana Mare, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au menţinut, joi, măsura arestării preventive a poliţistului şi au stabilit primul termen de judecată al procesului pentru 11 iunie a.c.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 8 martie a.c., Daniel S., din comuna Ghidici, a sesizat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA faptul că, în luna ianuarie 2012, agentul de poliţie Dănuţ Duţă i-a cerut bani pentru a interveni pe lângă un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat ca să-i obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era cercetat pentru lovire şi alte violenţe şi ameninţare. În declaraţiile date ulterior la Parchet, denunţătorul a declarat că a auzit prin comuna sa, de la mai multe cunoştinţe, că Duţă poate să-l “rezolve” contracost şi din această cauză l-a abordat şi el.

A fost înregistrat un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a obţinut autorizaţie de interceptare a convorbirilor poliţistului, iar denunţătorul l-a contactat stabilind să se întâlnească şi să discute, miercuri, 9 mai a.c. S-au întâlnit prin comuna Ciupercenii Noi şi au stat de vorbă în maşina denunţătorului. Cel din urmă i-a spus că nu ştie ce se mai întâmplă cu dosarul său, în condiţiile în care el se împăcase cu persoanele pe care le agresase. Poliţistul i-a spus că de dosar s-a ocupat un coleg de-al său şi deja a fost trimis la Parchet pentru a se dispune soluţia. În plus, acesta a susţinut că a discutat deja cu procurorul şi că lucrurile se vor rezolva într-un mod favorabil, cu neînceperea urmăririi penale sau cu o amendă administrativă, însă pentru asta i-a cerut lui Daniel S. 200 de euro, după cum se arată şi în transcrierea discuţiei dintre cei doi, aflată la dosarul cauzei: Dănuţ Duţă: “…de ei depinde. Şi eu de asta zic că un 200 de euro nu e o sumă nici prea mare, dar nici, ştii, de aruncat aşa. Şi i l-am pus în plic, şi ia vere colea şi rezolvă-l şi pe ăsta, aşa cum e mai bine. Acum el ce mai îmi zise? Bă, zice, să nu mă forţezi să dau repede soluţie, faţă de cum a venit dosarul pentru că doamna prim …”.

Două zile mai târziu, pe 11 mai a.c., dimineaţa, denunţătorul, cu bancnotele marcate criminalistic la el, s-a întâlnit cu poliţistul, pe strada “Tudor Vladimirescu”, din Calafat. Cei doi au discutat, denunţătorul i-a înmânat poliţistului 200 de euro, primind, din nou, asigurări că se va rezolva totul. Imediat ce s-au despărţit cei doi, echipa operativă l-a reţinut pe poliţist, care a fost adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Aici, în timpul audierii, bărbatul a recunoscut şi a regretat săvârşirea infracţiunii.

Agentul Dănuţ Duţă a fost reţinut pe 11 mai, Tribunalul Dolj a respins ulterior propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, însă procurorii au făcut recurs, care s-a judecat pe 14 mai, la Curtea de Apel Craiova. Magistraţii de aici au admis recursul procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a poliţistului, care a ajuns după gratii. La sfârşitul săptămânii trecute procurorii au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a lui Dănuţ Duţă pentru trafic de influenţă, fiind menţinută faţă de el arestarea preventivă. Primul termen al procesului care se judecă la Tribunalul Dolj este pe 11 iunie a.c.