„De la cenzura impusă la autocenzură” – tema ediției 2014 a Colocviilor „Scrisul Românesc”

0
361

Editura și revista „Scrisul Românesc” vor organiza la Craiova, la sfârșitul acestei luni, o nouă ediție a sesiunii de comunicări științifice. Tema pusă în discuție: „De la cenzura impusă la autocenzură”. La eveniment vor participa academicieni, profesori universitari și din învățământul preuniversitar, critici și istorici literari, scriitori, directori și redactori de reviste culturale.

Colocviile „Scrisul Românesc” se vor desfășura joi, 30 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă. Invitați speciali vor fi acad. Augustin Buzura, Dumitru Radu Popescu, Gheorghe Păun, prof. univ. Adrian Cioroianu, Cornel Ungureanu și actrița Genoveva Preda.

Cu același prilej vor fi lansate volumul „Limba română și mass-media” și numărul special 11/2014 al revistei „Scrisul Românesc” și se va deschide expoziția de carte și reviste „Scrisul Românesc 2006-2014”. De asemenea, actrița Genoveva Preda va susține recitalul „Cioran – despre carte, iubire, muzică și Dumnezeu”.

Ziua de vineri, 31 octombrie, este dedicată lansărilor de carte. În cadrul evenimentului, care va avea loc cu începere de la ora 11.00, vor fi prezentate volumele „Poezii”, de I.L. Caragiale – ediție și prefață de Florea Firan; „Zilele și nopțile săptămânii. O introducere în operele lui D.R. Popescu” de Cornel Ungureanu; „Macii, ploaia și singurătatea Irinei Mavrodin” de Genoveva Preda; „Foc nocturn / Nocturnal fire. Poeme alese” (ediție bilingvă) de Edward Hirsch; „Fețele adevărului. Dimensiunea morală a romanelor lui Augustin Buzura” de Viorica Gligor; „Țara lui Urmuz” de Constantin Zărnescu; „Craiova, orașul întâlnirilor” – antologie de Florea Firan. Lansările vor fi urmate de un recital susținut de actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Tot vineri va fi organizată Gala Premiilor „Scrisul Românesc” pe anul 2013 și vor fi decernate premiile de debut în volum pe anul 2014.