Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi: „SRI este principalul nostru partener”

0
569

Într-un interviu în exclusivitate pentru ziare.com, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, a explicat cum au decurs cercetarile contractelor cu licenţe Microsoft şi a dat detalii despre investigarea contractelor cu EADS. Procurorul-şef DNA a vorbit despre valul de denunţuri care ajung la procurorii anticorupţie, dar şi despre limitele anticorupţiei. A explicat cum s-a format echipa de la DNA şi cum colaborează cu Serviciul Român de Informaţii, apreciind această relaţie ca fiind una foarte bună.

În 2013, susţine procurorul-şef al DNA în interviul acordat pentru Ziare.com, s-a format o nouă echipă managerială performantă. „Mult timp au fost procurori care nu doreau să lucreze la DNA, acum sunt foarte mulţi care doresc acest lucru. Creşterea încrederii populaţiei în ceea ce facem a crescut. Cel mai important capital al DNA sunt oamenii care lucrează în această instituţie…”, susţine procurorul-şef al DNA. Ceea ce s-a întâmplat în ultimile zile este un semn foarte bun pentru DNA. Kovesi spune că în acest an Direcţia a cerut încuviinţarea arestării pentru 5 deputaţi şi un senator şi încuviinţarea urmăririi penale pentru 10 foşti miniştri şi un ministru în funcţie. Niciunul dintre avize pentru arestare nu a fost aprobat. „Faptul că acum s-au dat avize este un semnal pozitiv. Avem în lucru dosare mari, complexe, care vizează persoane cu funcţii importante. Cât vom fi lăsaţi să ne facem treaba, o vom face la fel de bine şi eficient. Suntem la curent cu toate metodele de furt şi disimulare a banilor. Dacă se cred mai deştepti decât noi, fac o mare greseală, nu sunt. Şi nici intangibili nu sunt”, a declarat procurorul-sef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ancheta Microsoft este una românească făcută în colaborare cu SRI

Ancheta Microsoft este una românească făcută de DNA în colaborare cu SRI, susţine procurorul -ef al DNA. „În acest dosar au fost primite mai multe denunţuri, au fost şi sesizări din oficiu în baza cărora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte strânsă cu SRI. Nu a fost coordonată de autorităţi sau o agenţie straine. În cadrul dosarului au fost activităţi de cooperare cu diverse agenţii de pe teritoriul SUA şi cu autorităţi din Europa. Cumva putem spune că este o anchetă internaţională, dar activităţile principale de sesizare din oficiu şi administrare a probelor au fost făcute de DNA în cooperare cu SRI”, a subliniat Laura Codruţa Kovesi.

„Cred că există o supărare pentru unii ca aceste două instituţii lucrează foarte bine”

Despre relaţia  instituţională dintre DNA şi SRI, procurorul-şef spune că este o relaţie bazată pe prevederile legale şi este una foarte bună. „SRI este principalul nostru partener în ceea ce priveşte alimentarea DNA cu informaţii despre fapte de corupţie. Alte servicii de informaţii din România nu ne transmit informari despre fapte de corupţie sau ni le transmit într-un număr relativ mic ori sunt informaţii nu extrem de importante în activitatea noastră. Colaborarea cu SRI se desfăşoară pe mai multe paliere prevăzute atât în lege, cât şi în protocolul încheiat de Ministerul Public. Dacă este o vină să colaborezi cu o instituţie a statului, îmi asum această vină…”, a mai spus procurorul-şef al DNA.

Colaborare bună şi eficientă dintre DNA şi SRI se vede şi din dosarele finalizate şi asta este un lucru bun pentru România. „Să existe suspiciuni când procurorii colaborează cu politicenii şi infractorii, nu când colaborăm cu o instituţie a statului reformată şi profesionista. N-am să pot bloca ancheta unui procuror pentru ca informaţia mi-a fost furnizată de SRI. Cred că există o supărare pentru unii ca aceste două instituţii lucrează foarte bine în prezent, sunt unite în lupta cu marea corupţie, dar este o colaborare eficientî pe care dorim să o continuăm în acelasi ritm şi acelaşi fel. Menţionarea în comunicatele DNA este o chestiune de colegialitate şi de recunoaştere a efortului celorlalte instituţii, SRI, structuri ale MAI, ANI. Niciodată un procuror singur nu va reuşi să finalizeze un dosar”, a conchis procurorul-şef al DNA, în interviul acordat ziare.com.