Bisericile din lemn, restaurate și relocate cu 850.000 de lei

0
338

Primăria Craiova a alocat banii pentru strămutarea celor trei bisericuțe din lemn. După ce vor fi restaurate, lăcașurile de cult vor fi relocate în trei spații noi din oraș – Grădinița „Mihai Bravu”, Parcul Tineretului și curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” – pentru a putea fi admirate de vizitatori. Reprezentanții Mitropoliei Oltenia au precizat că toate bisericuțele vor fi pregătite pentru a se putea oficia și slujbe religioase.

Toate cele trei biserici din lemn provin din județul Gorj și aparțin Mitropoliei Olteniei, care le-a donat orașului, conform reprezentanților acesteia. Lăcașurile de cult urmează să aduse în Craiova , consilierii municipali aprobând luna trecută și sumele de bani pentru fiecare în parte. Potrivit autorităților locale, bisericile vor fi mai întâi marcate și apoi demontate. Urmând să fie transportate pe bucăți, toate piesele (căpriorii, timpanele, grinzile, bolțile, pridvorul, pardoseala) vor fi fotografiate și apoi depozitate. Toată structura din lemn – inclusiv părțile mobile: uși și ferestre – va fi tratată cu substanțe anti-fungice, anti-xilofage și ignifuge, după care va fi asamblată pe noul stabiliment. În plus, în fiecare biserică se vor construi și strane din lemn, reprezentanții Mitropoliei Oltenia menționând că lăcașurile de cult vor fi pregătite și pentru oficierea slujbelor religioase.

Biserica din lemn din Pocruia

O biserică va fi așezată în Grădina „Mihai Bravu”

Biserica din lemn din Pocruia, județul Gorj, va fi strămutată în Grădina „Mihai Bravu”, de pe strada „Brestei”. A fost ridicată în anul 1807, după unele date, pe locul unui fost schit al Mânăstirii Tismana, fiind construită din lemn de stejar, la origine, ulterior fiind refăcute anumite elemente din lemn de brad. Valoarea intervențiilor la acest lăcaș de cult se va ridica la suma de 263.879 de lei, în urma expertizei stabilindu-se că până acum lucrările de întreținere au constat doar în refacerea periodică a învelitorii, pentru a împiedica pătrunderea precipitațiilor, după dezafectare biserica fiind utilizată ca spațiu de depozitare. „Un grad avansat de uzură îl prezintă pardoselile și elevația din piatră, datorită tasării inegale a acesteia. La acestea se adaugă degradarea parțială a tălpilor și a căpriorilor”, se arată în proiectul de hotărâre privind alocarea fondurilor necesare.

Biserica din lemn din „Comănești”, satul Pojogeni,

Parcul Tineretului va avea și el un lăcaș de cult

Biserica din lemn din „Comănești”, satul Pojogeni, orașul Târgu Cărbunești, va fi strămutată în Parcul Tineretului. Înscrisă în Lista monumentelor istorice (la nr. 377), a fost ridicată în anul 1796, fiind construită din lemn de stejar. Nu este o biserică de mari dimensiuni – are o lungime de10,09 de metri, iar lățimea este de 4,10 de metri și poartă hramul „Înălțarea Domnului”. Valoarea totală a investiţiei, aprobată de consilierii municipali, este de 276.903 de lei, iar restaurarea în cauză ar consta în depistarea și consemnarea degradărilor survenite în decursul vremurilor cât și a intervențiilor neautorizate și efectuarea unor ample lucrări de refacere a pardoselilor și a învelitorii din șiță, pentru a-i reda forma originală. Ca și prima biserică, și acest lăcaș de cult a fost folosit ca spațiu de depozitate, lucrările de restaurare salvându-l practic acum. Durata de realizare este de 6 luni.

Biserica din lemn din „Pojogeni din Văi”, satul Pojogeni

În toate bisericile se vor oficia slujbe religioase

Biserica din lemn din „Pojogeni din Văi”, satul Pojogeni, orașul Târgu Cărbunești, va fi strămutată în incinta Spitalului Clinic „Victor Babeș”. Nu este monument istoric, deși întrunește condițiile istorico-arhitecturale pentru a fi clasată, și poartă hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. A fost ridicată în anul 1790, după afirmațiile localnicilor, pe un alt amplasament, ulterior fiind mutată pe locul actual, în cimitirul satului. La origine a fost construită din lemn de stejar, iar ulterior anumite elemente au fost înlocuite cu lemn de brad. Dimensiunile acestui edificiu sunt de 11,98 de metri lungime, iar lățimea este de 4,31 de metri. Valoarea lucrărilor de demontarea și relocare a acestei bisericuțe este estimată la suma de 315.599 de lei.