Dascălii susţin că, în lipsa unor majorări salariale, în sistem vor intra cadre didactice slab pregătite

0
438

Dascălii prezenţi la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, de la Cluj-Napoca, avertizează că, în lipsa unei salarizări atractive pentru cadrele didactice, învăţământul românesc va scădea în calitate de la an la an. Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha, a precizat, ieri, pentru presă, că dascălii speră ca ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să reuşească să convingă Guvernul de importanţa majorării salariale pentru învăţători şi profesori, pe de o parte, dar şi pentru societate.

„Participanţii la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România au abordat subiectul salariilor cadrelor didactice şi susţin demersul ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de majorare a acestora. Este un lucru onorabil, cu care ne este dator. Sperăm că va fi insistent şi va reuşi să convingă Guvernul să realizeze ceea ce şi legea obligă, ca învăţământul să fie o prioritate naţională. Este vorba despre copiii României. În cazul în care salariile dascălilor nu se majorează, există riscul ca în sistemul de învăţământ să intre cadre didactice care, atunci când au fost elevi, au fost de nota 5 şi 6, au fost mediocri. Iar învăţământul românesc ar putea deveni unul mediocru. Acesta ar fi pericolul”, a spus Dolha.

Acesta a menţionat că în sistem există deja cadre didactice care sunt mai slab pregătite, iar numărul lor va creşte, pentru că cei care sunt buni şi competitivi nu vor accepta să muncească în sistemul educativ românesc. “Salariul de educator, învăţător sau profesor este neatractiv şi mulţi care au fost elevi mediocri intră în sistem, iar cei care au muncit şi au învăţat, cei cu rezistenţă la efort intelectual, care au stat în biblioteci, cei cu genă bună şi harnici, au ales altă profesie decât de cadru didactic. Tinerii cei buni, când sunt studenţi, deja nu mai iau în considerare varianta de a deveni cadru didactic, ci o iau în calcul cei care nu ar avea loc în alte părţi”, a mai spus Viorel Dolha. Întrebat care ar fi revendicările salariale ale dascălilor, Dolha a spus că nu ar exista niciun motiv ca profesorii şi învăţătorii să nu primească aceleaşi retribuţii ca medicii.

Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, care este un eveniment cu o tradiţie foarte îndelungată în România, prima ediţie fiind organizată în 1898, are loc anul acesta la Cluj, în perioada 19-22 august. La eveniment, participă peste 600 de învăţători din întreaga ţară şi 220 din comunităţile româneşti din Ucraina, Moldova şi Serbia.