Ghidici: Fonduri europene atrase pentru dezvoltarea comunei

0
2514

Cu o istorie în spate, cu un prezent trăit la intensitate, comuna Ghidici are planuri mari de dezvoltare, iar viitorul, cel puţin cel apropiat, se arată în culori vii. Sunt deja în derulare mai multe proiecte, cu finanţare europeană, iar altele se află în faza evaluării.

Constantin Tache

Istoria comunei Ghidici este foarte veche, primele dovezi ale existenţei vieţii în aceste locuri datând din epoca fierului, din Cultura „Gârla Mare”, iar alte obiecte datează din timpului Împăratului Severus Alexandru (222 – 235). Prima menţiune, pe o hartă, apare în jurul anului 1300, dar întâia atestare documentară apare la 1583, prin dania voievodului Petru al Ţării Româneşti către „Jupân Radu, mare armaş, şi fraţii săi Preda – postelnic, şi Stroe – al II-lea comis”. De atunci, viaţa şi-a urmat cursul şi s-a ajuns la acest prezent, iar speranţele sunt foarte mari.

Aproximativ 4,5 milioane de euro pentru dezvoltarea comunei

Anul 2018 se arată prolific pentru locuitorii din comuna Ghidici. Cel mai important proiect, în valoare de 4,5 milioane de euro, pe mai multe paliere, este în plină desfăşurare. «Sunt foarte multe acţiuni în cadrul acestui program, unul care aduce beneficii în comună. În cadrul „after school”, 13 copii vor primi o masă zilnică, iar pentru a doua şansă sunt cuprinşi 26 de tineri care îşi vor definitiva opt clase de învăţământ. O altă secţiune importantă este cea prin care 17 persoane vor urma cursuri de antreprenoriat, la finalul cărora, pe baza proiectelor depuse, fiecare va primi o finanţare de 25.000 de euro pentru începerea unor afaceri. Deja, sunt iniţiative pentru mai multe activităţi: service auto, spălătorie auto, mini-fabrici de peleţi din lemn şi rumeguş, brutărie, frizerie etc. Un proiect este pentru agrement pe Dunăre, iar pentru asistenţă socială la domiciliu pentru persoanele vârstnice sunt înscrise foarte multe persoane. Tot în cadrul programului, timp de trei ani vor fi şcolarizaţi 100 de ucenici, care îşi vor desfăşura practica la societăţi comerciale din Calafat şi Băileşti, în principal, în acest an fiind înscrişi 32 de tineri. De asemenea, 40 de gospodării ale unor familii din medii defavorizate vor fi reabilitate şi au fost identificate 40 de soluţii pentru independenţa energetică, prin montarea de panouri foto-voltaice», a precizat  Constantin Tache, primarul din Ghidici.

Alte proiecte în derulare sau evaluare

Dacă acesta este cel mai mare proiect, mai sunt şi altele în derulare sau în faza de evaluare, de valori mai mici, dar care aduc beneficii localităţii. Unul dintre ele, în cuantum de 440.000 de euro, prevede construirea unei grădiniţe moderne, în locul celei prezente urmând să fie deschis un Centru Social pentru persoanele vârstnice. Altul, de 106.000 de euro se referă la construirea unei baze sportive, iar în evaluare este un program de modernizare a 17 km de drumuri agricole (1,4 milioane de euro), plus amenajarea unei bălţi piscicole (200.000 de euro).

Un exemplu de urmat

Agricultura arată şi ea bine în zonă, iar ceea ce au făcut oamenii de aici poate fi un exemplu de urmat. „Am înfiinţat o cooperativă agricolă, cu nouă membri, „Lunca Dunării – Concordia” – pe aproape 3.000 ha şi deja accesările de fonduri se fac prin aceasta, urmând să construim şi un siloz pentru depozitarea produselor agricole. De succes s-a bucurat şi ajutorul de minims acordat de ministerul agriculturii pentru cultivarea tomatelor şi, dacă anul trecu, am avut şase beneficiari, acum avem 17 cereri înaintate. În ceea ce priveşte celelalte culturi, nu avem probleme deosebite, dar numai să ne ajute şi vremea”, a mai spus Constantin Tache.