Două companii din Anglia își vor deschide fabrici la Craiova

0
837

Companiile Spirit Circuits şi Portsmouth Aviation, ambele din Marea Britanie, au semnat, joi după-amiază, cu prilejul lansării Proiectului BRIDGE, eveniment organizat în localitatea Winchester, scrisorile de intenţie pentru construirea câte unei fabrici în incinta „High-Tech Industry Park” Craiova.

Cu acest prilej, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, le-a  prezentat reprezentanţilor mediului de afaceri din Marea Britanie principalele obiective strategice pentru următorii ani, precum şi oportunităţile de afaceri pe care le pot găsi la Craiova.

„Anul trecut, am deschis la Hampshire un centru de afaceri al municipiului Craiova, un centru care acum începe să dea roade. Astăzi (n.r. – ieri ) s-au semnat documentele prin care două companii importante din Marea Britanie îşi vor deschide fabrici la Craiova. Una dintre acestea va produce circuite integrate, iar cea de-a doua filtre pentru apă. Pentru economia locală, înseamnă extraordinar de mult, la aceasta adăugându-se valoarea mare a investiţiilor, precum şi locurile de muncă nou create”, a declarat primarul Craiovei.

Potrivit edilului, pe lângă distincţia de Capitală Culturală Europeană, Craiova este şi o capitală industrială a României, pentru că aici, cu excepţia industriei navale, se produce aproape orice: avem locomotive, o fabrică de avioane, întreprinderi de utilaj greu sau industrie de automobile. „Important de ştiut este că investitorii pot găsi oricând forţă de lucru bine pregătită, Craiova fiind un puternic centru universitar, cu trei instituţii de studii superioare şi foarte multe licee care au un puternic caracter industrial”.

Primarul i-a invitat pe investitorii englezi în Craiova

Primarul Craiovei i-a invitat pe investitorii englezi să-și deschidă afaceri la Craiova, spunându-le că aici vor găsi un mediu investiţional propice. „România se bucură de stabilitate politică. În Craiova funcţionează mai multe parcuri industriale, dintre care unul a fost ocupat de curând, printr-o investiţie de câteva zeci de milioane de euro a unei companii din Turcia, companie care a beneficiat de un ajutor de stat constând în alocarea unei sume echivalente cu 50 la sută din valoarea eligibilă a investiţiei. În acest sens, am vizitat mai multe parcuri industriale din spaţiul Uniunii Europene, pentru a studia ce facilităţi oferă investitorilor, şi vă pot spune cu siguranţă că niciunde nu veţi găsi condiţii mai bune decât cele oferite în România şi în special la Craiova. Trebuie să ştiţi că la noi, dacă veţi dori să deschideţi o afacere, veţi primi asistenţă gratuită din partea unei persoane special desemnate din cadrul Primăriei. Mai mult, în parcul industrial nu există taxe şi impozite locale, iar autorizaţiile de construire se obţin gratuit”, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

Câteva sute de noi locuri de muncă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că stabilirea companiilor Spirit Circuits şi Portsmouth Aviation în noul parc industrial transmite un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri. „Mă bucur că mă pot adresa mediului de afaceri din Hampshire, pentru că avem, pe bună dreptate, cu ce să ne lăudăm. Consiliul Judeţean este proprietarul a două platforme de afaceri, ultima dintre ele primind în urmă cu câteva zile titlul de parc industrial, acordat societăţii pe care o deţine CJ Dolj, «High-Tech Industry Park». Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova se obligă să aducă la poarta fabricii toate utilităţile necesare. Nu cred că veţi mai găsi în nici o parte a Europei astfel de condiţii. Plecăm din Hampshire cu două scrisori de intenţie şi cu angajamentul ferm că două companii foarte importante vor deschide câte o fabrică la Craiova. Aceste investiţii înseamnă câteva sute de noi locuri de muncă, aspect care mă bucură, pentru că, aşa cum se cunoaşte, regiunea noastră se confruntă cu o rată mare a şomajului. Venirea la Craiova a companiilor Spirit Circuits şi Portsmouth Aviation este, în primul rând, un bun semnal pentru mediul de afaceri, un semnal prin care spunem tuturor că la Craiova se poate investi, că aici întreprinzătorii vor găsi autorităţi deschise şi transparente. Oricine se uită pe hartă poate constata că municipiul Craiova se bucură de o poziţionare strategică, iar aceasta presupune un mare avantaj pentru cei care vor să îşi deschidă afaceri în Dolj, în Craiova. Vă invităm să investiţi la noi, într-o zonă care a absorbit foarte bine fondurile europene. Suntem aici pentru a vă transmite mesajul că sunteţi bineveniţi la Craiova şi pentru a vă asigura de întreaga noastră deschidere. Vă aşteptăm la noi acasă!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Ambasadorul României, prezent la întâlnire

  La rândul său, directorul executiv al Centrului de Afaceri BRIDGE, Călin Humă, întâlnirea autorităților craiovene cu investitorii din Hampshire reprezintă rezultatul a peste doi ani de muncă intensivă. „În tot acest timp, am creat o procedură ce simplifică venirea companiilor engleze, pentru a deschide puncte de lucru şi a investi în Craiova, precum şi a firmelor româneşti, pentru a-şi face simţită prezenţa pe piaţa din Marea Britanie”.

La evenimentul de lansare a Proiectului BRIDGE au participat primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Excelenţa Sa, Ion Jinga, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Excelenţa Sa, Paul Brummell, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, ai mediului universitar şi de afaceri din Craiova şi Hampshire, precum şi ai Camerelor de Comerţ din Dolj şi din Hampshire.